İzmir Barosu: Yaşam hakkı ve iltica hakkı ihlal edilemez
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla açıklama yapan İzmir Barosu, “Devletlerin sınır koruma politikaları için bireylerin yaşam hakkı ve pek tabii iltica hakkı ihlal edilemez” dedi.
Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel
İzmir Barosu, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü kapsamında basın açıklaması düzenledi. Alsancak’ta bulunan baro binası önünde yapılan açıklamada basın metnini İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu Üyesi Gizem Öykü Başkaya okudu.
June 20, 2023
Başkaya, “İltica hakkı, bireylerin yaşam hakkı ile işkence ve kötü muamele yasağını da koruma altına alan, başvuru süreci kesinlikle sınırlandırılmaması gereken bir haktır. Biz burada bu basın açıklamasını yaparken dahi bir mültecinin çok zorlu bir göç yolunda, insanca yaşam umuduyla hayat mücadelesi verdiğini biliyoruz” dedi.
“EGE DENİZİ MÜLTECİ MEZARLIĞINA DÖNÜŞTÜ”
Geçtiğimiz hafta İtalya’ya ulaşmaya çalışırken Ege Denizi'nde 100’ü çocuk, kadınların çoğunlukta olduğu 600 mültecinin kaybolduğunu, tekneden sadece 104 kişinin kurtarıldığını hatırlatan Başkaya, “Yanı başımızdaki Ege Denizi'ni bir mülteci mezarlığına dönüştüren sınır politikalarını ve dünya üzerindeki karadan ve denizden bütün bu geri itme vakalarını şiddetle kınıyoruz. Devletlerin sınır koruma politikaları için bireylerin yaşam hakkı ve pek tabii iltica hakkı ihlal edilemez” diye konuştu.
“HERKES İÇİN İNSAN HAKLARI UYGULANMALIDIR”
Çoğunluğu Suriye uyruklu mültecilerin hâlâ geçici koruma gibi belirsiz bir statü altında ülkede olduklarını ancak yarın nerede yaşayacakları konusunda bir belirlilik olmadığını söyleyen Başkaya, “Ülkemizde kayıtlı mülteci sayısının az gösterilmesi, diğer kayıt dışı nüfusun ülkemizde yaşamadığı gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Bu konuda yetkililere sesleniyor ve geçici koruma ve uluslararası koruma başvurusu için kayda kapatılan illerin bir an önce kayda açılmasını talep ediyoruz” dedi. Güncel siyasetteki nefret söylemine de dikkat çeken Başkaya, “Ülkemizin göç yolu üzerinde gerek transit gerek hedef ülke olarak mülteci nüfusuna muhatap bir ülke olduğu gerçeği ile yüzleşmek zorundayız. Biz İzmir Barosu olarak; dünyanın her yerinde herkes için insan hakları uygulanmalıdır diyoruz” diye ekledi. (İzmir/EVRENSEL)