Görele Deresi'ndeki 5. HES projesinin iptal kararı çıktı
Üzerine 5. HES'in kurulması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 'ÇED Olumlu' kararı verdiği Giresun Görele deresi için açılan davada 'ÇED olumlu kararı' iptal edildi.
Fotoğraf: Remzi Kazmaz
Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul
Giresun Çanakçı’da bulunan Görele Çayı üzerine yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı açılan yürütmeyi durdurma davasında karar çıktı. Giresun İdare Mahkemesi'nde görülen ve köylüler tarafından açılan davada kurulmak istenen HES projesine bilirkişi raporu doğrultusunda iptalin karar verildi. Köylülerin avukatı Remzi Kazmaz ise davanın diğer HES projeleri için emsal niteliğinde olduğunu söyledi.
"YETERLİ İNCELEMELER YAPILMADI"
Mahkemede ÇED Olumlu kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz eden Görele köyü avukatlarından Avukat Remzi Kazmaz, bütüncül havza planlaması yapılmadan, çevre koşulları dikkate alınmadan ve projenin çevrede yaşayan canlılar üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler dikkate alınmadan işlem tesis edildiği söyledi. Proje dosyasının teknik açıdan eksik ve yetersiz olduğuna dikkat çeken Kazmaz, “Görele Çayı üzerinde mevcut 4 adet HES bulunuyor. Bu projeyle çay yatağında bulunan doğal göller yok olacak, dere üzerindeki koruma altında olan tarihi köprü de hiç dikkate alınmadı. Can suyu konusunda yeterli araştırma ve inceleme yapılmadı” şeklinde savunma yaparak işlemin iptaline karar verilmesi istedi. Mahkeme savunma tarafını da dinledikten sonra Bilirkişi raporu doğrultusunda HES projesinin iptaline karar verdi.
"KÖY HALKI ÇİFTE BAYRAM YAPACAK"
Evrensel’e konuşan Remzi Kazmaz söz konusu alanın büyük bir vadi olduğuna dikkat çekerek, "Bu HES projesini halktan gizliyorlardı fakat halk bir araya geldi ve dava açtı. Vadiye bilirkişiler geldi ve inceleme yaptılar. Bilirkişinin vermiş olduğu rapora uyarak mahkeme bir karar verdi ve karar köy halkının, doğanın lehineydi. Şimdi köy halkı çifte bayram yapacak" şeklinde konuştu. Kararın birçok HES davası açısından emsal niteliğinde olduğunu söyleyen kazmaz, "İktidar bu tür kararları incelemeden, bütüncül havza planlaması yapmadan karar veriyor. Bölgede bu projeyle birlikte beşinci HES kurulacaktı. Bu 5 HES doğrultusunda dere boyundaki su çok az kalıyor ve bu da kuraklığa neden oluyor" ifadelerini kullandı.