17 Haziran 2023 16:33

TGS İstanbul Şubesi: Basına yönelik cumartesi şiddetinden vazgeçin

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi, Cumartesi Anneleri eyleminde polis müdahalesine maruz kalan gazetecilerle ilgili açıklama yayımladı. Şube, "Baskıya ve uygulanan şiddete son verin" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, gözaltında kaybedilen yakınların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle gerçekleştirilen eylemin 951'inci haftasında da gözaltına alındı.

Eylem sırasında gazeteciler de polisler tarafından engellendi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi, 10 haftadır Galatasaray Meydanı’nda eylem yapmak isteyen fakat her eylemde gözaltına alınan Cumartesi Anneleri ve polis müdahalesine maruz kalan gazetecilerle ilgili açıklama yayımladı.

TGS İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 1995’ten itibaren İstanbul Galatasaray Meydanı’nda barışçıl biçimde bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta buluşmasından bu yana engelleniyor, kayıp yakınlarının meydanda basın açıklaması okumasına izin verilmiyor.

Her hafta açıklama yapmak üzere meydana gelen hak savunucuları polis tarafından kalkanlarla çevrilip gözaltına alınırken onları takip eden basın mensupları da şiddete uğruyor, gazetecilerin işlerini yapması engelleniyor. Son birkaç ayda kolluk şiddetinin dozu giderek artarken halkın haber alma hakkı da ihlal ediliyor.

Bugün (17 Haziran 2023) yani Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 951. Haftasında Mezopotamya Ajansından bir meslektaşımız darbedilerek yere düşürüldü, kadın meslektaşlarımız kalkanlarla sıkıştırıldı ve tartaklandı, hak savunucularının gözaltına alınması sonrası polis çemberinin içinde basın açıklamasını okuyan HDP Eş Genel Başkanı ve milletvekili Pervin Buldan’a yaklaşmalarına izin verilmedi. Pervin Buldan polis çemberi dışında ikinci kez açıklama yaparken polis amirleri “Basını uzaklaştırın” diye emir verince, Buldan’ı dinlemeye çalışan basın mensupları kalkanlarla iki halka halinde çembere alındı. Bu çemberin içinde kalan basın mensuplarının hakarete uğradığı, kalkanlarla itilip kakıldığı görüldü.

“ŞİDDETE SON VERİN”

Önceki haftalarda görüntü almasını engellemek için koluna vurulan, uzaklaştırmak için darbedilen, telefonu kırılan meslektaşlarımız var.

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi olarak valiliğe ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerine basın mensuplarının düşmanları olmadığını hatırlatmak isteriz. Basın mensupları görevleri gereği olanı biteni haberleştirmekle yükümlüdür ve işlerini gerektiği gibi yapmaları yasalarla koruma altındadır. Görev başındaki basın mensupları üzerindeki baskıya ve uygulanan şiddete son verin.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bangladeşli gazeteci dövülerek öldürüldü | Yerel siyasetçiler hakkında haber yapıyordu

SONRAKİ HABER

Türkiye’de yakalanan eroinde rekor artış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa