EMEP Milletvekili Sevda Karaca: Okul öncesinde yetmez, tüm okullarda ücretsiz yemek

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı ilk konuşmada kadınların mücadelesi sonucu başlayan #1ÖğünÜcretsizYemek kampanyasını hatırlattı.

05 Temmuz 2023 15:20
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yaptığı ilk konuşmada, kadınların mücadelesi sonucu okul öncesinde ücretsiz yemek uygulamasına dikkat çekti. Tüm okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için mücadele ettiklerini anlatan Karaca, “Kulağınızın üstüne yattınız, kadınlar unutur sandınız ama unutmadık. Okulda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek haktır! Çocukların hakkını verin!” dedi.

Kadınların mücadelesi sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul öncesinde bir öğün ücretsiz yemek uygulamasını başlatmak zorunda kaldığını hatırlatan EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “Bu koltuklarda; kadınlar kapı kapı dolaşıp okullarda bir öğün ücretsiz yemek için yüz binlerce imza toplarken, okul önlerinde, sokaklarda eylem yaparken seçim öncesinde sözler verip, sonra bu sözlerini unutanlar oturuyor. Kadınların büyük mücadelesi sayesinde Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesinde bir öğün yemek uygulaması başlatmak zorunda kaldı. ‘Bu yetmez, eğitimin her kademesinde tüm devlet okullarında her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek sağlamak göreviniz’ dedi kadınlar. Kulağınızın üstüne yattınız, kadınlar unutur sandınız ama unutmadık.”

GIDA FİYATLARI ARTTI, ÇOCUKLAR BESLENEMİYOR’

Ülkenin dört bir yanında süren her devlet okulunda tüm öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek kampanyasının yürütücülerinden biri olduğunu hatırlatan Karaca, “Bu kampanyanın bir parçası olan yüz binlerce kadının sorularını bu kürsüden size soracağım” diyen Karaca, “TÜİK’in uydurma rakamları sizin olsun, biz bilimsel ENAG verilerine göre konuşacağız, yıllık enflasyon yüzde 108,58 oldu. Türkiye, Dünya Bankası verilerine göre dünyanın en yüksek 10’uncu gıda enflasyonuna sahip ülkesi… 3 yılda gıda fiyatları yüzde 245 arttı. Bu ülkede her 3 çocuktan biri yeterli beslenemiyor” dedi.

BU ÇOCUKLAR NEDEN OKULDA DEĞİL?’

Yüksek enflasyon ve artan gıda harcamaları sebebiyle asgari ücretin açlık sınırının altına indiğine sözlerinde yer veren EMEP’li Karaca, devamında şunları söyledi: “İki çocuklu bir aile için çocukların okulda ihtiyaç duyduğu beslenmenin aylık maliyeti, asgari ücretle yaşamaya çalışan ailelerin aylık gelirlerinin üçte birini aşıyor. Devlet memurlarını bile yoksulluk sınırının üçte ikisi kadar bir ücrete mahkûm edip, bir de bununla övünüyorsunuz. Eğitimin her kademesinin paralı hale getirilmesi yüzünden, halkın çocuklarının eğitim hakkı fiilen ortadan kaldırılmış durumda. Son açıklanan MEB istatistikleri gösteriyor, okulda olması gereken 5 öğrenciden biri örgün eğitimde değil. Kim bu çocuklar? Neredeler? Neden okulda değiller?”

15 YAŞINDAN KÜÇÜK 21 BİN ÇOCUK DOĞUM YAPTI

Sözlerinin devamında "Siz de gayet iyi biliyorsunuz ki bu çocukların büyük kısmı yaşanan yoksulluğun, gelinen durumun vahametini ortaya koyan bir biçimde okuldan alınıp işçiliğe, evliliğe kurban edildiler…” diyen Karaca konuşmasında 2001’den bu yana 0-18 yaş arası 2 milyon 88 bin 925 çocuğun doğum yaptığını ve bu çocuklardan 21 bininin 15 yaşından küçük olduğunu da kaydetti. Milletvekili Karaca, doğum yapan 15 yaşından küçük çocukların yüzde 50’sinin yalnızca ilkokul mezunu olduğunu da sözlerine ekledi.

Ülkede yaklaşık 5 milyon civarında çocuk işçi olduğunu konuşmasında hatırlatan Karaca, “Okul yemeği programlarının uygulandığı ülkelerde çocuk yoksulluğunun etkisinin, okul terkinin, devamsızlığın azaldığı verilerle ortada. Ücretsiz okul yemeği akademik başarıyı artırıyor, eğitimde cinsiyet ayrımcılığının, eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına yarıyor, çocuk işçiliğin, çocuk yaşta evliliklerin azalmasını sağlıyor… Kadınlar soruyor; gerçekler ve ihtiyaçlar bu kadar apaçık ortadayken eğitimin her kademesinde tüm devlet okullarında bir öğün ücretsiz yemek sağlanması için neyi bekliyorsunuz? Okulların açılmasına 60 gün kaldı, tüm devlet okullarında bir öğün ücretsiz yemek altyapısı oluşturmak için ne yapacaksınız?” dedi.

OKULLARA İMAM DEĞİL, BESLENME UZMANI ATAYIN”

Tüm çocukların karınlarının okulda doyacağının garanti altına alınması gerektiğini vurgulayan Karaca, “Okullara ÇEDES adı altında imam atayarak tüm okulları medreseye çevireceğinize, aç çocukların karnını duayla doyurmaya çalışacağınıza, yandaş vakıflarla, cemaat ve tarikatlarla yaptığınız protokollerle bunlara milyon liralık kaynaklar aktaracağınıza, okullara yemekhane kurun, okullara beslenme uzmanı atayın. Kadınlar okullarda bir öğün ücretsiz yemek hakkı için mücadele etmeye devam edecek. Her yerde, meclis kürsüsünde, sokakta, okulda, hastanede, pastanede, çarşıda pazarda bu sesi duyacaksınız. Okulda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek haktır! Çocukların hakkını verin!” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hakkını arayan öğretmenlere tehdit mesajları | Özel okul patronları mafya gibi

SONRAKİ HABER

İmza yükümlülüğünü ihlal eden İranlı rapçi Asya Alizade tekrar gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa