03 Temmuz 2023 15:44

Tekstil patronları kurdaki artıştan memnun

Türk lirasının döviz kuru karşısında değer kaybetmesi emekçilere ücretlerde erime, alım gücünün düşmesi şeklinde yansırken, patronların ise yüzünü güldürüyor.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç | Fotoğraf: İTO

Paylaş

Türk lirasının döviz kuru karşısında değer kaybetmesi emekçilere ücretlerde erime, alım gücünün düşmesi şeklinde yansırken, patronların ise yüzünü güldürüyor. TL’deki değer kaybını “Döviz kurundaki düzeltme” olarak tarif eden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Hazinenin başına Mehmet Şimşek’in getirilmesiyle ekonomide düzlüğe çıkılacağı propaganda edilirken, döviz ve altında rekor üstüne rekor kırılıyor. 28 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar baskılanan döviz kuru seçimlerden sonra hızla artış gösterdi. Seçim öncesi 20 liranın altında olan dolar 26 lira düzeyindeyken, avro ise 28.3 lira seviyesinde. Ekonomistler TL’deki değer kaybı gibi sonuçları olan ekonomi politikalarının halkı yoksullaştırdığına dikkat çekerken, patronlar ise durumdan memnun.

İHRACATTA LOKOMOTİF

AA’nın haberine göre İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Döviz kurundaki son 3 haftalık düzeltme, tekstil sektörünün rakip ülkelere karşı fiyat avantajını yeniden yakalaması ve asgari ücrette artan maliyetler noktasında dengeleyici bir gelişme” dedi.

Türkiyeli 94 firmanın katıldığı, Fransa’nın başkenti Paris’te dün başlayan hazır giyim, kumaş, aksesuar ve moda fuarı Texworld’da konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, tekstilin ihracatın lokomotif sektörlerinden biri olduğunu vurguladı. Avdagiç, “İstihdam deposu tekstil endüstrimizi ihracatla, yatırımla sürekli beslemeliyiz” dedi.

GEÇEN YIL 13 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Türkiye’nin tekstil ve ham maddeleri sektörü ihracatının, 2023’ün mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 1 milyar doları aşmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Avdagiç, geçen yıl Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 5’e yakınını tek başına gerçekleştiren tekstil ve ham maddeleri sektörünün, 13 milyar dolarlık ihracata imza atarak rekor kırdığını hatırlattı.

Avdagiç, “Öte yandan, 2023’ün ilk 5 ayında AB’ye olan tekstil ve ham maddeleri ihracatında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22.5’lik düşüş gerçekleşti. Sektördeki bu dalgalanma, kümülatif olarak hem ihracat rakamlarımıza hem de oluşturduğu istihdamla iç piyasaya direkt olarak etki ediyor. Bu nedenle tekstildeki çalışmalarımızı hızlandırmamız çok önemli” diye konuştu.

"İHRACATÇI DÖVİZLE SATIYOR"

Tekstilde ivmeyi hızla artırmaları gerektiğini belirten Avdagiç, “Son dönemdeki gelişmelerin tekstil sektörüne olumlu yansıyacağına inanıyoruz. Döviz kurundaki son 3 haftalık düzeltme, tekstil sektörünün rakip ülkelere karşı fiyat avantajını yeniden yakalaması ve asgari ücrette artan maliyetler noktasında dengeleyici bir gelişme” dedi.

Şekib Avdagiç, “Enflasyona paralel, piyasa gerçekleriyle örtüşen, öngörülebilir bir kur düzeyine ihtiyacımız var. İçinde bulunduğumuz son haftalarda dövizde ciddi bir artış yaşandı. Bunu kur dengesinin hızlı tesisi adına bir düzeltme hareketi olarak değerlendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, “Sattığı malın karşılığını döviz olarak alan ihracatçı; bunun yüzde 40’ını bozdurmak zorunda iken, ham madde alımı için yeniden dövize dönerken, yüzde 6-7’ye yaklaşan makaslarla büyük bir maliyete katlanmak durumunda kalıyor. Önümüzdeki süreçte piyasa ve bankalar arasında farklı döviz fiyatları, açık alım-satım makasıyla karşı karşıya kalmayacağımıza inanıyoruz” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İDÇ’de ocak patlaması: Ağır yaralanan bir işçi yoğun bakımda

SONRAKİ HABER

TİS kapsamındaki işçi asgari ücrete mahkum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa