27 Haziran 2023 21:47

20. Gençlik Yaz Kampı’yla gelecekten 8 gün çalıyoruz!

20. Gençlik Yaz Kampı’nda geleceğimizi nasıl kuracağımızı tartışmakla kalmayacağız, eşit ve özgür bir dünyanın provasını yapacağız ve gelecekten 8 gün çalacağız!

Kaynak: Freepik

Paylaş

Kamp Komitesi

 

Bundan yaklaşık 20 sene önce, Türkiye gençliği içinde bulunduğu baskıcı atmosferden, işsizlikten, ağır çalışma koşullarından ve yasaklardan bunalmış durumdayken atölyelerde, liselerde, üniversitelerde tartıştıkları ve cevabını aradıkları tek bir soru vardı: “Nasıl yaşamak istiyoruz?​” İşte tam da böyle bir zamanda, bir uluslararası gençlik kampı örgütleme fikri ortaya atıldı. Bu kampın fikrini ortaya atanlar, var edenler “Bir araya gelmenin tam zamanı” diyerek bütün üniversite topluluklarına, lise birliklerine, spor kulüplerine çağrı yaptı. Tüm Türkiye gençliğini yalnızca katılımcıları olarak değil, düzenleyicileri de olmaları için kampa davet etti. Bu kamp, Bergamalı köylülerin topraklarının siyanürlü altın madeni projesiyle talana açılmasına karşı doğayı savunmak üzere verdikleri mücadeleyle birleşmek üzere Bergama’da gerçekleştirildi. Onlarca sanatçı, müzik grubu, tiyatrocu ve dansçı; gençlik kampına katılarak uluslararası dayanışmanın parçası oldu ve doğa talanına dur demek için kapitalizme karşı mücadeleyi destekledi. İlk gençlik kampı 90’ların sonunda bu şekilde ortaya çıktı ve örgütlendi.

SLOGANIMIZ: “BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN!”

Geçirdiğimiz 2023 senesinde pek çok tartışma yürüttük. Hele de 2 turlu bir başkanlık seçimi, bir de üstüne parlamento seçimi atlattık. Tüm bunların içinde birlikte sürdürmemiz gereken pek çok tartışma birikti.

“Tek başıma neyi değiştirebilirim ki?​”, “Kimse bir şey yapmıyor”, “Zaten ne yaparsak yapalım değişmiyor” gibi düşünceler de bu tartışmalar içinde oldukça yaygın gibi.

Oysa bulunduğu alanda değişimin bir parçası olan, hayatı ve hakları için bir arada durmanın yollarını arayan, bunun için kendi alanlarını oluşturmaya çabalayan sayısız genç var. 20. Gençlik Yaz Kampı tam da bu kolektif çabanın bir ürünü. Aynı zamanda yukarıdaki düşüncelerin aksini 20 senedir olduğu gibi bu sene de ispatlama iddiasında. İşte kampının bileşenleri: kulüp ve topluluklarıyla üniversiteliler, lise birlikleri ve mahalle dernekleri… Eğlenmek, öğrenmek, hayata yön vermek için İzmir’de bir araya geliyoruz.

Türkiye gençliğinin içinde bulunduğu umutsuzluğu, yılgınlığı ve karamsarlığı kırmak için “Bir araya gelmenin tam zamanı!” diyerek buluşuyoruz. İmkânsız gibi gösterdikleri eşit ve özgür bir dünyanın mümkün olduğunu göstermek için, “Başka bir dünya mümkün!” demek için bir araya geliyoruz.

20. Gençlik Yaz Kampı’nda günümüz kötümserliğine karşı geleceğimizi nasıl kuracağımızı konuşmak, yeniden inşa etmenin yollarını tartışmak için buluşuyoruz. Tartışmakla, konuşmakla kalmayacağız; eşit ve özgür bir dünyanın provasını kamp boyunca yapacağız ve gelecekten 8 gün çalacağız!

Gençlik Yaz Kampı’nı diğer kamplardan ayıran bazı özellikler var. Kampta yapılan forum ve söyleşilerle okullarımızda, mahallelerimizde yaşadığımız sorunların yalnızca kendi okullarımızla, kendi mahallelerimizle sınırlı olmadığını fark ettiğimiz ve başarılı mücadele deneyimlerini birbirimizle paylaşabildiğimiz bir yer olması bu özelliklerden bir tanesi. Bunun yanı sıra bilimsel ve laik eğitim talebimizi büyüteceğimiz, hak ve özgürlüklerimizi nasıl savunabileceğimiz konusunda Türkiye’nin birçok yerinden arkadaşlarla tartışabildiğimiz bir yer Gençlik Yaz Kampı. Üniversiteliler, liseliler olarak birlikte olmanın verdiği güçle okullarımızı daha iyi bir yer haline getirmek için hak ve taleplerimizi, sorunlarımızı tartışıp çözüm yolu bulacağımız bir yer.

PAYLAŞMAK, ÜRETMEK VE DÜNYAMIZI İNŞA ETMEK İÇİN

Kamp aynı zamanda kendimizi birçok açıdan geliştirebileceğimiz bir ortam sunuyor. Gençlik olarak hep birlikte kendi emeklerimizle gerçekleştirdiğimiz çeşitli atölyeler ve söyleşilerle kendimize birçok şey katacağız. Bu atölyelere bir örnek olarak evrim atölyesini verebiliriz. Örneğin “Bilim nedir ve neyi amaçlar? ”, “Evrim nedir?​”, “Evrim yalnızca biyolojiye ait bir konu mudur?​”, “İnsan doğası gereği bencil olmak zorunda mıdır?​” gibi sorulara yanıt arıyorsan bu atölyeye katılabilirsin. Evrim sansürlerine ve eğitimdeki gerici bilim karşıtı pratiklere rağmen evrimi ve bilimi tartışabilirsin. Müzikle ilgileniyorsan, bir müzik topluluğunun parçası olmak istiyorsan ancak sesini, bedenini ve nefesini nasıl kullanacağını bilmediğini söylüyorsan koro atölyesi tam sana göre bir yer! Koro atölyesine katılarak hayatın her alanında birlikte nasıl ses çıkartacağımızı, koronun ve kolektif yaşamın önemini birlikte öğrenebilir, kampın son gününde verilecek konserde yer almak istiyorsan 20. Gençlik Yaz Kampı Korosu’nun bir parçası olabilirsin. “Kent nedir?​”, “Kentler nasıl oluşmuştur ve bizim için ne ifade ediyor?​”, “Günümüzün kaos ve afetler çağında dayanıklı kentler nasıl inşa edilebilir?​” gibi soruların varsa şehircilik atölyesine katılabilirsin. “Kent” kavramının zihnimizde canlandırdığı noktalarla kentin tüm bileşenlerinin nasıl kesişimler yarattığını görmek, yaşadığımız kentlerde görebildiğimiz veya göremediğimiz ilişkilerin geçmişten geleceğe nasıl biçimlendiğini konuşmak istiyorsan bu atölyede yerin hazır!

20. Gençlik Yaz Kampı’nda evrim, kadın çalışmaları, politik iktisat, koro, şehircilik gibi örneklerin yanı sıra, dans, mitoloji, fotoğrafçılık gibi başka pek çok atölyede buluşacağız. Sanatçılar ve konuşmacılarla söyleşi ve panellere katılacağız. Birlikte olmanın verdiği güçle sorunlarımızı tartışıp onlara çözümler arayacak, sıcakladığımızda Ege Denizi’nde serinleyeceğiz. Akşamları konserlerde dans ederken üzerimizdeki umutsuzluğu yıkacağız ve güç toplayacağız.

Paylaşmak, üretmek ve kendi özgür dünyamızı inşa etmek için 20.Gençlik Yaz Kampı’nda buluşalım. Çünkü “Başka bir dünya mümkün!”

ÖNCEKİ HABER

Bilimsellik ve ekonomi tartışmalarıyla Mehmet Şimşek

SONRAKİ HABER

“Peruk Takan Kadınlar” incelemesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa