“Kıyma denetimi ile ilgili mevzuatta uzun süredir açık var”
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemil Gülsu, kıyma denetimi ile ilgili mevzuatta uzun süredir açık olduğunu belirterek yeterli denetim olmazsa zehirlenmelerin artacağına işaret etti.
Fotoğraf: DHA
Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul
Tarım ve Orman Bakanlığı çiğ ürün harçlarında histolojik Muayene ve Kanatlı Eti Aranması programı kapsamında numune alınmamasına yönelik genelge yayımladı. Bakanlık yayımladığı genelgeyi tepki üzerine iptal ederken Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemil Gülsu olayı Evrensel’e değerlendirdi.
“KAMUOYUNA İFŞA ETMEK YARARLI BİR UYGULAMA”
Kıyma denetimi ile ilgili mevzuatta uzun süredir açık olduğuna dikkat çeken Gülsu, “Et ve et ürünleri tebliği, lahmacun, pide gibi ürünlerin iç harcının nasıl olacağını belirlemişti. Örneğin çiğ iç harçta büyükbaş hayvan eti, kanatlı etle karıştırılamaz gibi. Ancak pişmiş lahmacun gibi son ürün olunca ürün içeriği üreticiye bırakılmıştı, özel bir mevzuatı yoktu. Tarım ve Orman Bakanlığı bu açıklığı lahmacun pide gibi ürünler için mevzuat çıkarıp gidermek yerine ürünlerden numune alınmaması basına düşen yazı ile birimlerine iletmeyi tercih etmişti. Şimdi aynı açıklık devam ediyor" dedi. “Tarım ve Orman Bakanlığın son yıllarda taklit tahşiş yapan firmalara ağır para cezaları uygulamak ve kamuoyuna ifşa etmek gibi çok yararlı bir uygulaması var. Bu iç yazı ile olası uygunsuzlukların sadece para cezası ile yaptırım uygulanmasına talimat vermişti” şeklinde anlatan Gülsu özel sektörün kamuoyuna ifşalanması konusunda firma itibarı zedelendiği için rahatsız olduğunu belirtti.
"BİR GIDA KONSEYİ KURULMALI"
Pide, lahmacun gibi ürünlerde denetimin tamamen kaldırılmadığına vurgu yapan Gülsu, “Sadece bakanlığın yıllık programında duraklatılmıştı bu denetimler. Bu konuda denetçilerde hassas davranmazlarsa özellikle mikrobiyal anlamda çok riskli olan kanatlı etinden yapılacak, pide lahmacun gibi ürünler çok ciddi gıda zehirlenmelerine neden olur” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanlığının gıda denetimlerinde tek yetkili otorite olduğundan bahseden Gülsu, “Ülkemizde son yıllarda artan gıda fiyatları, girdi maliyetler nedeniyle gıda hileleri artmaktadır. Zaten dünyada da ülkemizde de gıda fiyatları ne kadar artarsa tüketici beklentileri düşer, gıda hileleri artar. Bakanlık art niyetli firmaları caydırıcılığı çok yüksek olan kamuoyuna ifşa uygulamasını kesinlikle devam ettirmesi gerekmektedir. Hatta sıklığını artırarak hile yapan firmaları tüketicilere duyurmalıdır. Halk sağlığıyla kimsenin oynamasına izin verilmemelidir. Ülkemizde gıda politikalarını oluşturmak ve denetimleri daha etkin yapmak için yeni bir yapılanma şarttır. Bir Gıda Konseyi kurulmalıdır. Gıda güvenliği Gıda Mühendisleri Odası olarak bizim kırmızı çizgimizdir” diyerek devletin sorumluluklarından bahsetti.