05 Temmuz 2023 09:52

TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 38,21

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Haziranda enflasyon aylık bazda yüzde 3,92, yıllık bazda yüzde 38,21 arttı.

Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Haziranda enflasyon aylık bazda yüzde 3,92, yıllık bazda yüzde 38,21 arttı. Memur ve emekli zammını etkileyecek 6 aylık enflasyon ise yüzde 19,77 oldu.

TÜFE'deki değişim 2023 yılı haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,95 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 14,76 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 67,22 ile lokanta ve oteller oldu.

ENAG: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 108,58

ENAG tarafından aylık enflasyon yüzde 8,54, yıllık enflasyon yüzde 108,58, ocak-haziran dönemi enflasyon oranı ise yüzde 50,53 olarak açıklanmıştı.

"BU ENFLASYON ALTINDA HALKIN YOKSULLUĞU DERİNLEŞECEK"

Açıklanan enflasyon rakamlarıyla halkın yoksulluğunun derinleşeceğini belirten Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, “TÜİK enflasyonu ile halkın çarşı, pazar enflasyonu arasındaki uçurum bugün yapılan resmi açıklama ile bir kez daha görüldü. AKP iktidarının halk karşıtı ekonomi politikalarının yükü yine işçisiyle, emekçisiyle, emeklisiyle halkın sırtına yıkılmak isteniyor” dedi.

Gürkan, sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “TÜİK enflasyon hesabında rakamlarla oynarken, iktidar da asgari ücrette olduğu gibi kamu emekçilerine ve emeklilere yapılacak ücret zammı hesaplamasında manipülasyona başvuruyor. Bu enflasyon altında halkın yoksulluğu derinleşecek, yerel seçimler sonrası fatura daha ağırlaşacak. Halk bu faturayı ödemeye mahkum değildir. İnsanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları için, ücretlerin artırılması, ek zam, tüketim mallarına yapılan zamların geri alınması ve fiyatlarının sabitlemesi gibi taleplerle mücadeleye atılma, örgütlenme haktır ve meşrudur.”

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dolar güne yükselişle başladı

SONRAKİ HABER

Motorine yarın zam geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa