Buca Seyfi Demirsoy Hastanesinde sorunlar dağ gibi
Yeni binasında hizmet vermeye başlayan Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sorunlar bitmiyor. Hastanede teknik sorunların yanı sıra personel yetersiz, hizmete açılamayan birimler var.
Fotoğraf: Evrensel
Dilek OMAKLILAR
İzmir
İzmir depreminde ağır hasar aldığı için kasım 2022’de yeni binasında hizmet vermeye başlayan Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sorunlar bitmiyor. Hastanede teknik sorunların yanı sıra personel yetersiz, hizmete açılamayan birimler var.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Yöneticisi ve Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi İş Yeri Temsilcisi Hava Akcan, acil afet hastanesi olarak düşünülen 304 yataklı yeni hastanenin 154 yatak yoğun bakım, 150 de dahili ve cerrahi branş yatağı olarak planlanarak hizmete açıldığını söyledi. Akcan, ancak hastanenin yoğun bakımlar başta olmak üzere fiziki şartlarından kaynaklı sorunlar yaşandığına dikkat çekti.
"AKAN SUYA ÇÖZÜM KOVA KOYMAK"
Geçtiğimiz kış hastane çatısının her yağan yağmurda akması nedeniyle bazı birimlerin hizmete kapatıldığını, zemin katta su baskınları yaşandığını anlatan Akcan “Binanın çatısındaki havalandırmanın yakınındaki yataklı servislerde yatan hastalar yoğun gürültüye maruz kalıyor. Yüksek ses nedeniyle çalışanlarda baş ve kulak ağrısı sorunu yaşanıyor. Hastane alanının geniş olması servisler arası hasta transferlerinde de sorun yaşatıyor” dedi. Yeni binanın iklimlendirilmesinde de sorun olduğunu ve bunun da hastane enfeksiyonlarına neden olduğunu anlatan Akcan, “Bu yoğun bakım hastaları için riski artırıyor. İklimlendirmenin yapılabildiği yerlerde ise tavan su akıtıyor. Yataklı servisler, koridorlar, yoğun bakım gibi yerlere akan suya çözüm için kovalar konuluyor” ifadelerini kullanarak yemekhane kuyruklarının uzun yemek kalitesinin düşük olduğu yemekhanede de hijyen kurallarına dikkat edilmediğini söyledi.
"PERSONEL AZ, İDARECİ ÇOK!"
Hastanede çalışan personel sayısının eksik olması sağlık emekçilerinin ayda 10-11 nöbet tuttuğunu planlı olan yaz izinlerinin 1 haftayı geçemediğini anlatan Akcan “İş yükü artmakta. Aylık görevlendirmelerle gelen sağlık emekçileri derde deva olmuyor. Çünkü taşıma suyla değirmen dönmüyor” dedi. 4/D’li çalışan, klinik destek çalışanı ve temizlikten veri giriş çalışanına kadar yetersizlik yaşandığına vurgu yapan Akcan, “Bu sorunu hem sözlü hem de yazılı olarak yönetime iletmemize rağmen unvan dışı görevlendirmeler devam ediyor” dedi. Hastanedeki personel eksiği ortadayken hastanenin Sağlık Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı yardımcı sayısının 7 olduğunu ve bunun diğer hastanelerden daha fazla olduğuna dikkat çeken “Çalışan eksikliği varken bu kadar kişinin idari kadroda olması neyin nesidir?” diye sordu. Akcan, hastanenin yangın söndürme sistemi devrede olmadığı halde acil çıkış kapılarının kapalı olduğunu da dile getirerek “Tüm bu sorunları hastane yönetimiyle görüştük ama bir çözüm üretilmedi. Bir an önce adım atılmasını ve sağlıklı bir iş yerinde çalışmak istiyoruz. İş yerimizdeki sorunları dile getirmeye, çalışanların da sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.