Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, bu hafta Şeyhmus Koç'un durumunu aktardı
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 460’ıncı hafta basın açıklamasında ilerlemiş hastalığına rağmen tahliye edilmeyen Şeyhmus Koç'un durumunu gündeme taşıdı.
![Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, bu hafta Şeyhmus Koç'un durumunu aktardı](https://www.evrensel.net/upload/dosya/151126.jpg)
Fotoğraf: MA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, ilerlemiş hastalıklara rağmen cezaevlerinde tutulan mahpuslarla ilgili 460’ıncı hafta basın açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamada hasta mahpusların sorunları kalıcı bir şekilde ortadan kalkıncaya kadar kamuoyu ile paylaşmaya ve çözüm talep etmeye devam edecekleri vurgulandı. Bu hafta Giresun/Espiye L Tipi Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta mahpuslardan Şeyhmus Koç’un durumuna dair bilgiler paylaşıldı.
Yapılan açıklamada, hasta mahpusların yaşamış olduğu sorunlar, sağlığa erişim haklarının önündeki engeller, uzun süren hapislik koşulları, temiz suya, gıdaya erişimlerdeki yaşanan sıkıntılar, tek kişilik ring araçlarıyla sevkler ve kelepçeli muayene gibi hasta haklarını yok sayan uygulamalarla birlikte adeta ağır bir yaşam savaşı verdikleri vurgulandı.
Açıklamada, mahpusların, insanlık onurunu rencide eden ağız için aramalar nedeniyle hastanelere gidemediği vurgulandı. İnsan Hakları Derneğinin tespit edebildiği kadarıyla hapishanelerde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunduğu ifade edilen açıklamada. Bu hastaların içerisinde, ileri yaşta ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek durumda olanların hapishanelerde ısrarla tutulmaya devam edildiklerine dikkat çekildi.
Ardından Şeyhmus Koç’a ilişkin bilgilendirmeye geçildi. 2016 yılında tutuklanan Şeyhmus Koç’un ilk olarak Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesine konulduğu, Oradan Bafra T Tipi Kapalı hapishanesine sevk edildiği, son olarak da Giresun/Espiye L Tipi Kapalı Hapishanesine gönderildiği ve hâlâ hala orada tutulduğu belirtildi. Şeyhmus Koç’un hapishanede kaldığı süre içinde hastalıklarının gittikçe ilerlediği ve yeni hastalıkları meydana geldiği belirtilen açıklamada parmaklarında kopukluklar olduğu, kollarında ve göğsünde şarapnel parçaları bulunduğu, ayrıca astım ve migren hastası olduğu ifade edildi.
“RUTİN KONTROLLERİ YAPILMIYOR, HASTALIKLARI İLERLİYOR”
Şeyhmus Koç’a dair bilgilendirme şu şekilde devam etti:
“Şeyhmus Koç’un yaşamını en zorlayan hastalıkların başında yaşamış olduğu psikolojik rahatsızlıkları gelmektedir. Ailesi tarafından yapılan ziyaretlerde ve telefon görüşmelerinde durumunun ağırlaştığının görünür hale geldiği ifade edilmiştir. Aile görüşlerinde; anlaşılamayan, gerçekle ilgisi olmayan durumlardan sözler söylemekte, aile bireyleri ile kendisi arasında hayali olaylardan bahsetmektedir. Ailesi tarafından yapılan ziyaretlere kimi zaman çıkmadığı oluyor. Görüştükleri zaman ise arkadaşları tarafından ikna edilerek görüşe çıkıyor. Kimi aile bireyleri ile irtibat kurmuyor, kurduğu zamanda bu diyaloglar kesik kesik gerçekleşiyor, bazı zamanlarda aile bireylerine tepki gösteriyor. Telefon görüşmelerinde de ya konuşmuyor, kısa tutup hemen kapatıyor.
Ailesine verilen bilgilere göre; 2 yıl önce kendisine anksiyete bozukluğu teşhisi konulmuştur. Bu hastalık için yalnızca bir tablet ilaç verilmiş ve bu ilacı da ömür boyu kullanacağı söylenmiştir. Ancak bu ilaç tedavi etmekten ziyade daha çok uyutmaktadır. Rutin kontrolleri yapılmadığı için de hastalığın ne kadar ilerlediği belli değildir. İlaçları da yalnızca revire çıkarılarak yazılmakta, uzman doktorlar tarafından ve tam teşekküllü bir hastanede tedavisi yapılmamaktadır. Bu durum da hastalığının daha çok ilerlemesine zemin hazırlıyor.
Ailesi her görüşe gittiklerinde idare ile görüşüyor, tedavisinin yapılmasını talep etmelerine rağmen bir gelişme sağlanamıyor. İdare tarafından hiçbir şey yapılmıyor ve “Yapacağımız bir şey yok” deniliyor. Yine kurumuza yapılan başvurular sonucunda ilgili kurumlara yazılan yazılardan da bir sonuç alınamamıştır. Yalnızca revirde ilaçları yazılıyor, bir tablet ilaçla tedavi etmeye çalışıyorlar. Ailesine çok uzak bir hapishanede tutulması da sağlık durumunu daha ağırlaştırıyor. Ailesi ziyarete gidemiyor bu da psikolojik açıdan aile desteğini engelliyor.
Uzman doktorlar tarafından tam teşekküllü hastanede tedavi edilmesini, hastalığının tam olarak tedavisi için rutin kontrollerinin yapılmasını ve iyileşme sağlanacak şekilde tedavilerinin aksatılmadan gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca psikolojik destek anlamında da aile ziyaretlerinin yapılabilmesi için ailesine yakın bir yere sevk edilmesi de gerekmektedir.” (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et