26 Haziran 2023 04:00

9. Senfoni’yle sezon finali

CRR, Beethoven’ın ‘9. Senfonisi’yle konser sezonunu kapattı. Kardeşlik ve eşitlik çağrısı yapan bu koral senfoniyi çok kültürlü bir korodan ve uluslararası solistlerden dinledik.

Fotoğraf: İBB

Paylaş

Özlem ERTAN

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun (CRR) sezon kapanışı 24 Haziran Cumartesi akşamı Ludwig van Beethoven’ın ‘9. Senfonisi’yle yapıldı. ‘9. Senfoni’ kuşkusuz böyle önemli bir akşam için çok uygun ve anlamlı bir eserdi.

Alman Besteci Beethoven’ın klasik müzik tarihinin en büyük devrimcilerinden biri olduğuna şüphe yok. Dört bölümlü ‘9. Senfoni’nin son kısmını düşünün. Kalabalık bir koro ve dört solistin sesleriyle taşınan o efsanevi müziği… ‘9. Senfoni’den önce hiç kimse bir senfonide insan sesi kullanmayı düşünmemişti. Bunu ilk kez Beethoven yaptı. Biliyor musunuz Beethoven bu muhteşem eserini bestelediğinde işitme engelliydi. Duyma yetisi zaman içinde azalan besteci, zihniyle duyuyordu müziği.

Avrupa tarihinin en çalkantılı dönemlerinden birinde yaşayan, 1789 Fransız Devrimi’ni heyecanla karşılayan ve monarşiye karşı her daim cumhuriyet fikrini destekleyen Ludwig van Beethoven, Alman Şair Friedrich Schiller’i çok severdi. ‘9. Senfoni’nin koral bölümünü de Schiller’in ‘An die Freude’ şiirinden besteledi. İnsanların kardeş ve bir olduğunu anlatan bu şiirin, Beethoven’ın ulvi denebilecek müziğiyle birleşimi öyle güzel bir bütünlük yaratıyor ki…

ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR SAHNE

İşte o bütünlük, CRR’nin 2022-2023 konser sezonunun kapanışına kelimenin tam anlamıyla damga vurdu. Şef Murat Cem Orhan yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrasının icra ettiği eserin koral bölümünü, Volkan Akkoç yönetimindeki CRR Korosu, Vartanants Korosu, Gürcü Sanat Evi Çoksesli Korosu, Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu, İstanbul Avrupa Korosu, Beşiktaş Çocuk ve Genç Korosu seslendirdi. İstanbul’un çok kültürlülüğünü sahneye taşıyan 115 korist, Beethoven’ın verdiği kardeşlik ve eşitlik mesajının ete kemiğe bürünmüş haliydi.

Solistler ise Soprano Hale Soner Kekeç, Mezzosoprano Olga Syniakova, Tenor Pavel Valuzhin ve Bas Göktuğ Alpaşar’dı. Orkestrasıyla, korosuyla, solistleriyle çok etkileyici bir icra dinledik. Beethoven’ın ‘9. Senfonisi’ zaten insanın tüylerini diken diken eden bir eser. Bir de icra güzelse söyleyecek başka söz kalmıyor.

Şef Murat Cem Orhan’ın konserden önce dinleyicilerden eserin bölüm aralarında alkışlamamalarını rica etmesi sayesinde bölünmeden dinleyebildik ‘9. Senfoni’yi. Senfoninin o efsanevi finalinde salonun yan duvarlarına yansıtılan özgürlüğe ve eşitliğe dair resimler tabloyu tamamladı. İnsanlara “Kardeş olun” diyen Schiller, onun bu sözlerini müziğiyle kanatlandıran Beethoven ve ‘9. Senfoni’yi seslendiren sanatçılar, 24 Haziran akşamını unutulmaz kıldı.

BİR KÜLTÜR-SANAT EMEKÇİSİNE TEŞEKKÜR

Yazıma son vermeden önce bir kültür-sanat emekçisinden, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun yapıtaşlarından biri olan Sümeyra Gümrah Teltik’ten bahsetmek istiyorum sizlere. 24 Haziran akşamı, uzun yıllardır CRR Konser Salonu’nun basın ve medya sorumlusu olan Sümeyra Gümrah Teltik’in emeklilik dolayısıyla bu kuruma vedasına da tanıklık ettik. Eserin başlamasından önce Murat Cem Orhan’ın sahneye çağırarak teşekkür ettiği Sümeyra Gümrah Teltik, çalışkanlığı, nezaketi ve sanat aşkıyla her daim hafızalarda kalacak.

Onsuz bir CRR düşünmek zor olsa da aynı zamanda yazar olan Sümeyra Gümrah Teltik’i sanatın farklı dallarında yeni ve güzel işler yaparken göreceğimizi biliyorum. Ona ve tüm kültür-sanat emekçilerine teşekkürler.

ÖNCEKİ HABER

Almanya’nın bitmeyen iş gücü açığı

SONRAKİ HABER

Sınava fabrikada “çalışmak”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa