28 Haziran 2023 14:47
Son Güncellenme Tarihi: 28 Haziran 2023 14:53

Fransa’da polis 17 yaşındaki genci öldürdü, kent ayağa kalktı

Fransa'nın Nanterre kentinde polis, "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle 17 yaşındaki sürücüyü öldürdü. Ülke genelinde tepki çeken cinayetin ardından kentte protesto gösterileri düzenlendi.

Fotoğraf: Florian Olivo/Unsplash (Arşiv)

Paylaş

Fransa’da polisin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki sürücünün ölümü kentte protestolara yol açtı. Cinayete ülke genelinde tepki gösterildi. Fransız polisinin sadece geçen yıl 13 kişiyi "dur" ihtarına uymadıkları gerekçesiyle öldürmesi tartışılıyor.

NASIL OLDU?

Savcılığa göre Nanterre kentinde salı günü meydana gelen olayda, kiralık bir araçla seyir halindeki üç genç, çeşitli trafik kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle polis tarafından kenara çekilmek istendi. Sosyal medyada dolaşan ve Fransız haber ajansı AFP tarafından doğrulanan bir videoda, iki polis memurunun aracı durdurmaya çalıştığı, birinin silahını camdan sürücüye doğrulttuğu ve sürücü gencin aracı sürmeye devam etmesi üzerine yakın mesafeden ateş ettiği görülüyor. Araç bir süre ilerledikten sonra kaza yapıyor.

Ateş açılması üzerine aracın 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücüsünün öldüğü açıklandı. Araçta bulunan bir çocuk gözaltına alınırken, diğer çocuk olay yerinden kaçtı.

PROTESTO GÖSTERİLERİ DÜZENLENDİ

Yerel halk polis merkezinin önünde protesto gösterisi düzenledi. Yerel medyada yayımlanan videolara göre, salı gününün ilerleyen saatlerinde polis ile ateş yakan, bir arabayı ateşe veren, otobüs duraklarını tahrip eden gençler arasında gerilim yükseldi. Polisin göz yaşartıcı gaz ve dağıtıcı bombalarına gençler havai fişeklerle karşılık verdi.

Olaya tepki gösteren gençler Nanterre dışında Suresnes, Mantes-la-Jolie gibi farklı kentlerde sokaklara inerek, çöp bidonlarını ve araçları ateşe verdi. Toplam 13 kişi gözaltına alındı.

İÇİŞLERİ BAKANI "DRAM" DEDİ

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise söz konusu olayın görüntülerinin, “Şoke edici” olduğunu belirterek, polis kontrolü sonrası gencin ölmesini “bir dram” olarak nitelendirdi. Polisin yakın mesafeden ateş etmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Darmanin, sürücünün ailesinin yasına saygı duyulması gerektiğini kaydetti. Darmanin, ateş açan polisin masumiyet karinesi olduğuna işaret etti.

MECLİSTE TARTIŞMA

Fransız meclisinde, hükümete soru faslında Yeşiller (EELV) Partili Milletvekili Sabrina Sebaihi, polisin silahını kendisi için hayati tehlike teşkil eden belirli durumlarda kullanması gerektiğini vurguladı. Nanterre’de meydana gelen olayın görüntülerinin “korkunç” olduğunu ifade eden Sebaihi, ölen sürücünün aracı hareket halindeyken polislerin fiziksel olarak tehlikede olmadığını söyledi. Sebaihi, bu olaya benzer durumların daha önce Paris ve Nice kentlerinde de yaşandığını anımsatarak, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e “Neden cumhuriyetimizde ‘dur’ ihtarına itaatsizlik etmek göğse veya kafaya bir kurşunla cezalandırılabilir” sorusunu yöneltti.

Avrupa Parlamentosunun (AP) Fransız Milletvekili Manon Aubry, Twitter’da, Fransız polisinin, genç sürücüye ateş açtığı anın görüntüsünü paylaştı. Aubry, bu görüntülerin “korkunç” olduğunu ifade ederek, polisin “dur” ihtarına uymamanın ölümle cezalandırılmaması gerektiğini vurguladı.

Eski cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon, Twitter’da yaptığı açıklamada, Fransa’da ölüm cezasının bulunmadığını, meşru müdafaa dışında hiçbir polisin öldürme hakkına sahip olmadığını belirtti.

POLİS TUTUKLANDI

Nanterre savcılığından yapılan açıklamada, sürücüye ateş etmekle suçlanan polis memurunun cinayet suçlamasıyla tutuklandığı belirtildi.

Ölen çocuğun ailesinin avukatları ise yaptıkları açıklamada, polisin, "sürücü kendilerini ezmekle tehdit ettiği için polis memurlarının hayatlarının tehlikede olduğu" yönündeki açıklamasını reddetti. Ailenin avukatlarından Yassine Bouzrou yerel basına yaptığı açıklamada, tüm tarafların soruşturmanın sonucunu beklemesi gerektiğini ancak görüntülerin “Bir polisin genç bir adamı soğukkanlılıkla öldürdüğünü açıkça gösterdiğini” söyledi.

1 YILDA 13 "DUR İHTARI" CİNAYETİ

Fransa’da geçen yıl trafikte durdurma sırasında polisin açtığı ateş sonucu 13 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, bu olay 2023 yılında bu tür koşullarda meydana gelen ikinci ölümcül silahlı saldırı oldu. 2021’de üç, 2020’de ise iki kişi trafik çevirmesine uymayı reddettikleri gerekçesiyle polis tarafından vurularak öldürüldü. Reuters haber ajansının 2021 ve 2022 yıllarındaki ölümcül vurulma vakalarına ilişkin çetelesi, polis tarafından vurulan kurbanların çoğunun siyahi ya da Arap kökenli olduğunu gösteriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'nın silah satışı Rusya-Ukrayna savaşıyla artmaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Bağlar'da bayram: Tavuk eti bile yiyemedik, kuru ekmek topluyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa