19 Haziran 2023 04:05

Hayvancılıkta artan maliyetler besiciyi vurdu: Mecburen kesime gönderiyoruz

Pandemi sürecinde başlayan kriz ve maliyetteki artış, besicileri içinden çıkılmaz bir duruma sürükledi. Besiciler, sorunlarına çözüm bulamayınca hayvanlarını kesime göndermeye başladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Siyasi iktidarın uyguladığı ekonomi politikaları besicileri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son dönemde yeniden zamların hızı artarken, yem fiyatlarına yetişemeyen besici hayvanlarına bakmakta zorlanıyor. Besiciler, sorunlarına çözüm bulamayınca hayvanları kesime gönderiyor.

Pandemi sürecinde başlayan kriz ve maliyetlerin artması besicileri her geçen gün içinden çıkılmaz bir duruma sürükledi. İzmir Foça’nın Kocamehmetler köyünde besicilik yapan Tuncay Aktaş yaşadıkları sorunları anlattı. 

"YEM ALAMIYORUZ"

Besiciliğin her geçen gün daha da zorlaştığını belirten Aktaş, “Ben uzun süredir bu işi yapıyorum. 2010 yılından bu yana hayvanlarımıza aldığımız yemler pahalılaştı. Beslediğimiz kuzular et olarak para etmiyor. Yemin kalitesine göre çuvalı 450 lira oldu. Sattığım kuzulardan kazandığım parayla geçimimi sağlasam geri kalan parayla kışın kalan hayvanların yemini alamam” dedi.  

"KURAKLIKTAN DOLAYI HAYVANLARIMIZI OTLATAMIYORUZ"

İklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklığın kendilerini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Aktaş, “Yıllardır artarak süren kuraklık nedeniyle hayvanlarımızı otlatmakta zorluk çekiyoruz. Mecburen yemle beslemek zorunda kalıyoruz. Koyunlarımıza yem vermezsek, koyunlarımızdan kuzu alamayız. Silaj fiyatları çok arttığı için silaj alamıyoruz. Samanın kilosuna 4 lira diyorlar. Tarımcılıkla da uğraştığım için şimdilik idare edebiliyorum. Ama bunların hepsini dışarıdan almaya kalksam işin içinden çıkamam. Elimdeki 250 koyunun tamamını satmak zorunda kalırım. Yetiştirdiğim samanı, buğdayı satsam besicilikten daha çok kazanırım” diye konuştu.  

"BESİCİLER DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENMELİ"

Maliyetleri karşılayamayan besicinin hayvanını mecburen kesime gönderdiğini ve bu durumun da besiciliğin sonunu getirdiğini söyleyen Aktaş, “Kesime giden her hayvan öncelikle besiciliği vuruyor. Bir süre sonra hayvan üremeyince kasaplar kesimlik hayvan bulamıyor. Kesimlik hayvan azalınca et fiyatları yükseliyor. Tüketici de kasaptan eti daha pahalıya alıyor. O yüzden özellikle küçük besiciler devlet tarafından desteklenmeli. Yoksa biz besleyecek, kasap kesecek hayvan, vatandaş da alacak et bulamayacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin "kira zam sınırı"nı SGK bile umursamadı, esnaf kirasına yüzde 123 zam yaptı

SONRAKİ HABER

Aliağa’da asgari ücreti konuştuğumuz işçiler: Devletin eline kaldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa