CPJ Basın Özgürlüğü Ödüllerinin sahipleri belli oldu | “Baskılara, sürgünlere, suçlamalara karşı haber yaptılar”
CPJ'nin, 2023 Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödüllerine 2023’te Togo’dan Ferdinand Ayite, Hindistan’dan Shahina K.K, Gürcistan’dan Nika Gvaramia ve Meksika’dan María Teresa Montaño layık görüldü.
Fotoğraf: Pixabay
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2023 Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödüllerinin sahiplerini açıkladı. 2023’te Togo’dan Ferdinand Ayite, Hindistan’dan Shahina K.K, Gürcistan’dan Nika Gvaramia ve Meksika’dan María Teresa Montaño ödüle değer görüldü.
CPJ’nin açıklamasına göre; dünya çapında basın özgürlüğündeki keskin düşüş karşısında, bu yılın ödül sahipleri bağımsız haberciliğin önemini savunarak, hükümetin baskıları, adam kaçırma, sürgün ve gazetecilik faaliyetlerinin suç sayılması karşısında haber yapmaya devam ettiler.
BASINA YÖNELİK SALDIRILAR ARTIYOR
CPJ Başkanı Jodie Ginsberg, “Basına yönelik saldırılar artıyor, ancak gazeteciler hepimizi güçlendiren hayati meseleler hakkında haber yapmaya devam ediyor. Bu yılın ödül alanlarını takdir etmek bizim için bir onurdur” derken ödül alan gazetecilere dair “Yozlaşmayı, suistimali ve suistimali susturmak için büyük çaba sarf etmelerine rağmen yorulmadan çalışan müthiş muhabirler” ifadelerini kullandı.
CPJ ayrıca, John S. ve James L. Knight Vakfı Başkanı Alberto Ibargüen’i de CPJ yönetim kurulu tarafından her yıl bir kişinin basın özgürlüğüne olağanüstü ve sürekli bağlılığının tanınması için verilen bir ödül olan “2023 Gwen Ifill Basın Özgürlüğü Ödülü”ne layık buldu.
TEHDİT, KAÇIRILMA, HAPİS…
CPJ’nin 2023 ödül sahipleri ise şöyle:
Ferdinand Ayite (Togo): Ayité, yolsuzluk iddialarını ve Başkan Faure Gnassingbé’nin yönetimine karşı protestoları haber yapmasıyla tanınan, Togo’daki araştırma kuruluşlarından L’Alternative’in yöneticisi. Sürekli yasal taciz ve tehditlerle karşı karşıya kalan Ayité ve L’Alternative Genel Yayın Yönetmeni Isidore Kouwonou, yetkililere hakaret ve yanlış haber suçlamalarıyla üç yıl hapis cezasına çarptırılmalarından günler önce, mart 2023’te Togo’dan ayrılmak zorunda kaldı.
Shahina K.K. (Hindistan): Outlook Dergisi Editörü Shahina, cinsiyet, insan hakları ve marjinalize edilmiş toplulukları konu alan bir Hintli gazeteci. On yıldan fazla bir süredir ülkedeki gazetecilere karşı silah haline getirilen “Terörle Mücadele Yasası” kapsamında suçlanan ilk gazetecilerinden de biri.
Nika Gvaramia (Gürcistan): Televizyon sunucusu olarak Gvaramia, hükümet yolsuzluklarını ve suistimallerini ifşa etmesiyle biliniyor. Haziran 2023’te cumhurbaşkanlığı affını almadan önce, görevi kötüye kullanma iddiasıyla 3.5 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. Gvaramia, Gürcistan’da misilleme olarak hapis cezası alan tek gazeteci.
María Teresa Montaño (Meksika): Montaño Meksika’daki; yolsuzluk, şeffaflık, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve hesap verebilirlik soruşturmalarını haberleştiriyor. Yaptığı haberler nedeniyle eyalet ve yerel makamlar tarafından tehditlere ve tacizlere uğruyor. 2021’de, devlet yetkililerinin dahil olduğu bir yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili üç adam tarafından kaçırıldı ve tehdit edildi. Montaño, kaçırılmasının ardından kısa bir süre için Meksika’dan ayrıldı. Ancak Montaño, gazeteciler için giderek daha tehlikeli hale gelen ortama rağmen ülkede haber yapmaya devam ediyor. (MEDYA SERVİSİ)