16 Haziran 2023 19:28

EMEP, İranlı kadın Mona’nın serbest bırakılması için çağrıda bulundu

EMEP, Bursa Geri Gönderme Merkezi'ne gönderilen İranlı mülteci kadın Mona Amarloo’nun serbest bırakılması için çağrı da bulundu.

Mona Amarloo | Fotoğraf: Kişisel arşiv

Paylaş

EMEP 8 Haziran’da gittiği Bursa İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde gerekçe gösterilmeden, hakkında ulusal güvenliği tehdit iddiasıyla “tahdit kodu” uygulanarak tutuklanan ve Bursa Geri Gönderme Merkezi'ne gönderilen Mona Amarloo’nun serbest bırakılması için çağrı da bulundu: “Hakkında hiçbir delil ve gerekçe gösterilmeden GGM’ye götürülen Mona Amarloo İran’a geri gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya. İran’da özellikle Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle başlayan eylemlerde kadınların yaşadıkları ve can güvenliğinin olmadığı ortadadır. Dolayısıyla Amarloo’nun İran’a gönderilmesi söz konusu bile olamaz”

Geçtiğimiz aylarda yine aynı gerekçeyle tutuklanan İranlı kadın Termeh Yaghoubi’nin yaşadıkları hatırlatılan açıklamada, “Sadece 'istihbari' bilgiye dayanılarak tahdit kodlarıyla sınır dışı kararları alınması başta masumiyet karinesini ihlal etmekle birlikte Anayasa ve uluslararası sözleşmeler ile korunan yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı gibi en temel hak ve ilkeleri ihlal etmek demektir. Karar geri çekilmeli, Mona Amarloo derhal serbest bırakılmalıdır” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

12 yaşındaki Abdulbaki Dakak'ın ölümünün ardından medrese kapatıldı, 'fahri imam' gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Şampiyon Galatasaray yönetimi, Erdoğan'ı ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa