28 Haziran 2023 12:19

Müfredatın gizlediklerini çalıştayla öğreniyoruz

Liseli öğrenciler olarak bilimsel konuları öğrenmek için okul müfredatına bağımlı hale geliyoruz, üstelik bu kadar yoğun ve tüm zamanımızı alan bu müfredat yetersiz.

Kaynak: Unsplash

Paylaş

Kaan

Kadir Has Anadolu Lisesi

Maltepe/İstanbul

 

Bu yazıda Türkiye’de okul müfredatı dışında bilimsel konuları öğrenmenin zorluklarını anlatacağız. Bilindiği gibi ülkemizin gerçekten yoğun bir lise müfredatı var. Bu durum da biz lise öğrencilerinin, eğer bu yoğun tempoda geride kalmak istemiyorsak önemli bir çaba göstermemiz ve kendimize ayırabileceğimiz zamanlarda bile derslerimizle ilgilenmemiz gerektiği anlamına geliyor. Okul müfredatı dışında öğrenmek istediğimiz veya ilgi duyduğumuz konular hakkında araştırma yapmak giderek zorlaşıyor, çünkü bunun için ne zamanımız ne de enerjimiz kalmış oluyor. Hal böyle olunca biz öğrenciler, bilimsel konuları öğrenmek için okul müfredatına bağımlı hale geliyoruz. Üstelik bu silsilenin bir diğer ögesi de bu kadar yoğun olan bu müfredatın da yetersiz olması. Bunun için en uygun örneğin evrime müfredatta yer verilmeyişi olduğunu tahmin etmişsinizdir. Tüm dünyada bilimselliği kabul edilmiş ve üstüne çokça çalışmaların yapıldığı evrim teorisine ders kitaplarımızda yer verilmiyor. Yani anlayacağınız, bizler hem okulda yeterli bilimsel, teorik eğitim alamıyoruz hem de bu konuları evde kendi kendimize öğrenecek vakti bulamıyoruz. İşte tam da bu yüzden Türkiye’de okul dışında bilimsel konuları öğrenmek epey zor bir durum.

ÖĞRENCİLER OLARAK KENDİ EMEKLERİMİZLE ÇALIŞTAYLAR DÜZENLİYORUZ

Biz öğrenciler, herkesin aynı konudan mustarip olduğunu bildiğimiz için çeşitli çalıştaylar düzenleyerek kendimizi ilgi duyduğumuz alanlarda geliştirmeye çalışıyoruz. Örneğin fen bilimleri çalıştaylarında klasik bilimsel komitelerin yanında müfredattan çıkarılan veya daha önce müfredatta hiç yer almamış konular hakkında tartışmalar yapıyor, ağırlanan akademisyenlerin bilgilerinden istifade etmeye çalışıyoruz. Çoğunluğu öğrencilerin emeğiyle gerçekleştirilen bu çalıştaylar, yaşıtlarımızla sosyalleşmemizi sağlarken ilgi duyduğumuz alanlarda kendimizi geliştirmemize de olanak tanıyor.

Ben de daha önce birçok fen bilimleri çalıştayına katıldım ve size son katıldığımdan bahsetmek istiyorum. Maltepe Fen Lisesinin düzenlediği Fen Bilimleri Çalıştayı’nda Evrim Komitesi’nde yer aldım. Zaten üstte yazdıklarımdan da evrimle ilgilendiğimi anlayabilirsiniz. İki gün süren çalıştayda ilk gün Doçent Dr. Günseli Bayram’dan, ikinci gün de Kaan Biçici’den olabildiğince istifade etmeye çalıştım. Her ikisi de evrim ve diğer pek çok konuda ufkumu genişletme noktasında oldukça etkili oldular diyebilirim. Buradan ikisine de tekrardan teşekkür ederim.

Bu çalıştayların öznesi ve katılımcısı yine biz öğrenciler olduğumuzdan evrim ve başka bilimsel konularda aramızda tartışmalar yapmak, okulda öğrenme imkanımızın pek olmadığı birçok yeni bilgiyi edinmemizi sağlıyor. Sonuç olarak okullarımızdaki bilimsellikten uzak eğitimin bize öğretmediği konuları alanında yetkin kişilerden dinleme fırsatı yakalamış oluyoruz. Öte yandan evrim gibi herkesin bilmesi gereken bir konuyu detaylarıyla öğrenmek için eğitim aldığımız okullarımız dışında kaynaklara başvurmak zorunda olmamalıyız. Bilimsel ve laik eğitim talebimizle evrim gibi konuların müfredatta yer verilmesini umuyorum. Bu sayede biz öğrenciler de yoğun tempolu bu müfredatımızda daha çok şey öğrenebiliriz diye düşünüyorum.

ÖNCEKİ HABER

Eğer dünya buysa payımıza düşen…

SONRAKİ HABER

Emine Şenyaşar: Herkes torunları, çocuklarıyla birlikte ama ben yine adliye önündeyim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa