04 Temmuz 2023 21:23

İzmir’den insan hakları savunucuları: Hapishaneler insan hakları örgütlerinin denetimine açılmalı

İzmir'de insan hakları savunucuları "İşkence Görenlerle Dayanışma Günü" kapsamında yaptığı açıklamada "Hapishaneler insan hakları ve hukuk örgütlerinin bağımsız denetimine açılmalıdır." dedi.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

ÇHD İzmir Şubesi, Hak İnisiyatifi Derneği, Halkların Köprüsü Derneği, İHD İzmir Şubesi, İmece Dostluk ve Dayanışma Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İzmir Tabip Odası, KESK İzmir Şubeler Platformu, ÖHD İzmir Şubesi ve TİHV İzmir Temsilciliği, 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü kapsamında ortak basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamanın basın metnini TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci okudu.

Türkiye’nin de altına imza attığı sözleşmeye göre, hiçbir istisnai durum olmaksızın işkencenin uygulanması için gerekçe gösterilemeyeceğini belirten Üsterci, “Bu açık ve net belirlemeye karşın işkence, hâlen dünyanın pek çok ülkesinde devletler tarafından toplumlara karşı insanlık dışı bir cezalandırma ve yıldırma aracı olarak kullanılmaktadır” dedi.  

“TÜM ÜLKE İŞKENCE MEKANI HALİNE GELMİŞTİR”

Öte yandan ülkemizde de işkence ve diğer kötü muamelelerin cumhuriyet tarihi boyunca sistematik bir devlet pratiği olarak varlığını koruduğunu ifade eden Üsterci, “Ekonomiden toplum sağlığına kadar ülkenin tüm meselelerini güvenlik sorunu haline getiren mevcut siyasal iktidarın, her geçen gün daha da artan baskı ve kontrole dayalı yönetme tarzı sonucu, günümüzde tüm ülke adeta işkence mekânı haline gelmiştir” diye konuştu.

“İŞKENCE BAŞVURULARI ARTTI”

2022 yılında işkence hususunda TİHV’e rekor sayıda başvuru yapıldığını hatırlatan Üsterci, “Siyasal iktidarın giderek daha fazla otoriterleşmesi ile orantılı biçimde; devlet erkinin çeşitli kademelerinde yaygınlaşan yasa, kural ve norm denetiminden kaçınma, keyfilik, bilinçli ihmal gibi sebeplerle usul güvencelerinin ihlal edilmesi, gözaltı sürelerinin uzunluğu, izleme ve önleme mekanizmalarının işlevsiz kılınması ya da bağımsız izleme ve önlemenin hiç olmaması, en yetkili ağızlardan yapılan işkenceyi bizzat teşvik edici söylemler, köklü cezasızlık politikaları vb. sonucunda, resmi gözaltı merkezlerinde işkence ve diğer kötü muamele uygulamaları tüm vahameti ile devam etmektedir” dedi.

İŞKENCEYE KARŞI YAPILMASI GEREKENLER

Üsterci son olarak siyasal iktidara işkenceye karşı yapılması gereken önerilerini şöyle sıraladı:

  • İşkencenin ülkemizde bu boyutta olmasının en temel nedeni, işkence yasağının mutlak niteliği ile bağdaşmayan çok ciddi bir cezasızlık kültürünün varlığıdır. Her şeyden önce, sıradan bir kural haline getirilmeye çalışılan cezasızlık politikalarına son verilmelidir.
  • Her düzeyde yetkililer işkenceyi ve işkenceciyi öven, teşvik eden söylemlerden vazgeçmeli, uluslararası mekanizmaların tavsiyeleri doğrultusunda işkence uygulamaları kamuya açık bir şekilde kesin olarak kınanmalıdır.
  • Gözaltı koşullarında usul güvenceleri eksiksiz olarak uygulanmalıdır.Gözaltı süreleri kısaltılmalıdır.
  • Mevcut Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) kaldırılmalı, BM İşkenceye Karşı Sözleşmeye ek Protokol (OPCAT) ve BM Paris Prensiplerine uygun, tümüyle bağımsız yeni bir ulusal önleme mekanizması oluşturulmalıdır.Kolluk Gözetim Komisyonu tarafsız ve bağımsız hale getirilmelidir.
  • İşkencenin belgelenmesi ve raporlandırılması bir BM belgesi olan ‘İstanbul Protokolü’ ilkelerine göre yapılmalıdır.
  • İşkenceye ilişkin iddialar hızlı, etkin, tarafsız bir şekilde soruşturulmalı, bağımsız heyetlerce araştırılmalı, adli yargılama süreçlerinin her aşamasında uluslararası etik ve hukuk kurallarına uygun davranılmalıdır.
  • Hapishaneler insan hakları ve hukuk örgütlerinin bağımsız denetimine açılmalıdır.
  • CPT raporlarının tümü açıklanmalı ve tüm tavsiyelere uyulmalıdır. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

AİHM, "asker intiharı" davasında Türkiye’yi mahkum etti

SONRAKİ HABER

Abdullah Öcalan’ın avukatları beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa