CHP'li Gürer'den kanun teklifi: AKP, emekliden aldığını geri versin
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekli maaşlarının belirlenmesinde aylık bağlama oranı katsayısının yeniden yüzde 70’e çıkarılması için kanun teklifi verdi.
Fotoğraf: CHP
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çoğunluğu açlık sınırının altında kalan emekli maaşlarının artırılmasında hesaplanan büyüme oranlarının yeniden belirlenmesi için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.
Gürer, kanun teklifinde, emekli aylıkları bağlama oranı katsayısının yüzde 70’e çıkarılmasını istedi. 9 bin günden fazla prim yatıran emeklinin maaşına, her 360 gün için yüzde 2 puan eklenmesini öneren Gürer, böylece emekli maaşlarının yıllar içinde değer kaybetmesinin önüne geçilmesini istedi.
June 28, 2023
"EMEKLİLER ENFLASYONA EZDİRİLDİ"
Üst üste gelen zamlara ve TL'de yaşanan değer kaybına dikkat çeken Gürer, "Emekliler enflasyon karşısında ezilirken düzenlemeler aleyhlerine yapıldı, emekli aylıkları ciddi şekilde azaldı" değerlendirmesinde bulundu.
AKP iktidarı tarafından aylık bağlama oranının 2008 yılında yüzde 70'ten yüzde 30'lara düşürülmesinin emekliler için büyük bir kayıp olduğunu belirten Gürer, "AKP iktidarı, emekliden aldığını geri vermelidir. İntibak düzenlemesi bir an önce sağlanmalıdır. Emekliler hak ettiklerini almalıdır. Emekliler ve yoksulların korunması insanlık görevidir" dedi.
"MECLİS AÇILDIĞINDA GÜNDEME ALINMALI"
Yoksulluğun hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Gürer, "Emekliler için en azından emekli maaşı katsayı düzenlemesiyle biraz nefes alacak bir maaş sağlanmalı. Teklifim Meclis açıldığında gündeme alınmalı" çağrısında bulundu.
KANUN TEKLİFİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi şöyle:
MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (29) numaralı bendinde yer alan “sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızının % 30’unun” ibaresi “sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızının %100’ünün” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- 5510 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Aylık bağlama oranı %70’tir. Aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9000 günden fazla olanlar için söz konusu süreyi aşan her 360 gün için %2 eklenerek hesaplanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır. Ancak her hâlde aylık bağlama oranı %70’ten aşağı hesaplanamaz”
MADDE 3- 5510 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1.500 Türk lirasından” ibaresi “asgari ücretin net tutarından” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 96- Son tahsis talep tarihi bakılmaksızın, 506 sayılı Kanunun mülga hükümleri uyarınca gösterge sistemine göre bağlanan yaşlılık aylıkları bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanır.
Sigortalının yaşlılık aylığı bağlama oranının belirlenmesinde %70 taban aylık bağlama oranı esas alınır. Taban aylık bağlama oranı, sigortalının tahsis talep tarihi itibarıyla 9000 günden fazla ödediği her 360 günlük yaşlılık sigortası primi için (2)’şer artırılır.
Yaşlılık aylığının aylık bağlama oranı %85’ten fazla olamaz.
Bu maddeye göre hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.”
MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
(EKONOMİ SERVİSİ)