08 Temmuz 2023 19:10

Azerbaycanlı Sona, Silivri GGM'deki koşullarını anlattığı için Edirne GGM’ye sevk edildi

Komşusu saldırdıktan sonra Silivri Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Azerbaycanlı Sona, Silivri'de kaldığı GGM'deki insanlık dışı koşulları anlattığı için Edirne GGM’ye gönderildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Komşusuyla yaşadığı tartışma sonrası yasal ikametgâhı olmasına rağmen Silivri Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan Azerbaycanlı muhalif gazeteci Sona Y. EMEP Milletvekili İskender Bayhan’ın ziyareti sonrası hakkında medyada çıkan haberler gerekçe gösterilerek Edirne Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

Sona’nın avukatının gazetemize verdiği bilgilere göre, Azerbaycanlı Sona Y. GGM'deki koşullarını gazetecilere ve kendisini ziyarete gelenlere anlattığı için apar topar Edirne Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi.

Medyada haberler çıktıktan sonra Azerbaycanlı Sona Y.’ye psikolojik şiddet uygulandığını belirten Sona'nın avukatı şunları söyledi: “Güvenlik ve memurlar sürekli kendisine hakaret ve küfür etmiş iki gün boyunca. Sonrasında kaldığı yerden bir üst kata (daha çok akli dengesi bozuk ve psikolojik sorunları olanların kaldığı yere) almışlar. Koğuş dolu olduğu için uzun bir süre ayakta ve koridorda bekletilmiş. Tabi o sırada psikolojik şiddet devam ediyor. Tüm gün bu halde tutulduktan sonra GGM müdürü kendisini çağırmış. Müdür Sona Hanım'a ‘Seni neden üst kata alıp bunları yaptığımızı biliyor musun? Medyada ve Twitter'da hakkımızda haber ve paylaşım yapıyormuşsun. Ben de seni cezalandırdım. İstersem seni şimdi serbest de bırakabilirim zorla sınır dışı da edebilirim. Ama medyadaki haberlerden sonra serbest bırakmayacağız seni’ demiş. Bu sabah da Edirne'ye sevk edildi.”

BAYHAN: GGM'LERDE TUTULAN KADINLARIN VE SONA'NIN CAN GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDADIR

Sona Y.’nin yaşadığı baskılara ve Edirne GGM’ye sevk edilmesine Twitter hesabından tepki gösteren EMEP Milletvekili İskender Bayhan; “Açıktır ki GGM'lerde tutulan kadınların ve Sona'nın can güvenliği tehdit altındadır. Burada gerçekleşen insanlık suçunun temel sorumluları tek adamdan aldıkları yetkileri insan haklarının ve yasaların üzerinde sayarak suç işleyenlerdir” dedi.

EMEP Milletvekili İskender Bayhan’ın Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle: “Silivri GGM'ye yaptığımız ziyaretin ardından Sona üzerindeki baskı ve şiddet artırılmış ve kendisi apar topar Edirne GGM'ye gönderilmiştir. Avukatı Yakup Sevinçhan'ın verdiği bilgiye göre medyada çıkan haberlerin ardından zorla bir üst kata taşınan Sona, koğuş dolu olduğu için uzun bir süre ayakta ve koridorda bekletilmiş. Tüm gün süren bu işkencenin ardından GGM müdürü Selçuk Kapısız, Sona'ya şöyle bir açıklamada bulunuyor: "Seni neden üst kata alıp bunları yaptığımızı biliyor musun? Medyada ve Twitter'da hakkımızda haber ve paylaşım yapıyormuşsun. Ben de seni cezalandırdım. İstersem seni şimdi serbest de bırakabilirim zorla sınırdışı da edebilirim. Ama medyadaki haberlerden sonra serbest bırakmayacağız seni."

Açıktır ki GGM'lerde tutulan kadınların ve Sona'nın can güvenliği tehdit altındadır. Burada gerçekleşen insanlık suçunun temel sorumluları tek adamdan aldıkları yetkileri insan haklarının ve yasaların üzerinde sayarak suç işleyenlerdir.”

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

65 yaş üstü kadınlar yoksulluğa, yalnızlığa terk

SONRAKİ HABER

Medya Dayanışma Grubu: Türkiye otokrasiyi hak etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa