24 Haziran 2023 13:18

‘Yük’ olarak görülen Fenerbahçe Koleji eğitime ara veriyor: Yüzlerce öğretmenin ne olacağı meçhul

Fenerbahçe Kulübü’nün daha önce ‘yük’ olarak ifade ettiği Fenerbahçe Koleji, deprem gerekçesiyle eğitime 1 yıl ara vereceğini duyurdu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

Fenerbahçe Koleji, okul binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle bir yıl eğitime ara verdiğini duyurarak okulu kapattı. İddialara okul binasından alınan karot örneğinin incelemesine dair raporun detayları gizlendi. Bunun yanı sıra binanın dayanıksız olduğu raporun okul yönetimine ulaşmasına rağmen bir hafta boyunca okuldaki etkinliklere devam edildi. Okulun kapatılmasıyla öğrenciler başka okullara yönlendirilirken öğretmenler ve kolej personeli ortada kaldı.

“İŞ BULMA ŞANSIMIZ ÇOK ZOR”

Fenerbahçe Kolejinde çalışan ismini vermek istemeyen bir öğretmen 6 Şubat depremlerinin ardından okulun kapanmasına kısa süre kala okul genel müdürünün toplantı yaparak okula çürük raporu verildiğini ve okulun kapatılacağını söylediğini dile getirdi. Raporun ne zaman alındığını sorduklarında ise geçen hafta raporun kulüpten geldiğini bu hafta ise MEB’in kapatma kararı aldığının belirtildiğini aktaran öğretmen “Eğitime bir yıl ara verildiği, tüm öğrenciler ve öğretmenlerin başka okullara yönlendirildiği açıklandı” dedi. Öğretmenler için başka özel okullarla görüşüldüğünü ve açık varsa öğretmenlerin o özel okullara yönlendirileceklerinin söylendiğini anlatan öğretmen “Ancak sınıf ve İngilizce öğretmenleri o okullara yönlendirilecek gibi açıklıyorlar. Sınıf öğretmeni geçeceği okula kendi sınıfıyla birlikte geçeceği için ona ihtiyaç duyulacak. Ancak resim, müzik ya da diğer branşların öğretmenleri için durum farklı. Zaten her okulda bu branşlardan bir öğretmen oluyor. O sebeple şu anda iş bulma ihtimalleri çok zor” dedi.

“ASGARİ ÜCRETİN ALTINA ÇALIŞTIRMAK İSTİYORLAR”

Okulun geçen yıl Bahçeşehir Kolejine devredilmesinin kararlaştırıldığını hatırlatan öğretmen, “Daha önce Fenerbahçe Kulübü yönetiminden ‘eğitimin yük’ olduğuna dair açıklamalar yapılmıştı. Bahçeşehir’e devredilme kararı alındığında ise veliler ve öğretmenler tepki gösterince var olan anlaşmalar iptal edildi. Kulüp yönetimi tarafından da okulun kapatılmak istendiğine dair söylemler vardı” ifadelerini kullandı. Ayrıca velilerin ve öğretmenlerin numaralarının diğer özel okullara verildiğini iddia eden öğretmen, “Ben numaramı kimseye vermemiş olmama rağmen diğer okullardan aranıyorum ve görüşmeye çağrılıyorum. Ama bu okullar 6 gün çalıştıran, asgari ücret dahi ödemek istemeyen okullar. Şu an bizi buna mahkum ettiler” dedi.

“ÖĞRETMENLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ”

Fenerbahçe Kolejinde yaşananları değerlendiren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Fındık, “Fenerbahçe Kolejinde yaşananlar bir sistem sorunu. Altını kazıdığımızda sömürü ve denetimsizlik çıkıyor” dedi. Okul yönetiminin öğretmenler için başka okullarla görüştüğüne yönelik söylemlere de tepki gösteren Fındık, “Öğretmenler ucuz işçi pazarındaki gibi oraya buraya gönderiliyorlar. Haziranın sonuna geldik ve bu öğretmenlerin artık iş bulabilme şansı kalmadı” dedi. Öğretmenlerin bu şekilde hak gaspı yaşamasının yalnızca Fenerbahçe Koleji ile sınırlı olmadığını dile getiren Fındık, “Burada büyük bir hak gaspı var. Bizim sözleşmelerimiz yıllık yapılıyor. Bir sonraki senenin anlaşmaları yapıldı ve insanlar iş bulamayacaklar, geçinemeyecekler. Fenerbahçe gibi koca bir kulübün sorumluluk alması, iş bulan ve bulamayan tüm öğretmenlerin mağduriyetini gidererek bu insanların haklarını ödemesi ve emeklerinin karşılığını vermesi gerekiyor. Ayrıca MEB’in de bu konuda soruşturma başlatmasını istiyoruz sendika olarak” diye konuştu. Öğretmenlere sendikaya üye olma çağrısı yapan Fındık, Özel Sektör Öğretmenler Sendikası ile seslerinin duyulmaya başladığına dikkat çekerek MEB’in özel okul patronlarına açık olan kapısının öğretmenlere kapalı olmasına da tepki gösterdi.

FENERBAHÇE KOLEJİNDEN CEVAP YOK

Konuya ilişkin görüş almak için aradığımız Fenerbahçe Koleji Genel Müdürü Fatih Canpolat, telefonlarımıza cevap vermedi. Kendisine mesaj atarak arama nedenimizi bildirmemize rağmen geri dönüş yapılmadı.

ÖNCEKİ HABER

Depremde 51 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın kolonları eksik yapılmış

SONRAKİ HABER

Ayşe Sarısayın ile edebiyat evinde yolculuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa