29 Haziran 2023 11:34

Fransa’da polisin 17 yaşındaki genci öldürmesi 2 gündür protesto ediliyor: 150 gözaltı

Fransa'nın Nanterre kentinde polis, "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle 17 yaşındaki sürücüyü öldürdü. Cinayete karşı eylemler 2 gündür sürüyor, eylemlerde 150 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Fransa'da, 27 Haziran'da, Nael M. isimli 17 yaşındaki sürücünün, polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından farklı kentlerde yapılan protesto eylemlerinde 150 kişi gözaltına alındı.

Fransız polisinin açtığı ateş nedeniyle genç sürücü Nael'in salı günü ölmesine tepki gösterenler, iki gündür sokaklarda eylemlerini sürdürüyor.

Olay olduktan sonraki ilk gece, Paris'in banliyölerinde eylemciler ve polis arasında yaşanan gerginlikler, bu gece de Lyon, Toulouse, Lille gibi büyük kentlere sıçradı. Nael'in öldüğü Nanterre kentinde de tansiyon düşmedi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, araçların devrildiği ve yakıldığı, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma araçlarının yanı sıra çöp bidonlarının ateşe verildiği görülüyor. Eylemcilerin etrafa havai fişek fırlattığı anlar da görüntülere yansıyor.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter'da yaptığı açıklamada, gece boyunca belediye, okul binaları ve karakolların yakıldığını veya saldırıya uğradığını iddia etti.

Darmanin, 150 kişinin bu kapsamda gözaltına alındığını duyurarak, "Sükunete çağırmayanlar utansın." ifadesini kullandı.

Fransız basınındaki haberlere göre, farklı kentlerde polis ve eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

Gece Villeurbanne kentinde bir binada yangın çıkarken, dumandan etkilenen 4 kişi hastaneye kaldırıldı. Yangının, havai fişek nedeniyle çıkmış olabileceği düşünülüyor.

Neuilly-sur-Marne kentinde de belediyeye bağlı polislere ait araçların tamamı ateşe verilirken, Fresnes kentinde hapishanenin girişine havai fişek fırlatıldı ve yüzü maskeli kişiler, hapishaneye girmeye çalıştı.

MACRON'DAN "SÜKUNET" ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu sabah, İçişleri Bakanlığında kriz birimine katıldı.

Vatandaşları "sükunete" çağıran Macron, gece meydana gelen şiddet olaylarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

NASIL OLDU?

Savcılığa göre Nanterre kentinde salı günü meydana gelen olayda, kiralık bir araçla seyir halindeki üç genç, çeşitli trafik kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle polis tarafından kenara çekilmek istendi. Sosyal medyada dolaşan ve Fransız haber ajansı AFP tarafından doğrulanan bir videoda, iki polis memurunun aracı durdurmaya çalıştığı, birinin silahını camdan sürücüye doğrulttuğu ve sürücü gencin aracı sürmeye devam etmesi üzerine yakın mesafeden ateş ettiği görülüyor. Araç bir süre ilerledikten sonra kaza yapıyor.

Ateş açılması üzerine aracın 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücüsünün öldüğü açıklandı. Araçta bulunan bir çocuk gözaltına alınırken, diğer çocuk olay yerinden kaçtı.

POLİS TUTUKLANDI

Nanterre savcılığından yapılan açıklamada, sürücüye ateş etmekle suçlanan polis memurunun cinayet suçlamasıyla tutuklandığı belirtildi.

Ölen çocuğun ailesinin avukatları ise yaptıkları açıklamada, polisin, "sürücü kendilerini ezmekle tehdit ettiği için polis memurlarının hayatlarının tehlikede olduğu" yönündeki açıklamasını reddetti. Ailenin avukatlarından Yassine Bouzrou yerel basına yaptığı açıklamada, tüm tarafların soruşturmanın sonucunu beklemesi gerektiğini ancak görüntülerin “Bir polisin genç bir adamı soğukkanlılıkla öldürdüğünü açıkça gösterdiğini” söyledi.

1 YILDA 13 "DUR İHTARI" CİNAYETİ

Fransa’da geçen yıl trafikte durdurma sırasında polisin açtığı ateş sonucu 13 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, bu olay 2023 yılında bu tür koşullarda meydana gelen ikinci ölümcül silahlı saldırı oldu. 2021’de üç, 2020’de ise iki kişi trafik çevirmesine uymayı reddettikleri gerekçesiyle polis tarafından vurularak öldürüldü. Reuters haber ajansının 2021 ve 2022 yıllarındaki ölümcül vurulma vakalarına ilişkin çetelesi, polis tarafından vurulan kurbanların çoğunun siyahi ya da Arap kökenli olduğunu gösteriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetinde ölen madencinin hamile eşi: Doğumdan sonra sigortalı işe girecekti

SONRAKİ HABER

2 yaşındaki Murat Aslan'ın ölümünde 3 sanığa ağırlaştırılmış müebbet istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa