24 Haziran 2023 11:23

Atina Barosu "Göçmen teknesi faciası önlenebilirdi"

Yunanistan açıklarındaki mülteci faciasının nedenlerini araştırmak için çağrı yapan Atina Barosu, "Sahil Güvenlik yetkilileri ve Frontex, herhangi bir kurtarma eyleminde bulunmadı" dedi.

Fotoğraf: Yunanistan Sahil Güvenlik

Paylaş

Yunanistan açıklarında mülteci teknesi faciasında Yunan sahil güvenliğinin ihmalinin bulunduğu iddiaları her geçen gün daha fazla seslendirilirken aşırı yüklü teknenin batmadan saatler önce tehlikede olduğunun tespit edilmesi nedeniyle "facia önlenebilirdi" denildi.

AA'da yer alan bilgilere göre, Atina Barosunun çağrısıyla kazanın nedenlerini araştırmak için yaklaşık 70 hukukçudan oluşan bir grup kurulacağı bildirildi.

Barodan yapılan açıklamada, enkazın koşullarının kapsamlı araştırılması ve gerçeğin ortaya çıkarılmasıyla sorumluların cezalandırılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Aşırı yüklü teknenin zamanında tespit edildiği için facianın önlenebileceğine olan inancımızı ifade ediyoruz ancak Sahil Güvenlik yetkilileri ve olayı izleyen sınır koruma ajansı Frontex, herhangi bir kurtarma eyleminde bulunmadı" ifadeleri yer aldı.

Kazanın nedenlerinin aydınlatılması için ülkedeki tüm barolara çalışma başlatmaları çağrısında bulunan grup üyeleri, bireysel ve toplu olarak harekete geçen herkesle işbirliğine açık olduklarını bildirdi.

Yunan basınında yer alan haberlerde, faciadan kurtulan bir mültecinin savcıya verdiği ifadede, teknenin Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin halatlarla çekmeye başladığı sırada battığını söylediği aktarılmıştı.

Bir başka mültecinin ise ifadesinde "Yunan Sahil Güvenlik botu tekneye bir halat bağladı ve tekneyi çekerken aşırı sürat nedeniyle tekne sağa sola sallanmaya başladı ve alabora oldu" dediği belirtilmişti.

Yunanistan'da yayımlanan Efimerida Ton Sintakton gazetesi, facianın meydana geldiği noktadan geçen "Faithful Warrior" isimli petrol tankerinin kaptanının ifadelerine yer verdiği haberde geminin sahil güvenlik ekiplerince olay yerinden uzaklaştırıldığını aktardı.

Yunan Arama ve Kurtarma Merkezinin aşırı yüklü teknenin tehlikeli şekilde sallandığından haberdar olduğu belirtilen haberde, sahil güvenlik ekiplerinin petrol tankerini olası kurtarma operasyonu için olay yerine çağırmak yerine neden uzaklaştırmayı seçtiğine dair soruların cevaplandırılması gerektiği vurgulanmıştı.

Ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Lideri Aleksis Çipras, olayla ilgili bilgi almak için faciadan kurtulan mültecilerin götürüldüğü Kalamata Limanı'nı ziyaret etmiş, mültecilerin kendisine Yunan sahil güvenlik ekiplerinin, tekneyi İtalyan sularına doğru itmeye çalıştığını söylediğini aktarmıştı.

NE OLMUŞTU?

Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda bulunan Navarin'den 47 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda 14 Haziran'da mültecileri taşıyan balıkçı teknesi alabora olmuştu. Bir gün boyunca tehlike konusundan uyarılan yetkililerin gözü önünde batan balıkçı teknesi nedeniyle yüzlerce mülteci hayatını kaybetti. Şu ana kadar 82 mültecinin cansız bedenine ulaşılırken, 104 tanesi sağ olarak kurtarılabildi. Teknede 400 ila 750 arası mülteci bulunduğu, kayıp mülteciler arasında 100’e yakın çocuk olabileceği belirtiliyor. Teknenin Libya’dan İtalya’ya doğru gitmek istediği açıklanmıştı. Sağ kurtulanlar arasında 8 kişinin insan ticareti şüphesiyle sorgulandıkları Yunanistan medyasına yansımıştı.

Facia, AB içişleri bakanlarının Lüksemburg’da sığınma ve iltica koşullarını neredeyse imkansız hale getiren ve göçe zorlanan mültecilerin Avrupa sınırındaki toplama kamplarında tutularak buradan sınır dışı edilmelerini öngören yeni mülteci politikası kararının hemen ardından meydana geldi. (DIŞ HABERLERL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

TİKTOK'ta dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilerden 10'u tutuklandı

SONRAKİ HABER

CHP’li Tahtasız: TMO çiftçimizi tüccarın insafına bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa