16 Haziran 2023 10:01

CHP’li Gürer: Küresel iklim değişikliği, gıda içinde alarm veriyor

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin hububatta kendi kendine yeterliliğinin mevcut üretimle giderek risk altında olduğunu belirtti.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Pandemi sürecinin etkileri, kuraklık ve ani hava değişimleri, İspanya’nın kuraklık ile oluşan tarımsal sorunlar ve Ukrayna -Rusya savaşının etkilerine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu olumsuzluklar, tüm dünyada gıdaya erişimde sorunlar üretmektedir, Türkiye de bu olumsuzluktan payını alacak gibi görünüyor. 2024 yılında ise dünyada sıcak ve kurak bir yıl olacağını bilim insanları ifade ediyorlar. Ülkemiz bundan ithalat ve üretim olarak etkilenmesi olası, önlemler bugünden alınması şart ” diye konuştu.

Gürer, yaptığı açıklamada, dünyada giderek artan biçimde en önemli sorunlarının başında gıdaya erişim sorunu olduğuna dikkat çekti.

Ani hava değişimleri ve başta kuraklığın neden olduğu sorunların hat safhaya ulaştığını söyleyen Gürer, dünyanın önemli bir bölümüne hububat ihraç eden Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın, hububata erişimde yaşanacak sorunları körüklediğini kaydetti.

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Küresel iklim değişikliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de olumsuz etkilerinin görülmeye başlandığını belirten Gürer, “Son dönemde kuraklığın önemli etkisi yaşanan İspanya’daki duruma bakıldığında, bu ülke, Avrupa ülkelerine pirinç, hububat, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünler yanında sebze ihtiyaç karşılıyordu. Şimdi bu ürünleri veremeyecek duruma geldi. Avrupa bu ürünleri başka ülkelerden temin etmeye çalışacak. Rusya-Ukrayna savaşı da pek çok ülkeye hububat ihraç eden bu ülkelerin, hububat ithal etmeme noktasına geldiğinde, bu ülkelerden hububat temin eden ülkeler de başka ülkelere yöneldiğinde dünya genelinde sorun katlanacak. İster istemez bu sorunlardan ülkemiz de etkilenecek” diye konuştu.

“2 MİLYON 800 BİN OLAN ÇİFTÇİ SAYISI 2 MİLYON 100 BİNE DÜŞTÜ”

Türkiye’de de kuraklığın etkilerinin yanı sıra, maliyet, yer altı sularının çekilmesi gibi nedenlerle hububat üretiminin sorunlar oluşturacağına dikkat çeken Gürer, “1980’lı yıllarda hububat ekim alanları 28 milyon hektar iken bugün 23 milyon hektara geriledi. 5 milyon hektar tarım arazisi azaldı. 2 milyon 800 bin olan çiftçi sayısı 2 milyon 100 bine düştü. Yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretimimiz var. Nüfus artmasına rağmen, mülteci ve sığınmacıların da artmasına rağmen buğday üretimi artmadı. Yılda ortalama 10 milyon ton dahilinde işleme rejimi kapsamında buğday ithal ediyoruz. Hem ekim alanları azalıyor hem de nüfus artmasına rağmen buğday üretim miktarı yerinde sayıyor. Bu yıl TÜİK mayıs ayı bitkisel üretim tahmini buğdayda 20 milyon 500 bin ton. Bakalım bu üretim gerçekleşecek mi? Çünkü hava değişimleri üretimi olumsuz etkiliyor” dedi.(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Leman'dan Erdoğan fotoğrafına bıyık çizdiği için tutuklanan çocuk kapağı

SONRAKİ HABER

Bursa'da yol kenarında erkek cesedi bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa