19 Haziran 2023 15:10

DİSK: Asgari ücret tespit süreci antidemokratiktir

DİSK Genel Merkez yöneticileri DİSK Genel Merkezinde düzenledikleri basın toplantısında asgari ücret belirleme sürecine ilişkin tespitlerini ve çözüm önerilerini paylaştı.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücret belirleme sürecine ilişkin tespitlerini ve çözüm önerilerini paylaştı. Türkiye'de çalışanların yüzde 50'sinden fazlasının asgari ücret civarı ücretlere çalıştığından buna rağmen asgari ücretin antidemokratik bir biçimde belirlendiğinden söz edildi.

TÜRKİYE'DE ÇALIŞANLARIN YÜZDE 50'SİNDEN FAZLASININ ÜCRETİ ASGARİ ÜCRET CİVARINDA

DİSK Genel Merkez yöneticilerinin DİSK Genel Merkezinde düzenledikleri basın toplantısında açıklamayı DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Asgari ücretin ortalama ücret olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, "Asgari ücret belirlenirken, bu ülkedeki en düşük ücret değil ortalama ücret belirlenmektedir. Ülkemizde milyonlar asgari ücret civarında ve hatta asgari ücretin bile altında ücretlerle çalıştırılmaktadır. AB ülkelerinde asgari ücret civarında bir ücretle çalışanların oranı ortalama yüzde 4 iken, bu oran ülkemizde yüzde 50 civarındadır. Türkiye işçi sınıfı asgari ücret ve civarındaki ücretlere mahkum edilmiştir" dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapısının demokratik olmadığını söyleyen Çerkezoğlu, "İşverenlerin ve hükümetin tek taraflı olarak asgari ücret belirleyebildiği bir tespit süreci baştan antidemokratiktir. Asgari ücretin sembolik bir ücret olmaktan çıktığı, ortalama ücret haline geldiği bir ülkede işverenler ve hükümetin tek taraflı olarak ücret belirleyebildiği bir düzen, haktan, hukuktan, adaletten uzaktır" diye konuştu.

"GREV HAKKINI DA İÇEREN BİR TOPLU PAZARLIK SÜRECİ İŞLETİLMELİDİR"

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının hükümet tarafından baskılandığına dikkat çeken Çerkezoğlu ayrıca kamu işçileri ile özel sektör işçileri arasındaki ücret farkı uçurumunun arttığından da söz etti. Daha sonra asgari ücrete dair atılması gereken adımları sıralayan Çerkezoğlu, "İşçi sınıfının asgari ücret cenderesinden kurtulması için sendikalaşma ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Asgari ücret tespit süreci demokratikleştirilmeli, diğer işçi konfederasyonlarının katılımı da sağlanmalı, işveren ve hükümetin ortak kararıyla asgari ücret ilan edilmesinin önüne geçilmeli, uyuşmazlık halinde grev hakkını da içeren bir toplu pazarlık süreci olarak işletilmelidir. Asgari ücret belirlenirken bir evde iki kişinin çalışması halinde o eve yoksulluk sınırının üstünde gelir girmesi güvence altına alınmalıdır" diye konuştu.

KAZIM DOĞAN’DAN GAZETECİYE ENGEL

AYRICA toplantı sonunda DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve DİSK/Tekstil Genel Başkanı Kazım Doğan bir gazetecinin fotoğraf çekmesine kızarak engellemek istedi. Gazeteci ise “Benden ne istiyorsunuz beyefendi. Siz işçilere de böyle mi yapıyorsunuz? Böyle mi savunuyorsunuz haklarını? Çekmemizi istemiyorsanız niye bizi çağırıyorsunuz, ayıp değil mi canlı yayında böyle yapıyorsunuz?​” dedi.

Doğan tartışma sırasında gazeteciye “Konuşma fazla, gelme lan bir daha” ifadelerini kullandı.

Arzu Çerkezoğlu ve diğer DİSK yöneticileri gazeteciden özür diledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Basın-İş, “DİSK yönetiminin yaptığı basın toplantısında meslektaşımıza yönelik saygısız ifadeleri ve yakışıksız tavrı asla kabul etmiyoruz. Tepkimizi konfederasyonumuzun yönetimine ileteceğimizi de tüm meslektaşlarımızın bilmesini isteriz” dedi.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de bir evde derin dondurucuda bulunan 4 cesetle ilgili DNA incelemesi

SONRAKİ HABER

AB sığınma politikası: En iyi mülteci ölü mültecidir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa