Gazeteciler Sedat Yılmaz ve Dicle Müftüoğlu için AYM’ye başvuru yapıldı
Tutuklanan MA Editörü Sedat Yılmaz ve DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu adına AYM’ye başvuru yapıldı.
Sedat Yılmaz (solda), Dicle Müftüoğlu (sağda) | Fotoğraf: MA
MLSA Hukuk Birimi, tutuklanan MA Editörü Sedat Yılmaz adına; avukat Resul Temur DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu adına AYM’ye başvuruda bulundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma çerçevesinde Nisan ayında Diyarbakır’da gözaltına alınan ve 3 Mayıs’ta “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı editörü Dicle Müftüoğlu’nun avukatı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.
Müftüoğlu’nun avukatı Resul Temur tarafından yapılan başvuruda son bir yılda Kürt gazetecilere yönelik yapılan baskılara da dikkat çekildi.
"TÜM TOPLUMSAL SORUNLARI HABERLEŞTİRİYORLAR"
Mezopotamya Ajansı çalışanlarına yönelik baskılar ve soruşturmalarda habercilik faaliyetlerinin sorgulandığına dikkat çekilen başvuruda, “ Kürt sorununu görmezden gelen ana akım medyanın aksine Kürt sorununu, Kürt coğrafyası ve Kürt siyasetçiler bağlamında yakından takip eden ajanslardır. Haber alma hakkının sadece Türk toplumu açısından değil Kürt toplumu açısından da elzem olduğuna inanan bu ajanslarda çalışan gazeteciler başta Kürt sorunu olmak üzere tüm toplumsal sorunları haberleştirmektedir” denildi.
Müftüoğlu’nun gazetecilik faaliyetlerinin suçlama konusu yapıldığına dikkat çekilen başvuruda, Anayasa’nın 26’ncı ve 28’inci maddelerinde düzenlenen ifade ve basın özgürlüğü ihlalini oluşturduğu kaydedildi.
Yine Anayasa’nın 19’uncu maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci maddesinde düzenlenen “özgürlük ve güvenlik hakkı” ihlal edildiği de vurgulandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği içtihat kararlarına da atıfta bulunan başvuruda Müftüoğlu’nun “örgüt üyeliği” ile suçlanmasına dair somut delil sunulmadığı, dosya ile ilişkisi dahi olmayan açık ve gizli tanık beyanlarının esas alındığına dikkat çekildi.
"KÜRT BASINI HEDEF ALINDI"
AİHS’in 18’inci maddesinin de ihlali olduğu da yer alan başvuruda, “Başvurucunun da tutuklandığı iş bu dosya haricinde son bir yıl içerisinde 35 Kürt basın çalışanı tutuklanmıştır. Bu haliyle başvurucunun tutuklandığı operasyonun temel amacı Kürt, muhalif, basın kuruluş ve çalışanlarını susturmak, soruşturma kapsamında yapılan gözaltılar ve el konulan materyallere de bakıldığında teknik olarak çalışmaz ve işleyemez hale getirmek; Kürtleri konu alan haber ve içeriklerin kriminalize edilmesi yoluyla Türkiye’deki muhalif, çoğulcu ortamı bozma amacını gütmektedir. Kürt ve muhalif basın kuruluşları hedef alınmıştır” denildi.
Başvuruda, dosyaya getirilen gizlilik kararı nedeniyle etkili itiraz hakkının da engellendiği kaydedildi.
SEDAT YILMAZ İÇİN AYM’YE BAŞVURU
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma çerçevesinde nisan ayında Diyarbakır’da gözaltına alınan ve 3 Mayıs’ta “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz adına Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dün başvuruda bulundu.
Başvuruda, gazeteciliği doğrudan ilgilendiren bir ifade özgürlüğü davası olduğu belirtilerek, ivedilikle ve öncelikli olarak incelenmesi istendi. Yılmaz’ın gözaltı işlemlerinde Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile getirilen “işkence ve kötü muamele” yasağının ihlal edildiği belirtilen başvuruda, Yılmaz’ın Diyarbakır’dan Ankara’ya teslim edildiğinde uğradığı saldırıya yer verildi.
ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK HAKKI İHLALİ
Başvuruda ayrıca gözaltı ve tutuklama işlemleri sırasında gazetecinin “özel ve aile yaşam hakkının” ve “ifade özgürlüğü”nün ihlal edildiği belirtildi. Başvuruda ayrıca gözaltı işlemenin haklı bir gerekçeye dayanmaması ve keyfi olarak gerçekleştirilmesi nedeniyle yine Anayasa ve AİHS ile güvence altına alınan “özgürlük ve güvenlik hakkı”nın ihlal edildiği vurgulandı.
AİHS 18’E DİKKAT ÇEKİLDİ
Tutuklanma gerekçelerinin Yılmaz’ın gazetecilik faaliyetleri ile ilgili olduğuna dikkat çekilerek, gözaltı ve tutuklama işlemlerinin “ifade özgürlüğü” ihlali olduğu da belirtildi. Ayrıca tutuklamanın politik saiklerle yapıldığı, Kürt ve muhalif gazeteci olması ve zamanlama olarak Türkiye’de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi meydana gelmesi nedeniyle AİHS 18. maddesinin de ihlal edildiği kaydedildi.
NE OLMUŞTU?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir soruşturma gerekçe gösterilerek, 15 ayrı kentte evlere düzenlenen baskınlarda 29 Nisan’da Diyarbakır’da gözaltına alınan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz ve eşi Selma Yılmaz ile İstanbul’da gözaltına alınan Sedat Yılmaz’ın kardeşi Filiz Yılmaz Ankara’ya getirilmişti.
Dosyaya getirilen 24 saatlik avukat görüş kısıtlamasının ardından avukatlarıyla görüşen Yılmaz ve Müftüoğlu, Ankara’ya otobüsle getirilirken 15 saat boyunca kelepçe ile tutulduklarını, 24 saat boyunca da aç bırakıldıklarını söylemişti.
Yılmaz, Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulurken, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. (MEDYA SERVİSİ)