18 Haziran 2023 18:27

Venezuela’da metal işçileri haklarını talep ediyor

Venezuela’nın sanayi sektörlerinde çalışan işçiler daha iyi ücret için eylem yapıyor ve gözaltına alınan sendika liderlerinin serbest bırakılmasını istiyor.

Fotoğraf: Andreína Chávez Alava/ Venezuelanalysis

Paylaş

Venezuela’nın sanayi sektörlerinde çalışan işçiler daha iyi ücret için eylemlerini sürdürüyor. Venezuelalı sanayi işçileri ve toplumsal hareketler, Bolívar eyaletinin Ciudad Guayana kentinde bulunan devlete ait çelik üretim şirketi Siderúrgicas del Orinoco’da (Sidor) geçtiğimiz günlerde düzenlenen protestolar sırasında gözaltına alınan iki sendika liderinin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Venezuelanalysis.com’un haberine göre, Daniel Romero ve Leonardo Azócar, şirket yönetimini maaşları artan yaşam maliyetlerine göre ayarlamaya, sağlık sigortası ve toplu sözleşme haklarını geri vermeye çağırmak için yüzlerce metal işçisiyle birlikte beş gün süren oturma grevinin ardından 11 Haziran’da tutuklandı.

Geçtiğimiz çarşamba günü Sidor İşçisi Carlos Villarroel, sosyal aktivistler ve sol siyasi örgütlerin üyeleriyle birlikte Caracas’taki Başsavcılık Ofisi önünde bir protesto gösterisi düzenledi ve sendika liderlerinin serbest bırakılmasını talep eden bir mektup teslim etti. Göstericiler ayrıca anayasal hakları için eylem yapan tüm işçilerin korunmasını ve şirketteki askeri işgalin sona erdirilmesini talep etti.

“Guayana’dan Caracas’a kadar tüm ülkeye neler olduğunu anlatmak için geldim. Sanayi şirketlerimizde çalışan işçiler ailelerini geçindirebilmek için daha iyi ücret almak üzere eylem yapıyorlar, bu da ulusumuzun ekonomik ve iş gücü çöküşünü yansıtan bir sorun” dedi. Romero ve Azócar’ın “haksız tutukluluğunun” ülke genelinde işçi protestolarını kriminalize etmeye yönelik devam eden devlet politikasının bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.

"TEK SUÇLARI ÜCRET TALEBİ"

Villarroel, “Tek suçları ücret taleplerimizi savunmak olan tutuklu arkadaşlarımız için adalet talep ediyoruz” diye haykırdı: “Başsavcı Tareck William Saab’ın işçilerin yanında durmasını ve mevcut kriminalize etme çabasının bir aracı olmaktan vazgeçmesini istiyoruz.”

Savcılık yetkilileri göstericileri kısa bir görüşme ile kabul etti ve davayı inceleyip takip edecekleri sözünü verdi.

Avukat ve insan hakları aktivisti Eduardo Torres’e göre, sendika liderleri Bolivar eyaletindeki bir mahkeme tarafından yürütülen “hileli bir duruşmada” nefrete teşvik, suç örgütü kurmak ve boykotla suçlandı. Gözaltına alınan iki kişinin daha sonra Caracas’a götürüldüğü ancak ne ailelerinin ne de avukatlarının kendileriyle görüşemediği bildirildi.

Torres aynı şekilde 13 Haziran’da yerel bir yargıcın protestoları yasaklayan ve hem sendika liderlerini hem de metal işçilerini hapis cezasıyla tehdit eden bir tedbir kararı almasını da kınadı. Yargı kararında grev yapmasına izin verilmeyen 15 kişilik bir liste de yer alıyor.

CUTV Sendika Konfederasyonu liderlerinden Pedro Eusse çarşamba günkü mitingde yaptığı konuşmada “Bu durum karşısında Venezuela işçi sınıfını ve halk hareketlerini mücadeleye, harekete geçmeye ve devlet tarafından kriminalize edilenlerle dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

SIDOR İŞÇİLERİNİN MÜCADELESİ

7 Haziran’dan bu yana yüzlerce Sidor işçisi fabrikadaki görev yerlerini terk ederek, şirket yönetim kurulunun işçi sorunlarını masaya yatırmayı reddetmesi üzerine üretimi durduruyor.

Sidor işçileri, geçim ücreti ve sosyal yardım taleplerinin yanı sıra, 2020 yılında gerekçesiz olarak işten çıkarılan ve “zorunlu olmayanlar” listesine alınan kişilerin de işe geri alınmasını istiyor. Bu uygulamadan etkilenen César Soto yerel basına verdiği demeçte, bu durumdaki işçilerin ayda 60 ABD dolarından daha az ücret alarak evde kalmaya zorlandıklarını söyledi. Şubat ayına kadar Sidor’un iş gücünün yarısını temsil eden yaklaşık 7 bin işçi aktifti.

Soto’ya göre, aktif bir Sidor işçisi 1 Mayıs’ın ardından aylık yaklaşık 200 dolar ücret artı 80 dolar devlet ikramiyesi kazanıyor. Ancak ülkenin temel gıda sepetinin 500 doların üzerinde olduğu tahmin edilirken, metal işçileri acil bir maaş ayarlaması talep ediyor.

Aynı talepler ocak ayında Sidor işçileri tarafından Ciudad Guayana’da yerel bir otoyolu kapatarak yapılan eylemde de dile getirilmişti. Protestolar aynı zamanda çok sayıda gözaltına yol açmış, çoğunluk kısa sürede serbest bırakılmıştı. O dönemde şirket yönetim kurulu bir diyalog komitesi kurmayı kabul etti, ancak anlaşmalar hiçbir zaman yerine getirilmedi.

SIDOR YETKİLİLERİ YOLSUZLUKTAN TUTUKLANDI

30 Mart’ta Sidor Başkanı Néstor Astudillo ve Temel Endüstriler Bakan Yardımcısı Pedro Maldonado geniş kapsamlı bir yolsuzlukla mücadele soruşturması kapsamında tutuklandı. Maldonado ayrıca Sidor da dahil olmak üzere Venezuela’nın doğusundaki birçok ağır sanayiyi bir araya getiren Venezuela Guayana Şirketinin (CVG) de başındaydı.

Tutuklamaların ardından Venezuela hükümeti, Üretken Ekonomi Bakan Yardımcısı Héctor Silva ve Ulusal Meclis (AN) Milletvekili Alexis Rodríguez Cabello liderliğinde bir “Müdahale Kurulu” atadı. Nisan ayında Silva’nın yerine Albay Sandi Villarroel Rodríguez getirildi.

Yolsuzluk skandalından önce Devlet Başkanı Nicolás Maduro Sidor’u ziyaret etmiş ve şirket yetkililerine çalışanlara öncelik vermelerini emretmişti. “Daha fazla üretmeli ve işçi sınıfına, onların toplu iş sözleşmelerine ve haklarına yatırım yapmalıyız” demişti.

Venezuela’nın doğusundaki çelik işçilerinin protestoları, son aylarda petrol, öğretmen ve kamu sektörü çalışanlarının adil ücretler ve yeni toplu sözleşmeler talebiyle başlattıkları bir dizi eylemle aynı döneme denk geldi. 1 Mayıs’ta asgari ücrette herhangi bir artış yapılmazken, bu miktar mart 2022’de belirlenen 130 BsD’de (bugünkü kurla 4.8 dolar) kaldı ve Maduro yönetimi bunun yerine ücret dışı ikramiyeleri artırdı.

‌CHAVEZ TARAFINDAN KAMULAŞTIRILMIŞTI

25 bin metrekarelik bir alana yayılan Sidor, 1953 yılında kuruldu ve 2008 yılında Hugo Chavez hükümeti tarafından kamulaştırılarak, devlet öncülüğünde yukarıdan aşağıya bir yönetim modeli dayatılmadan önce işçi kontrolü deneylerine öncülük etti. Son yıllarda çelik üretim kompleksi, ülkedeki ekonomik kriz ve ABD yaptırımlarının yanı sıra göç nedeniyle azalan iş gücü ve yatırım ve bakım yapma kapasitesinin azalması nedeniyle ağır darbe aldı.

2022 yılında Sidor, kurulu kapasitesinin yaklaşık yüzde 6’sına tekabül eden 230 bin ton çelik üretimiyle hafif bir toparlanma yaşadı. Ocak ayında, pelet tesisinin “A” hattı, yıllar süren felcin ardından bir ay önce yeniden faaliyete geçtikten sonra 122 bin 459 ton üretti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Aliağa’da asgari ücreti konuştuğumuz işçiler: Devletin eline kaldık

SONRAKİ HABER

Motorine dev zam yolda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa