30 Haziran 2023 08:46
Son Güncellenme Tarihi: 30 Haziran 2023 22:45

Fransa'da polisin işlediği cinayete isyan sürüyor: Ülke genelinde toplu taşıma yasaklandı

Fransa’da polisin 17 yaşındaki genci öldürmesi üzerine başlayan protestolar nedeniyle 4 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ülke genelinde saat 21.00'den sonra toplu taşıma iptal edildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Fransa'da polisin 17 yaşındaki Nael M. isimli genç sürücüyü “dur ihtarına uymadı” iddiasıyla vurarak öldürülmesinin ardından çıkan olaylar nedeniyle gece saatlerinde Clamart, Neuilly-sur-Marne, Savigny-le-Temple ve Compiegne kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Eylemlerde gözaltına alınanların sayısı bine yükseldi. Ülke genelinde saat 21.00'den sonra otobüs ve tramvay seferleri iptal edildi. Bu gece için 45 bin polis ve jandarma görevlendirildi.

Nael M. isimli gencin Nanterre kentinde öldürülmesinin ardından Nanterre, Marsilya, Nosiy-le-Sec kentleri başta olmak üzere sokaklarda başlayan protestolar ülke genelinde sürüyor. Polisin işlediği cinayete tepki gösteren gençler, birçok kentte sokağa indi. Polis şiddeti karşıtı slogan atarak araçları ateşe veren gençlere kolluk güçleri biber gazıyla müdahale etti.

Fransız basınındaki habere göre, Venissieux kentinde bir tramvay ve Nael'in hayatını kaybettiği Nanterre kentinde bir banka ateşe verildi. Farklı kentlerde de çeşitli araçlar ve çöp bidonları ateşe verildi, polise havai fişeklerle karşılık verildi. Öte yandan Marsilya, Paris ve Lille kentlerinde mağazaların yağmalandığı haberleri medyaya yansıdı.

Bordo ve Lille kentlerindeki eylemlere müdahale etmeleri için "RAID" ismi verilen özel polis timi görevlendirildi.

Öte yandan, Nael'i öldüren polisin avukatı Laurent-Franck Lienard, müvekkili hakkındaki tutuklama kararına itiraz edeceğini belirtti.

4 KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Fransız basınındaki haberlere göre, olaylar nedeniyle Neuilly-sur-Marne kentindeki 3 mahallede 3 Temmuz'a kadar 23.00-06.00 saatleri arasında, Savigny-le-Temple kentinde ise 2 Temmuz'a kadar 22.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirildi.

Öte yandan Compiegne kentinde de 3 Temmuz'a kadar saat 22.00-06.00 saatleri arasında, yanında bir ebeveyn olmayan 16 yaşının altındakilere sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

TOPLU TAŞIMA YASAĞI

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gösteriler nedeniyle valiliklere ülke genelinde saat 21.00'den sonra otobüs ve tramvay seferlerini iptal etme talimatı verdi.

Öte yandan Paris'in içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesinde daha önce 1 günlüğüne askıya alınan tramvay ve otobüs seferleri yeni bir emre kadar her akşam saat 21.00 itibarıyla kaldırıldı.

Lyon kentinde de saat 20.00 itibarıyla tramvay ve otobüs seferleri iptal edilirken, Marsilya'da saat 19.00 itibarıyla tüm toplu taşıma seferleri durduruldu.

45 BİN POLİS GÖREVLENDİRİLDİ

Darmanin, bu gece ülke genelinde 45 bin polis ve jandarma görevlendirildiğini söyledi.

Darmanin, Mons-en-Baroeul kentinde basına yaptığı açıklamada da olaylarda 170 polis ve jandarmanın yaralandığını aktarmıştı.

GÖZALTI SAYISI BİNE YÜKSELDİ

Eylemlerde bugün itibarıyla gözaltı sayısı bine yükseldi. Gözaltına alınanların ortalama yaşının 17 olduğunu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün yaptığı açıklamada “Polis karakollarına, okullara, belediye binalarına ve cumhuriyete yönelik şiddet haklı gösterilemez” sözlerini sarf etti.

Yetkililer, 17 yaşında gençle ilgili sadece Nahel M. ismini kullanırken, ailenin avukatı Yassine Bouzrou'nun ve Macron'un yazılı açıklamalarında ismi ‘Nael’ olarak kullandığı görüldü.

BRÜKSEL'DEKİ DESTEK EYLEMİNDE  29 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Fransa'daki gösterilere destek vermek amacıyla yerel saatle 22.00'de Brüksel'in merkez semtlerinden Anneessens'de toplanan grupla polis arasında çıkan arbede sonucunda 29 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 26'sının reşit olmadığı öğrenildi.

Şehrin merkezindeki Lemonnier Bulvarı'nda yaşanan arbede üzerine Anneessens metro istasyonu kapatılmış, bölgeye araç girişleri yasaklanmıştı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Sollama yaptığı arkadaşının motosikletine çarptı; 18 yaşındaki Ezgi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Kayıp olan 3 çocuktan 10 yaşındaki İsmail çay kenarında ölü; 2 arkadaşı ise sağ bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa