04 Temmuz 2023 17:35

Tahir Elçi davası yarın: "Orijinal görüntüler gelmiyor, ciddi bir bariyerle karşı karşıyayız"

Sur'da 2015 yılında öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin davasında sekiz yılda bir arpa boyu yol alınamadı. 7'nci duruşma yarın görülecek.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Berfin GÜLER
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2015 yılında öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin davasında bir ilerleme yok.

Davanın görülen son duruşmasında, cinayetin işlendiği dönemde Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebi kabul edilmişti. Ancak Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, kararından duruşma tarihini beklemeden vazgeçmişti. Duruşmada mahkeme, TÜBİTAK raporunun beklenmesine, mülkiye raporunun ses ve görüntü kayıtlarının celbine, olay görüntülerinin kesik olduğu hususu nedeniyle araştırma taleplerinin reddine karar verilerek bir sonraki duruşma için 5 Temmuz 2023 tarihine gün vermişti.

Davanın yarın görülecek duruşma 7. duruşması öncesi Evrensel’e konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “TÜBİTAK’a gönderilen görüntüler vardı. TÜBİTAK da çözümleme yapamayıp geri göndermişti. Beklentimiz, TÜBİTAK’ın yeni bazı talepleri karşılamış olması ve ara karar çıkması” dedi.

"SORUŞTURMA AŞAMASINDAKİ EKSİKLİKLER GİDERİLMELİ"

Nahit Eren, önceki duruşmanın gergin geçtiğine dikkat çekerek, “İlk günden beri hep şunu söyledik; etkin bir soruşturma. Maalesef beklentileri karşılayan bir iddianame hazırlanmamıştı. Kovuşturma aşamasında daha etkin bir kovuşturma beklentimiz var. Soruşturma aşamasındaki eksikliklerin bir şekilde giderilmesi gerekiyor. Maddi gerçek, yani bu cinayetin arkasındaki bütün odakların tespiti konusunda mahkemeden bir beklentimiz var. Zaten mahkemelerin amacı da bu, maddi gerçeği açığa çıkarmak. Ama mahkemenin şu ana kadarki seyri istediğimiz doğrultuda ilerlemiyor” diye konuştu.

"HUKUK MÜCADELESİNE DEVAM EDECEĞİZ"

Sürekli taleplerinin bir kısmının reddedildiğine dikkat çeken Eren, “İlgili kurumlardan talep edilen evrakların ya da kamera kayıtlarına ilişkin orijinal görüntülerin talep edildiği zaman gelmiyor olması, ciddi bir bariyerle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Ama biz bu dava dosyasının cezasız kalmaması için hukuk mücadelesine devam edeceğiz. Tahir Elçi cinayetinin üzerinden neredeyse sekiz yıl geçti ama hâlâ bir arpa boyu yol alamamış olmaktan kaynaklı rahatsızlığımızı dile getiriyoruz. Ve mahkemeden de bizim de katılan tarafın da taleplerimizi daha seri yürütmeleri beklentimiz var” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi'nde akademisyenler arkalarını 616. kez rektörlük binasına döndü

SONRAKİ HABER

Kobane Davası’nda AİHM kararlarına uyma çağrısı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa