"Ortadan Başlamak" sergisine saldırı | "Her türlü eleştiri ile yüzleşmek sanatın en büyük talebidir"
Art İstanbul Feshane’de yer alan "Ortadan Başlamak" isimli sergi ‘LGBTİ propagandası’ yaptığı iddiasıyla saldırıya uğradı. Saldırı girişimi, sergide yapılan açıklamayla kınandı.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
İBB'nin Feshane binasını yeniden kullanıma açarak oluşturduğu Art İstanbul Feshane’de yer alan "Ortadan Başlamak" isimli sergi ‘LGBTİ propagandası’ yaptığı iddiasıyla bir grup tarafından saldırıya uğradı. Saldırı girişimi Artİstanbul Feshane’de yapılan açıklamayla bir kez daha kınandı. Serginin Küratörü Feyyaz Yaman sanatın ve sanatçıların baskılara asla taviz vermeyeceğine dikkat çekti.
Yaman, “Sanatı, başka amaçlar doğrultusunda manipüle etmek isteyen ve bütün modern sanatların en büyük itici gücü olan kendini de toplumu da eleştirme alışkanlığını ortadan kaldırmak isteyen eğilimlere asla taviz vermeyeceğiz. Bizim en büyük dileğimiz bu coğrafyada özgür eleştiriyi büyütmek ve geliştirmek” dedi.
LGBTİ, cinsel istismara yönelik tahrik edici unsurlar, geleneklerimize ve öz değerlerimize müdahale denilerek sanata karşı bir saldırı yaşandığını belirten Yaman şu ifadeleri kullandı: "Bu coğrafyada çocukların faber renkli boya kalemleri bile LGBTİ kapsamına sokuluyor. Biz bu coğrafyada filmlerde blurlanmamış bir kare bile bulamıyoruz. Biz bu coğrafyada şarkımızı, türkümüzü, sanatımızı hiçbir şekilde gerçekleştiremiyoruz.”
"TARİHE NOT DÜŞEN BİR SERGİ"
Yaman’ın konuşmasının ardından bu saldırıyı kınayan kişi, kurumlar ve katılımcılar adına hazırlanan imza metnini de okundu. Açıklamada “Bu sergide devletin ve özel sektörün her türlü belirleyici etkisinden bağımsız, özgür bir sanat arayışı bir bellek mekânında ve ona referansla kendini ifade imkânı buldu. Bize göre öncelikle bu kazanımın kendisi çok kıymetlidir. Mekânın kamusal kullanıma mükemmel bir restorasyonla açılabilmiş olması büyük bir başarıdır. Bu mekânda tüm çeşitliliğiyle bir araya gelen topluluğun ‘Ortadan Başlamak’ adı altında bir sergi üretmesi de tarihe umutlu bir not düşmüştür” denildi.
DİYALOG KURMA TALEBİ
Açıklamada “Sanat, ekonomik, siyasi, yerel ve kültürel alandaki egemen politikaların sınırlarını ve varsayımlarını açığa vurduğu ölçüde eleştireldir. Hepimizi kapsayan ortak iyiyi amaçlayan eleştirinin ve sanatsal duyarlılığın gelişmesi yeni dünyanın kazanımı olacaktır. Bugün sanatın tüm alanlarına (sinema, tiyatro , müzik, şiir ve tüm performans sanatlarına) yönelik saldırılar karşısında her türlü eleştiri ile yüzleşmeye açık bir toplum özlemi sanatın en büyük talebidir. Bu duygunun paylaşımı hepimizin ve İstanbul’un kazanımı olacaktır” ifadelerine yer verildi. (İstanbul/EVRENSEL)