İskender Bayhan, Çalışma Bakanı’na sordu: Pekintaş işçilerinin davasına müdahil olacak mısınız?
İskender Bayhan, Düzce’de kurulu Alufor Pekintaş’ta Türk Metal'e üye oldukları için işten atılan işçileri Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: TBMM
Emek Partisi(EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Türk Metal’de örgütlenmek istedikleri için Düzce’de kurulu Aluform Pekintaş’tan işten atılan işçilerin mücadelesini ve yaşadıkları hak gasplarını Meclis gündemine taşıdı.
Bayhan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a “İşçilerin tüm alacakları ve yasal tazminat haklarının Pekintaş patronu Özhan Olcay tarafından ödenmesi için işçilerin alacakları davasına Bakanlığınız müdahil olacak mıdır?” diye sordu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan ise “Düzce Cumhuriyet Savcılığına işçilerin yaptığı suç duyurularına konu olan Pekintaş grubunun Schmid isimli şirketinin Genel Müdürü Derya Kaya ve Fabrika Genel Müdürü Murat Serim’e, işçilere sendikadan istifa etmeleri için uyguladığı baskı sebebiyle “Sendikal faaliyetin engellenmesi suçunu işlemekten ötürü” herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?” sorusuna yanıt istedi.
“27’Sİ KOD 26 VE KOD 45’TEN İŞTEN ÇIKARILIRKEN, TOPLAMDA 36 İŞÇİ ATILDI”
Bayhan, Pekintaş işçilerinin örgütlenme mücadelesi verdikleri için işten atılmasına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soru önergesi yöneltti. Aluform Pekintaş işçilerinin Türk Metal Sendikası’nda örgütlenmek istedikleri için 22 Eylül 2022 tarihinden bu yana onlarca baskı, haksızlık ve engellemeyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Bayhan, “İşçiler önce fabrika müdürleri tarafından odalarına çağrılarak sendikadan istifaya zorlandı. İstifa etmeyen işçilerin 27’si kod 26 ve kod 45’ten işten çıkarılırken, toplamda 36 işçi atıldı. Bu fabrikada çalışma süreleri 22 ile 26 yıl arasında değişen işçilere alacakları ve tazminatları ödenmedi. İşçilerin hak arama eylemleri ise Düzce Valiliği ve kolluk güçleri tarafından engellendi. Pekintaş işçileri yaşadıkları süreci Düzce Cumhuriyet savcılığı ve Bolu İdare mahkemesine taşısalar da aylardır bir sonuç alamadılar” dedi.
Bayhan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a şu yöneltti:
- Bakanlığınıza bağlı yargı kurumlarında işçilerin yapmış olmadığı suç duyuruları ve açtığı davalar hakkında nasıl bir süreç izlenmektedir? İşçiler için adalet sağlanacak mıdır?
- Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle bağıtlanmış haklarına dayanarak sendikalaşmak isteyen işçileri, yasadışı bir biçimde işten çıkaran, haklarını ve tazminatlarını dahi ödemeyen Aluform Pekintaş patronu Özhan Olcay için yasal işlem yapılmış mıdır? Yapılacak mıdır?
- Düzce Cumhuriyet Savcılığına işçilerin yaptığı suç duyurularına konu olan Pekintaş grubunun Schmid isimli şirketinin Genel Müdürü Derya Kaya ve Fabrika Genel Müdürü Murat Serim’e, işçilere sendikadan istifa etmeleri için uyguladığı baskı sebebiyle “Sendikal faaliyetin engellenmesi suçunu işlemekten ötürü” herhangi bir soruşturma / kovuşturma açılmış mıdır? Açılacak mıdır?
- İşçilerin yasal hak arama mücadelesini engelleyen Düzce valiliği hakkında Bakanlığınız tarafından bir soruşturma yapılmış mıdır? Yapılacak mıdır?
Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ise şu soruları yanıtlamasını istedi:
- Bakanlığınız (ÇSGB) Alufor Pekintaş işçilerinin, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış sendikal örgütlenme hakkının kullanımı için müdahil olacak mıdır?
- Alufor Pekintaş’ta hakları ve tazminatları ödenmeden atılan 36 işçi adı geçen fabrikada 22 ila 26 yıl süresince çalışmışlardır. İşçilerin tüm alacakları ve yasal tazminat haklarının Pekintaş patronu Özhan Olcay tarafından ödenmesi için işçilerin alacakları davasına Bakanlığınız müdahil olacak mıdır?
- Kod 26, 45, 49 gerekçesi ile işten çıkarma patronların elinde adeta namlusu işçi sınıfına çevrilmiş bir silaha dönüşmüştür. Bu yolla sendikal örgütlenme engellenirken, işçiler haksız suçlamalarla işten atılmakta, hak ve alacakları ödenmezken işsizlik ödeneğinden faydalanmaları hatta bir daha yeni iş bulmaları da engellenmektedir. Yüzbinlerce işçi işsizliğe ve aileleri ile birlikte açlığa sürüklenmektedirler. İşçilerin yaşadığı bu haksız ve hukuksuz mağduriyetin giderilmesi için Kod 26, 45, 49 maddelerin iptali yönünde Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?