10 Temmuz 2023 17:18
/
Güncelleme: 18:19

Malatya Mil-May’da depremzede işçiler istifaya zorlanıyor

Malatya’da, depremzede işçiler tazminatsız olarak işten atmalardan sonra şimdi de baskı ve mobbingle istifaya zorlanıyor.

İşten çıkarmaların yoğun olarak yaşandığı fabrikalardan birisi de Malatya OSB’de bulunan Mil-May Tekstil. Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası'nın (BİRTEK-SEN) çağrısıyla bir araya gelen işçiler işten atmaları protesto etti.

Tazminatları ödenmeden işten çıkarılan işçiler, arabuluculuk dayatmasında bulunan patrona karşı fabrika önünde BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in de katılımıyla açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan Türkmen, “Depremi fırsat bilen patronlar barınma krizi yaşayan işçileri işten atıyor. İşten atmalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Mil-May Tekstil’in İstanbul fabrikasında basın açıklaması yapacağız. Mil-May Tekstil’in uluslararası alanda tabi olduğu yasaları göz önüne alarak şikayetlerimizi yapacağız” dedi.

Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği depremlerin ardından Mil-May Tekstil yönetimi 20 Şubat’ta işçileri, ‘İşten atılırsınız’ tehdidiyle işe çağırmıştı. Mil-May Tekstil yönetiminin, depremde evleri yıkılan ve yakınlarını kaybettikleri için işe gidemeyen işçilere tazminatsız şekilde işten atılacaklarına yönelik mesaj gönderdiğini hatırlatan Türkmen, “Fabrikanın depo bölümünde işçilere barınma yeri yaptılar. Kadın işçiler de dahil insanlık dışı koşullarda barınmaya zorladılar. Önce işçilere ‘Ailelerinizle gelebilirsiniz’ dediler ama sonrasında tıpkı Malatya'daki diğer fabrikalar gibi işçilerin ailelerini kovdular” diye konuştu.

“İŞÇİLER TEK TARAFLI İSTİFAYA ZORLANIYOR”

OHAL ile birlikte çıkarılan işten atma yasağının bitmesiyle, işten çıkarmaların başladığını söyleyen Türkmen şöyle devam etti: “Deprem nedeniyle evi yıkılan ve barınma imkanı olmadığı için işe dönemeyen işçileri tekten tek tek işten çıkarmaya başladılar. Deprem nedeniyle göç etmek zorunda kalan işçilerin haklarını koruyan bir yasa yok. Barınamadığı için göç etmek zorunda kalmak tazminat almaya gerekçe sayılmıyor. Sekiz yıl, on yıl, bu fabrikalarda çalışmış, kıdem tazminatını hak etmiş işçiler barınamadığı için işe gelemiyor. Ama bu durum nedeniyle tazminatlarını da alamıyorlar. İşçiler tazminat talep ettiğinde tek taraflı istifaya zorlanıyor. Depremin yarattığı felaketin en ağır bedelini işçiler ödedi. İşçileri bir de yasalar ve patronlar vurdu.”

“DEPREMZEDE İŞÇİLERE İŞSİZLİK MAAŞI BAĞLANMALI”

Depremin yaşandığı ilk günden bu yana işçilerin haklarını almaları için mücadele ettiklerini belirten Türkmen, taleplerine dair şunları sıraladı: “Mağduriyetlerin önüne geçilmesi için deprem bölgesinde işten atmaların yasaklanması ve bu yasanın tam anlamıyla uygulanması gerekiyor. Yine deprem yüzünden barınma sorunu yaşayan, deprem nedeniyle göç etmek zorunda kalan işçilere en az asgari ücret oranında işsizlik maaş bağlanmalı.”

“BAYRAMDAN ÜÇ GÜN ÖNCE İŞTEN ATILDIK”

İşten atılan Oğuz Kala, “Depremin ardından işe başladık fakat aklımız yakınlarımızdaydı. Çalışırken ‘Çok telefona bakıyorsunuz’ diyerek benimle tartıştılar. Yönetime çok rahatsızsanız tazminatımı verin dememe rağmen ‘Biz şu anda veremiyoruz, imzayı atarsan sana sonra veririz’ dediler. Ancak sonrasında tartışma kapandı. Bayramdan 3 gün önce, asgari ücretin artmasının hemen ardından ‘Küçülmeye gidiyoruz’ diyerek bizi işten attılar. Ardından bizi hemen arabulucuya yönlendirdiler. Ancak biz bu dayatmayı kabul etmiyoruz” dedi.

Haziran ayında BİRTEK-SEN’e üye olan 6 işçi işten atılmıştı. Mil-May Tekstil 16 Şubat’ta depremden etkilenen işçilere mesaj atarak işe devam etmemeleri durumunda tazminatsız işten çıkarmakla tehdit etmişti. (Malatya/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et