CHP’li Durmaz: Hem Mecliste hem yöremizde doğamıza sahip çıkacağız
Tokat merkeze bağlı Günçalı, Killik, Çayören köylerinde ormanda yapılması planlanan maden arama faaliyetleri ile ilgili soru önergesi veren CHP'li Kadim Durmaz “Doğamıza sahip çıkacağız" dedi
Fotoğraf: Bahadır Sarıyaprak
Tokat merkezine bağlı Günçalı, Killik, Çayören köylerinde HLC Kıymetli Madenler ve Yatırım AŞ tarafından ormanlık alanda yapılması planlanan maden arama faaliyetlerine karşı yöre halkı mücadeleye devam ediyor. Yöre halkı, mayıs ayında ekipmanla köye gelerek sondaj çalışması yapacaklarını söyleyen şirket yetkililerini köye sokmamıştı. Bölgede direniş sürerken CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ise TBMM’de, bölgedeki maden araması için araştırma önergesi verdi.
“NİKSAR’DAKİ MÜCADELE TOKAT’A YAYILDI”
Önergesinde, Anayasa’nın doğayı ve insan sağlığını korumaya yönelik maddelerine atıfta bulunan Durmaz, “Maden projesi adı altında insanlarımızın yaşam hakkını ‘tehdit eden’ projeler Anayasa’ya aykırıdır. Ülkemiz, doğal kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı konusunda birçok uluslararası sözleşmeye taraftır. Bu çerçevede, arazi ve doğal kaynak kullanımı kararlarını veren yetkili kuruluşlar, karar alma süreçlerinde meslek odalarının, yöre halkının, sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerini dikkate alarak katılımcı bir yaklaşımı tesis etmek durumundadır” dedi.
“BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
Projenin ÇED görüşünde el karotu yöntemi ile maden arama hükmü bulunmasına rağmen, şirketin makine, ekipman ve kamyonlarla sondaj örneği almaya geldiğine dikkat çeken Durmaz, “ÇED yönetmeliğine aykırı hareket edildi. Bölge halkının mücadelesi olmasa el değmemiş doğal çevrenin bütünlüğü bozulacaktı. Gerek Mecliste gerek yörede bu işin peşini bırakmayacağız. Doğamızın talan edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
“MADEN PROJESİ YÖRE HALKINI GÖÇE ZORLAYACAK”
Kıymetli maden arama çalışmaları ve sondaj faaliyetleri sonrasında üretime izin verilmesi halinde tersine göç almaya başlayan kırsaldan yeniden göç başlayacağını hatırlatan Durmaz şunları dile getirdi: “Tokat Günçalı’da MAPEG tarafından verilen ruhsat gereğince, el karotu ile arama aşamasından, ilerleyen dönemde diğer aşamalara geçilecek. Maden arama faaliyeti, tarımsal üretime, hayvancılık faaliyetlerine, halk sağlığına ve canlı yaşamına vereceği zararlar ile su, orman ve toprak ekosistemleri üzerindeki olumsuz etkisi göz önüne alınarak, bilimsel ve hukuki temelli detaylı araştırma yapılmalı. Madenci şirkete verilen maden arama ruhsatı yeniden değerlendirilmelidir.” (HABER MERKEZİ)