01 Temmuz 2023 12:39
Son Güncellenme Tarihi: 01 Temmuz 2023 18:18

Cumartesi Anneleri eyleminde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

AYM’nin ihlal kararına rağmen eylemleri her hafta engellenen Cumartesi Anneleri yine ters kelepçeyle gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar akşama doğru serbest bırakıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cumartesi Anneleri’nin gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle gerçekleştirdikleri eylem, 953’üncü haftasında Galatasaray Meydanı’nda devam etti. Cumartesi Anneleri eylemine katılanlar yine ters kelepçe ile gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar akşama doğru serbest bırakıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararının ardından 13 haftadır polis ablukasının devam ettiği Galatasaray Meydanı’nda ısrarlı olan Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları, eylemlerini tüm baskılara rağmen devam etti. Eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Ceylan Akça ve Kezban Konukçu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve Cumartesi Anneleri katıldı.

MEYDANA YÜRÜDÜLER 

Eylem öncesi annelerin meydana çıktığı birçok sokak, polis ve gözaltı araçları ile ablukaya alındı. Polisin bütün engellemelerine rağmen Meşrutiyet Caddesi’nde ve İstiklal Meydanı’nda bir araya gelen kitle meydana doğru ellerinde karanfillerle yürüyüş gerçekleştirdi. 
 
Yürüyüşün ardından kitlenin önünün polis tarafından kesilmesine ve ablukaya alınmasına tepki gösteren İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Anayasal hakkımızı kullanarak açıklama gerçekleştirmek istiyoruz, şiddet içeren bir şey yapmayacağız” dedi. Buna karşı polis, Beyoğlu Kaymakamlığının yasak kararını gerekçe göstererek açıklamaya izin vermeyeceklerini söyledi.

22 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kitlenin ısrarına rağmen polis, gazetecileri zorla alandan uzaklaştırarak ablukaya alınan Cumartesi Anneleri ve hak savunucularının da aralarında olduğu 22 kişiyi kelepçeleyerek gözaltına aldı. 

GAZETECİLER YİNE ENGELLENDİ 

Annelerin gözaltına alınmasının ardından meydanda kalan Yeşil Sol Parti milletvekilleri Ceylan Çapa ve   Kezban Konukçu polis tarafından ablukaya alındı. Çapa ve Konukçu, ablukayı protesto etti. Kısa süre sonra polis ablukasından çıkan milletvekilleri İstiklal caddesinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşü takip etmek isteyen gazeteciler, polislerce engellendi.

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

Gözaltına alınan 22 kişi emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Vatan Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılan 22 kişinin isimleri şöyle: “Hanife Yıldız, Eren Keskin, Mikail Kırbayır, Ali Ocak, Besna Tosun, Sebla Ercan, Oya Ersoy, Gülseren Yoleri, Leman Yurtsever, Hatice Onaran, Ömer Kavran, Deniz Aytaç, Kemal Bulut, Meryem Bars, Hüseyin Aygül, Zehra Demir, İsmail Yücel, Pelin Laçin, Gülendam Özdemir, Arat Dink, Hatice Korkmaz ve Kenan Yıldıerler.”(İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Bolu'da mantardan zehirlenen aynı aileden 4 kişi hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

İzmir’de gözaltına alınan 14 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa