03 Temmuz 2023 16:51

Umudun ve cesaretin parçası olmak: Ortadan Başlamak

Artİstanbul Feshane'nin ev sahipliği yaptığı “Ortadan Başlamak” sergisini, Fotoğraf Sanatçısı Özcan Yaman ile Ressam Feyyaz Yaman ve sergide yer alan sanatçılardan Pırıltı Onukar'la konuştuk.

Fotoğraflar: (Sağ üst) Metin Ekinci, (sağ alt) Artİstanbul Feshane

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İstanbul

Artİstanbul Feshane, 19 küratör, 300 sanatçı ve 400’den fazla eserin yer aldığı “Ortadan Başlamak” sergisiyle 24 Haziran’da açıldı. “Ortadan Başlamak” sergisinde 34 fotoğraf sanatçısının fotoğraflarından oluşan “İstanbul Bir Masal” bölümü de yer alıyor. Serginin Küratörü, Fotoğraf Sanatçısı Özcan Yaman, Karşı Sanat Çalışmaları Koordinatörü Ressam Feyyaz Yaman, ve “Süveydâ” adlı animasyon filmiyle sergide yer alan Pırıltı Onukar ile sergiyi konuştuk.  

‘SALDIRI MUHAFAZAKARLARIN KRİZİ’

Artİstanbul Feshane’nin açılmasıyla birlikte sergi, sosyal medyada bazı kullanıcılar tarafından hedef gösterilmişti. LGBTİ propagandası ve polis düşmanlığı yapıldığı iddiasının yanı sıra cinsel içerikli tabloların bulunduğu gerekçesiyle bir grup Feshane’de toplanıp tehditler savurmuştu. Feyyaz Yaman, “Ortadan Başlamak” sergisine yönelen saldırıyı, bugüne yansıyan modern model olarak önce askeri ihtiyaçların, sonra sanata bakışın günümüzde de devam eden gerilimli ilişkilenmesi olarak tarif ediyor. Saldırıyı muhafazakarların krizi olarak değerlendiren Yaman, “Bu kronik bir durum. Servet-i Fünun’dan beri sanatta da devam eden bir kriz” diye ekledi.

AKP’nin ekonomik ve siyasi kriz karşısında çaresizleştikçe durumu nefret söylemleriyle örtmeye çalıştığını belirten Feyyaz Yaman şu ifadeleri kullanıyor: “Son saldırılar tarihsel gerilimleri masaya yatırma ihtiyacını engelleyemiyor. Popülist nefret söylemleri, kültürel ayrıştırma, kullanışlı güçlerin devreye sokulması post faşizmin bilinen yöntemleri olarak deşifre oluyor. Yoksulluk ve yoksunluğa rağmen muhalefetin post modern tarih bitti tezlerinin ötesinde hâlâ makro politikaların gücü ve minör alandaki bileşik bütünlüğünün farkında değilmiş rolünü sürdürmeye çalışması var.”

ÖNEMLİ OLAN HAYAL KURMAK

Sergide Pırıltı Onukar, Ozan Alp Hiçyılmaz ile birlikte ALİKEV Genç Sanatçı Fonu kapsamında ürettikleri “Süveydâ” enstalasyonuyla yerini aldı. Damla Sandal, Emrah Önal, İsmail Mert Eker, Ozan Alp Hiçyılmaz & Pırıltı Onukar ve Yağmur Koçak ile birlikte “Ortadan Başlamak” sergisinde ALİKEV seçkisinde yer alan Onukar şunları söylüyor: “Ali İsmail Korkmaz, hayalleri ile pek çok genç insana umut oldu, cesaret verdi.”

Vakıftaki çalışmaları değerlendiren Onukar, “Üç yıldır nereden başlayacağını bilemeyen, sanat piyasası ve kapitalist sistemin altında ezildiğini hisseden gençler için bir yerden (belki ortadan) başlanabileceğini, önemli olanın hayal kurmak ve gerçekleştirecek cesarete sahip olmak olduğunu gösteriyor” diyor.

İBB ve Karşı Sanat’ın genç sanatçıların eserlerine de sergide yer vermesini değerli bulduğunu ifade eden Onukar, “Büyük sanatçıların yanında bizim de var olduğumuzu, hep birlikte tek bir görüşü değil de sanatın çok yönlülüğü ve çok sesliliğini oluşturduğumuzu göstermek için çok değerli bir karar olduğunu düşünüyorum” diye konuşuyor.

KENT BELLEĞİNİ OLUŞTURMAK 

Artİstanbul Feshane’deki “İstanbul Bir Masal” fotoğraf sergisi, kentsel dönüşümden Fikirtepe’nin beton mezarlığına, İstanbul’un rantsal talanından Gezi direnişine, 8 Martlardan Cumartesi Annelerinin sessiz çığlığına, kentin sokaklarındaki hak arayışından Haydarpaşa’nın o siyah beyaz fotoğraflarına uzanan hikayelerden bir kent belleği oluşturuyor. Kentin yaşam belleğinin yerleşen görüntülerle sürdüğünü söyleyen Özcan Yaman, “İstanbul dendiğinde çelişkiler ve kaostan söz edebiliriz” diyor. Dün yaşananları tarih, bugün yaşananları güncel ve yarın yaşanacakları tahayyül etmeyi sanat olarak düşünebileceğimizi ifade eden Özcan Yaman, bugün içinse “kent kültürü” diyerek kamusal alanların parası olanlara ve onların her alanda ideolojik saldırılarına sahne olduğuna dikkat çekiyor.

Kent nüfusunun çoğunluğunun yoksullardan oluştuğunu ancak bu grubun dış kamusal alanlarda temsil edilemediğini vurgulayan Özcan Yaman “İktidarın belediyesinden kentlinin belediyesine” çabalarının son yıllarda görünür olduğunu ifade ediyor.  Özcan Yaman, “Bu sergiyi gerçekleştiren 34 fotoğrafçı ile minicik bir bellek tazelemesi yapmak istedik. Masallarda kötüler hep yenilir. İstanbul kenti için de bu masalların güzel biteceği günlere özlemle, dünü ve bugünü hatırlatmayı amaçladık” diye konuşuyor.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 498'inci kez sırtlarını rektörlüğe döndü

SONRAKİ HABER

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Ankara'ya yürüyüşüne başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa