27 Haziran 2023 12:17

İHD: Merdan Yanardağ’a yönelik soruşturma ve gözaltı işlemlerinden vazgeçilmeli

Gazeteci Merdan Yanardağ'ın gözaltına alınmasına tepki gösteren İnsan Hakları Derneği, "Tecrit sistemi sonlandırılsın! Gazetecilere yönelik baskılar son bulsun" başlıklı açıklama yayımladı.

Merdan Yanardağ | Ekran görüntüsü TELE 1 yayınından alınmıştır.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD), yayımladığı açıklamayla gazeteci Merdan Yanardağ'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Gözaltının hukuka aykırı olduğu vurgulanan açıklamada "İnsan hakları savunucuları olarak Merdan Yanardağ’a yönelik soruşturma ve gözaltı işlemlerinden vazgeçilmesi gerektiğini belirtiyoruz" denildi.

"Tecrit sistemi sonlandırılsın! Gazetecilere yönelik baskılar son bulsun" başlıklı açıklamada, Yanardağ'ın Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit uygulamalarının hukuksuz olduğunu ifade etmesi nedeniyle başlatılan soruşturma sonucu dün öğle saatlerinde gözaltına alındığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Ulusal ve uluslararası hukuk standartlarına göre yasa dışı kabul edilen İmralı’daki tecrit düzenine dair eleştiri ifade etmek evrensel hukuk normlarına göre suç değildir. Bu sözlerin ifade edilmesi nedeniyle bir gazetecinin gözaltına alınması açık bir hukuka aykırılıktır. Başlatılan soruşturma, düşüncenin ifade edilmesinin yargı makamları eli ile baskı altına alınmasıdır" ifadeleri yer aldı.

Ülkedeki adaletsizliği ifade eden eleştirilerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurgulayan İHD, bunun temel bir insan hakkı olduğunun altını çizdi. Açıklamada, "İnsan hakları savunucuları olarak; herkesin ifade özgürlüğünü savunuyor ve Merdan Yanardağ’a yönelik soruşturma ve gözaltı işlemlerinden vazgeçilmesi gerektiğini belirtiyoruz" denildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunan sanık için 16 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

Şehir hastanelerine bütçe dayanmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa