16 Haziran 2023 16:17

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu: Laik eğitimi hedef alan politikalara son verilmeli

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, ÇEDES ile ilgili yaptığı açıklamada bu tür projelerin kutuplaştırmayı artıracağını vurgulayarak; "Laik eğitimi hedef alan politikalara son verilmeli” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES) kapsamında laikliği ve laik eğitimi hedef alan politikalara son verilmesi gerektiğini belirterek basın açıklaması yaptı.

Dikili Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasını platform adına Eğitim Sen Dikili Temsilcisi Zülfali Aras okudu.

Aras, “Eğitimin bütün kademelerinde eğitimin niteliğini yükseltmek, çocukların özgür ve sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesi için somut adımlar atılması gerekmektedir. Ancak ÇEDES Projesi iktidarın eğitim sistemini siyasal-ideolojik çizgisi ve dini-kültürel ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirme hedefinin son örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitim kurumlarının herhangi bir şekilde dini içerikli proje ve etkinliklerin mekânı haline getirilmesinin okullara ve eğitim sistemine olumlu anlamda en küçük bir katkısının olmadığı açıktır” dedi.

“ÇEDES VE BENZERİ PROJELER YARATILAN KUTUPLAŞTIRMAYI DA DERİNLEŞTİRİR”

“Öğrencilerin inancı ya da kimliği nedeniyle ötekileştirilmesine ve ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya kalmasına neden olacak her türlü girişime son verilmelidir” diyerek sözlerini sürdüren Aras, “Türkiye’de eğitim politikalarının merkezinde yer alan ‘tek din, tek mezhep’ anlayışının, farklı kimlik ve inançlara karşı önyargıları diri tutan ve milliyetçilik temelinde yükselen resmî ideolojiyi besleyen ‘manevi değerler eğitimi’ uygulamasının okullardan başlayarak ülkede yaratılan kutuplaştırmayı derinleştirmesi kaçınılmazdır. Böylesi bir uygulama hem çocukların sağlıklı gelişiminin hem de eğitim sisteminde eşit, özgür ve bilimsel düşüncenin ilerlemesinin önünde önemli bir engeldir” dedi.

ÇEDES ve benzeri uygulamalardan derhal vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Aras, “Çocuklarımız, siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerinin parçası haline getirilemez. Bu konuda eğitim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu birlikte tavır almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz” diyerek, okulların laik ve bilimsel eğitimin mekanları olması için mücadelelerinde kararlı olduklarını ekledi.

Açıklamanın ardından ise Platform Dönem Sözcüsü Hüseyin Öge, 15-16 Haziran işçi direnişinin önemi üzerine konuşma yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam