17 Şubat 2013 15:40

'Yeterli burs'u bir de gence sor!

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, geçtiğimiz günlerde üniversite öğrencileri için yeterli yurtların yapıldığını, kredi ve bursların da mali olarak öğrenciler için yeterli olduğunu; bu imkânlar sonucunda da üniversite öğrencilerinin hiçbir sorunu olmadığını ifade etmişti. Bakan Kılıç&rsquo

'Yeterli burs'u bir de gence sor!
Paylaş
Şenol Ercan / Fatma Batır

OKUMAK İÇİN ÇALIŞMAK ŞART

İnşaat Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Ömer Taflı “KYK’nın alabileceği öğrenci sayısı sınırlı. Şu an üniversitemizde 30 bine yakın öğrenci var. KYK’nın yurtlarına alabileceği en fazla iki bin üç bin öğrenci.” dedi. Geriye kalan öğrencilerin mecburen özel yurtlara gideceğini ifade eden Taflı, özel yurtların çok pahalı olduğunu da ekledi. “Zaten bu açıklamaların hepsini öğrencileri düşünmeden yapıyorlar. Öğrenciye 280 TL nasıl yeterli olabilir?​” diye soran Taflı, asgari ücretle geçinen bir ailede öğrencinin geçimini, eğitim masraflarını karşılamasının imkânı olmadığını söyledi. Taflı, “Asgari ücretle geçinen ailenin 2 okuyan çocuğu olsun, işin içinden çıkamaz, mecburen ek iş arayacak ya da öğrenciler çalışmak zorunda kalacak. Çalışan öğrenci de biliyorsunuz ki eğitimini alamıyor” dedi.

Verilen 280 TL’lik burs ya da kredinin bir ay için yeterli olmadığını belirten Radyo Sinema Televizyon Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Fuat Deveci ise, ailesinden maddi yardım almayan bir öğrenci için durumun daha da zor olduğunu söyledi. “Evde kalan bir öğrenci için ev kirası, elektriği, suyu, yolu hesaba kattığımız zaman 280 lirayı geçiyor. Üzerine bir de borçlanıyor” diyen Deveci, yurtta kalan öğrenciler için de 280 liranın yeterli olmadığını söyledi. Deveci, yurtların yeteri kadar olduğunu düşündüğünü ifade ederken kredi-burs miktarının yetersizliğini vurguladı.

ORDUYA DEĞİL EĞİTİME KAYNAK

Biyomedikal mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Yasin Durak, “Gelişmiş sosyal ülkelerde öğrenci bursları öğrencilerin ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Ama bizim ülkemizde daha önceden belirlenmiş cüzi bir miktarda. Her gelen hükümet her yıl bu ücreti artırdık demek için küçük artışlarla öğrencileri kandırıyor” dedi. Gelişmiş toplumlar için en büyük yatırımın eğitime eğitimciye yapılması gerektiğini belirten Durak, ülkede eğitim yerine daha çok orduya yatırım yapıldığını ifade etti. Durak, orduya yatırılan yatırımın küçük bir kısmı bile eğitime yatırılsa öğrencilerin bugünkü sorunlarının olmayacağını söyledi. Burs miktarının arttırılması halinde öğrencilerin maddi açıdan rahatlayacağını belirten Durak, buna rağmen eğitim sisteminde kökten bir değişimin ihtiyaç olduğunu ifade etti.


EĞİTİM KALİTESİ DÜŞTÜKTEN SONRA…

İletişim Fakültesinde Uzman Şirvan Güneri, “Üniversite yurt, kredi bir yana; yoksul olan öğrenci okuyamıyor zaten. Kendi yaşam koşullarından sıyrılıp bir üniversitede bu imkânları olsa bile okuyamıyor” dedi. Öğrencinin yurt-kredi sorununun çok açık olduğunu belirten Güneri, “Diyelim ki hiçbir sorunu yok. Öğrencilerin asıl yapması gereken şey eğitim almasıdır. Eğitimin kalitesi düştükten ve öğrenci asıl ihtiyacını orada gideremedikten sonra yurt imkânı olsun kredi imkânı olsun neye yarar ki? Kaldı ki hiçbir sorunu yok diye bir ifade kullanmak mümkün değil” diye konuştu.

“Bugün ben Türkiye’de kaçıncı üniversitenin açıldığını bilemiyorum. Açılan üniversitelere öğretim elemanları bir başka üniversiteden geliyor” diyen Güneri, Kayseri’de dört üniversite olduğunu; öğretim elemanlarının Erciyes Üniversitesi’nden ayrılarak oralara gittiğini ve bilim üreten bütünün parçalandığını söyledi. Yeni bir üniversitenin ihtiyaç varsa açılması gerektiğini kaydeden Şirvan Güneri, “Nasıl bir ihtiyaç bu Türkiye’deki? Siz eğitim veremiyorsunuz ki ihtiyaca cevap vermek konusunda duyarlı olasınız” dedi.

Öğrenci sabah doğru dürüst bir kahvaltı yapamadan okula gidiyorsa anlatılanları algılayamayacağını belirten Güneri şunları söyledi: “Her şeyden önce temel şeyleri zaten karşılamak zorunda. Beslenme bunun en temeli; bunun yanında sigara da içecek öğrenci. ‘Sigarayı bırak’ diyemezsin içiyorsa içecek. Temel ihtiyaçlarını karşılamadan eğitim gibi bir alana kendisini dâhil edebilmesi, oraya adapte olabilmesi mümkün değil ki öğrencinin. Öğrencinin psikolojik sorunlarını da çözümlemesi lazım. Bütün bu sorunları çözmeden eğitiminizin içine kendinizi dâhil edemezsiniz.” (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Polisin elinden öldürme yetkisi alınsın'

SONRAKİ HABER

Çocukları ‘silahlı örgüt üyesi’ yaptılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa