27 Haziran 2023 14:14

Trump'ın gizli belgelerle ilgili konuştuğu ses kaydı ortaya çıktı

CNN tarafından yayımlanan ses kaydı, Donald Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra gizli bir belgeyi sakladığını ve erişim izni olmayan kişilerle paylaştığını gösteriyor.

Fotoğraf: Beyaz Saray

Paylaş

Amerikan medyası, gizli belgeleri saklamakla yargılanan eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, 2021 yılında New Jersey’deki Bedminster golf kulübünde yaptığı görüşmeye dair ses kaydını yayımladı.

İlk olarak CNN tarafından yayımlanan yaklaşık 2 dakikalık kayıt, soruşturmaya özel yetkili uzman olarak atanan eski başsavcı Jack Smith’in mahkemeye sunduğu iddianamenin önemli delilleri arasında yer alıyor.

Eski Genelkurmay Başkanı Mark Meadows’un anı kitabının yayıncısı ve yazarı ile yaptığı görüşmeden kesit niteliğindeki kayıtta Trump, Pentagon'un "İran'a saldırı planına" ilişkin "gizli belgeler" olduğunu iddia ettiği kağıtları göstererek muhatapları ile konuşuyor.

Trump, kaydın başlangıcında, "İran'a saldırmak istediğimi söyledi. Müthiş değil mi" diyor. Devamında, "Büyük bir kağıt yığınım var. Bu şey şimdi ortaya çıktı. Bak. Başkan olarak gizliliği kaldırabilirdim. Şimdi yapamam biliyorsun ama bu hâlâ bir sır" sözleri duyuluyor.

TRUMP'TAN TEPKİ

Trump, ses kaydının paylaşılmasının ardından yaptığı açıklamada, özel yetkili uzman Smith’e tepki gösterdi. "Dengesiz" olarak nitelediği Smith’i, hakkında "kaset çevirmekle" ve bunu "yasa dışı" şekilde sızdırmakla suçladı.

İKİNCİ KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKAN TEK ABD BAŞKANI

Donald Trump'ın Florida'daki evi, 8 Ağustos 2022 sabahında "gizli belgeler" soruşturması için FBI ajanlarınca basılarak aranmıştı.

Baskını ve hakkında devam eden soruşturmaları "siyasi" olarak niteleyen Trump, özellikle Mar-a-Lago'dan alınan belgelerin "bağımsız bir hakem veya özel bir hakim" tarafından incelenmesi talebinde bulunmuştu.

Hakkındaki eyalet bazında suçlama için ilk kez nisan ayında New York'ta, federal bazda suçlamalar nedeniyle de ikinci kez 13 Haziran’da Miami’de hakim karşısına çıkan Trump "hakim karşısına ikinci kez çıkan ilk eski başkan" olarak tarihe geçmişti.

Trump, 13 Haziran'da Miami'deki federal mahkemede ulusal savunma bilgilerinin kasıtlı olarak saklanması ve gizli bilgilerin erişim yetkisi olmayan kişilerle paylaşılması dahil kendisine yöneltilen 37 suçlamayı reddetmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Katil 335 gündür kayıp, dava başlamadı | Devlet Ezgi’yi korumadı, katilini de yakalamadı

SONRAKİ HABER

Dr. Fatih Yaşlı: NATO, Türkiye’nin düzeninin ta kendisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa