26 Haziran 2023 01:32

Öğrenciler yine mağdur yine mağdur

“Finaller madem yüz yüze yapılacak, vizeler neden online yapıldı? YÖK kararına göre online ders veriyorsan, sınav da online olacaktır ama karar uygulanmıyor.”

Kaynak: Freepik

Paylaş

Berfin GÜLER

İnönü Üniversitesi

 

Maraş merkezli deprem sonrası şehirde yaşanan büyük yıkımların ardından online eğitime geçen İnönü Üniversitesi, Hemşirelik Bölümü final sınavlarını yüz yüze yapma kararı aldı. Alınan karar sonrası, birçok Hemşirelik Bölümü öğrencisi ise sosyal medyada seslerini duyurmak adına paylaşımlar yaptı. Diğer illerde yaşayan ve barınma, yol masraflarını karşılayamayacak olan öğrencilerden biri olan Mehmet ile sohbet ediyoruz. Mehmet Adıyaman’da, emekli bir ailenin okuyan 3 çocuğundan biri. “Eskiden orta gelirli bir aileydik, şimdi çok yoksuluz. Babam emekli ama ihtiyacımız olduğu için çalışmak zorunda. Evimiz az hasarlı ama tadilat gerektiriyor” diyor.

“OKULU BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

Üniversite sınavına girdiği sene ekonominin düzeleceğini ve hayat pahalılığının geçici olduğunu düşünse de seneler ilerledikçe yoksullukları daha da derinleşmiş. Geleceğinden ümitsiz, okula devam edip etmeme konusunda bile tereddütleri var Mehmet’in. “O kadar zor durumda hissediyorum ki, bazen okulu bıraksam mı bile diye düşünüyorum. Aileme okuldan dolayı yük olmak, beni rahatsız ediyor. Depremden dolayı bir süre işsiz kalan babam birikimini harcayarak ailemizi idare etti. İşe yeni döndü ama masrafları karşılayamaya yetmiyor. Bu durumda okul masrafları yol, yemek masrafları bize çok ağır geliyor” diyor. 

“KALACAK YERİMİZ YOK NE YAPACAĞIZ BİLMİYORUZ”

Depremden bu yana eğitimine online devam eden Mehmet, vize sınavlarına da online olarak girmiş. Final sınavlarının yüz yüze yapılacak olmasına fazlasıyla tepkili. “Finaller madem yüz yüze yapılacak, vizeler neden online yapıldı? YÖK kararına göre online ders veriyorsan, sınav da online olacaktır ama karar uygulanmıyor. Öğrenciler aleyhine karar almaktan geri durulmuyor. Öğrenci dostu okul, öğrenci dostu fakülte falan yok ortada. Kalacak yerimiz yok, nasıl olacak bilmiyoruz. Zorunlu staja geldiğimizde, ıslak paletlerde uyuduk. Şimdi de bir dersin sınavı için bir şekilde yol ücretini karşılayıp, sınava girip geri döneceğim. Ama bütün arkadaşlarımın yol, barınma ücretleri karışlayacak durumu yok. Sınava gelmeyip eğitim sürelerini uzatmak zorunda kalan arkadaşlarım var. Bu mağdur arkadaşların sorumluluğunu kim üstlenecek peki? Sorumlular nasıl bir telafi yoluna başvuracak? Bunun telafisi var mı?​” diyor. 

“BU KARARDAN VAZGEÇİLMELİDİR”

Verilen karardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Mehmet, “Eğitim yıllarımın hayatımın en kötü dönemleri olmasının üstüne, okulumun hiç empati yapmayan bir duruş sergilemesi işleri daha yürek burkucu hale sokuyor. Online işlenen derslerin sınavları da online yapılmalıdır. Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin sayısı az değil ve bu karar alınırken bulunduğumuz koşullar göz ardı ediliyor. Barınma ve yol masraflarımız da karşılanmadığı gibi, bizlerin hangi şartlarda eğitim almaya çalıştığının farkında değiller. Eğer karardan geri dönülmezse, bu kararı protesto edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sınava fabrikada “çalışmak”

SONRAKİ HABER

Yağmurdan sonra açan o güneşi engelleyemezsiniz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa