16 Haziran 2023 17:09

İzmir Metro AŞ’de grev kararı asıldı

İzmir Metro AŞ'de 10’uncu dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması üzerine grev kararı asıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 10’uncu dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması üzerine grev kararı yapılan eylemle asıldı. Grev kararını iş yerine asan sendika yaptığı açıklamada, “Taleplerimizin arkasındayız. Gerekirse greve çıkarız” dedi.

Sendikanın çağrısı ile Halkapınar’daki İzmir Metro Genel Merkezi önünde bir araya gelen metro ve tramvay işçileri sık sık, “SODEMSEN şaşırma sabrımızı taşırma”, “Direne direne kazanacağız” ve “Birleşen işçiler asla yenilmez” sloganlarını atarken, SODEMSEN’e ve Metro yönetimine taleplerini kabul etme çağrısında bulundu.

“METRO ÇALIŞANLARI EVLERİNİ GEÇİNDİREMEZ HALE GELDİ”

Basın açıklamasını Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral okudu. Görüşmelerin 17 Mayıs tarihinde uyuşmazlıkla sonuçlandığını dile getiren Giral, “Sonraki süreçte ise İzmir çalışma ve iş kurumu müdürlüğünce atanan resmi arabulucu ile yapılan toplantılardada bir sonuç alınamamıştır. Haklı taleplerimiz kabul edilmediği için, 6356 sayılı kanun hükümleri gereğince, sendikamız grev kararı almak zorunda bırakılmıştır. Grevin uygulanacağı gün ve saat ayrıca duyurulacaktır” diye konuştu.

Süreci masada sonlandırmak için her türlü çabayı gösterdiklerini belirten Giral, “Kimseden sadaka istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını, evimizi geçindirebileceğimiz ve insanca yaşayabileceğimiz ücretler istiyoruz. Bordrolarla konuşuyoruz, gün geçtikçe zorlaşan hayat şartlarıyla beraber, ağırlaşan ekonomik koşullar, emekçinin belini bükmüş, geçinemez hale getirmiş, maaşlarımız daha cebimize girmeden eriyip gitmiştir aldığımız ücretler bordrolarımızda belli, niyetimiz kimseyi yanıltmak değil, gerçekleri inkar ederek hiç bir yere varamazsınız. Açlık sınırındaki ücretlere mahkum ettiğiniz İzmir Metro çalışanlarının artık karınları doymuyor, evlerini geçindiremez duruma geldiler” dedi.

“ÜCRETLERİMİZ VE KOŞULLARIMIZ DÜZELTİLSİN”

Talepleri kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Giral, “Çalışanlar olarak talebimiz, emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımızın geleceği için, insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürmek için, kısacası yaşayabilmek için, ücretlerimizin ve çalışma koşullarımızın düzeltilmesidir. Açlık sınırında çalıştırdığınız metro işçisinin emeğinin karşılığını vermemek inadından vazgeçip, çalışanların sesine kulak verin, kısacası hakkımızı teslim edin. Sendika olarak üyelerimizin taleplerinin arkasındayız” diyerek sözlerini tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam