16 Haziran 2023 16:15

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’un istifası istendi

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi 3 isim, Vakfın Başkanı Alev Coşkun’u istifaya çağırdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

E-Ticaret Yasası aleyhine haber yapılması için bir firmadan çikolata kutusunda, kayıt dışı para alındığı iddialarıyla sarsılan Cumhuriyet gazetesinde sular durulmuyor.

Önce gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu görevden alındı, ardından Yayın Koordinatörü Ferda Öngün gazeteden ayrıldı. Şimdi de Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi 3 isim, Vakfın Başkanı Alev Coşkun’u istifaya çağırdı.

500 BİN LİRALIK "KAYIT DIŞI PARA"

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren E-Ticaret Yasası aleyhine haber yapma karşılığında 500 bin liralık “kayıt dışı para aldıkları” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunulan isimlerin ayrıca gazetenin arşivini izinsiz olarak satışa çıkardığı iddia edildi.

Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, söz konusu iddia ile yapılan suç duyurusuna ilişkin farklı açıklamalar yaptı.

Mollaveisoğlu, “Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim” derken, Cumhuriyet gazetesi iddiaları yalanlayarak, “İçeriden bir saldırı” demişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise 9 Haziran’da suç duyurusuna ilişkin, “Kovuşturmaya yer yok” kararı vermişti.

GYY GÖREVDEN ALINDI

Tüm bunlardan sonra geçtiğimiz günlerde yazısı yayımlanmayan Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu’nun görevine son verilmişti. Mollaveisoğlu, “Yazarsam görevden alacaklarını söylemişti vakıf yönetimi” diye konuşmuştu.

Mollaveisoğlu’nun ayrılmasından sonra, Yayın Koordinatörü Ferda Öngün de “Gazetecinin görevi aynı zamanda mesleğinin onurunu korumaktır. Genel Yayın Yönetmenim Tuncay Mollaveisoğlu onurlu bir gazetecidir” diyerek istifa etmişti.

Eski Ticaret Bakanı, yeni dönemde AKP Plan Bütçe ve Komisyonu Başkanı Mehmet Muş da bir tweet atarak tartışmaya katıldı. Mehmet Muş, gazete ile ilgili iddiaların yargı tarafından soruşturulmasını istedi.

ALEV COŞKUN’UN İSTİFASI İSTENDİ

Cumhuriyet Vakfı Yönetiminden 3 isim ise Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’u istifaya çağırdı. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Turan Karakaş, Birol Başaran ve Barış Doster, “Olay karşısında gereğini yapmadıkları” gerekçesiyle Coşkun’un yanı sıra İrfan Hüseyin Yıldız ve Işık Kansu’nun da istifasını istedi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Olay yargıya ve basına yansıdıktan sonra Mollaveisoğlu’nun kaleme aldığı yazının her satırı doğrudur ve gazeteyi, meslek ilkelerini, bizlerin itibarını korumaya yöneliktir. Kendisinin onurlu duruşunu kutluyor, ahlaksızlığa karşı çıktığı için künyeden çıkarılmasını kınıyoruz. Olayda adı geçen şüphelilerin de hâlâ gazetenin künyesinde yer almasını ve göreve devam etmesini suçun örtülmesinin gayreti olarak görüyoruz.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu: Laik eğitimi hedef alan politikalara son verilmeli

SONRAKİ HABER

MSGSÜ'de Onur Yürüyüşü engellendi, öğrenciler darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa