05 Temmuz 2023 17:46

AYM’de ÖMK’nin iptali davası görüldü | “Uzmanlık belgesi diplomadır”

Öğretmenleri "uzman", "başöğretmen" gibi ayrımlarla ayıran, ücret ve statü ayrımcılığı yaratan Öğretmen Meslek Kanunu’nun iptali davasında eğitim sendikaları AYM'ye savunmalarını sundu.

Fotoğraf: Eğitim Sen

Paylaş

Anayasa Mahkemesindeki Öğretmen Meslek Kanunu’nun iptali davasında eğitim sendikaları savunmalarını sundu. Eğitim-İş’in savunmasında, öğretmenlerin karşı karşıya kalacağı ve çalışma barışını bozacak kariyer basamakları sorununun, öğrenciler ve veliler arasında katmanlar, ayrımlar, hiyerarşiler ve eşitsizlikler oluşturacağı uyarısı yapıldı. Sendikalar “Öğretmenlerin uzmanlık belgesi diplomalarıdır” dedi.

AYM’de süren davada tarafların savunmaları alındı. Milli Eğitim Bakanlığının ardından eğitim sendikaları da savunmalarını sundu. Önce Eğitim Bir Sen ve Türk Eğitim Sen; ardından Eğitim Sen ve Eğitim İş salona alınarak savunmaları alındı.

Eğitim-İş tarafından sunulan savunmada “Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlerin karşı karşıya kalacağı ve çalışma barışını bozacak kariyer basamakları sorunu, öğrenciler ve veliler arasında da katmanlar, ayrımlar, hiyerarşiler ve eşitsizlikler oluşturacaktır. Anayasa’ya göre kamusal eğitim hizmetini tüm yurttaşlara eşit ve eşdeğer biçimde sunmak zorundadır. Oysa MEB’in anlayışına göre, öğretmen yeterlikleri ölçülmekte seminer-sınav süreci ile ‘yeterli öğretmenlerle’, ‘yeterli olmayan’ öğretmenler ayrışmış olmaktadır. Öğretmenlerin sınava girmelerinin asıl sebebi de ekonomik kaygılardan kaynaklanmaktadır. Yoksulluk sınırı altında bir ücret asla kabul edilemez! Ülkedeki gerçek enflasyonda eğitim emekçisinin alım gücünün ne kadar çok düştüğüne şahitlik ediyoruz. Oysa insan onuruna yakışır ücretler alarak çalışmak temel bir haktır. Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üstünde bir ücret artışına dair düzenlemeler yapılmalıdır. Öğretmenler sınavlı ya da sınavsız kariyer adı altında kategorize edilmemeli, kıdem yılına göre başka bir unvan gerekmeksizin her öğretmenin maaşında fark edilir bir iyileştirme yapılmalıdır. Öğretmene sınavla uzmanlık vermek zaten bir uzmanlık mesleği olan öğretmenliği de küçük düşürmektir. Öğretmenlerin uzmanlık belgesi diplomalarıdır” ifadelerine yer verildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 617. kez sırtlarını rektörlüğe döndü

SONRAKİ HABER

Gazeteciler Sedat Yılmaz ve Dicle Müftüoğlu için AYM’ye başvuru yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa