Yurttaş tepki gösterdi Yatağan Belediyesi halka ait zeytinlikleri satamadı
Yatağan Belediyesinin toplam 160 dekar zeytinlik araziyi satmak için çıktığı ihale, belediye giderek protesto eden Yatağan Yeşil Yaşam Derneği üyesi yurttaşların tepkileri sonrası yapılamadı.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
Muğla
Muğma'da Yatağan Belediyesinin kamu mülkiyetindeki zeytinlikleri satma çabası yurttaşların tepkileri sonrası sonuçsuz kaldı. İlçeye bağlı Turgut ve Bozüyük Mahallesindeki toplam 160 dekar zeytinlik araziyi satmak için çıkılan ihale, belediye giderek protesto eden Yatağan Yeşil Yaşam Derneği üyesi yurttaşların tepkileri sonrası yapılamadı.
ZEYTİNLİK ARAZİ NASIL YATAĞAN BELEDİYESİNE GEÇTİ?
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, belediyenin satmak istediği arazinin öncesinde Turgut Belediyesi’ne ait olduğunu belirterek,, “Büyükşehir Yasasının çıkmasının ardından Turgut Beldesi mahalle oldu. Bu araziler de Yatağan Belediyesine geçti. 78 dekarlık bu arazi aslında vakıflardan Turgut belediyesine geçmişti yani vakfedilmiş bir araziydi” dedi.
“HALKIN MALINI SATAMAZSINIZ DEDİK"
Yatağan Belediyesinin önceki gün Turgut Mahallesi ve Bozüyük Mahallesi'nde toplam 160 dekara yakın arazi için satış ihalesi yapmak istediğini aktaran Erol, yörede yaşayan yurttaşlar olarak bu satışı karşı çıkmak için belediyeye gittiklerini dile getirdi. Erol şunları söyledi; “Biz halk olarak belediye başkanının makamının önüne giderek bu ihalenin yapılmasını istemiyoruz dedik. Buralar halkın malı ve herhangi bir şahsa ya da sermaye grubuna satılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu zeytinliklerin kooperatiflere devredilebileceği gibi kamunun mülkiyetinde de kalabilir diye düşünüyoruz”.
”BAŞKAN BİZİ BELEDİYEDEN ÇIKARMAK İSTEDİ”
Yurttaşların demokratik tepkilerine karşı Yatağa Belediye Başkanı Mustafa Toksöz’ün kendilerini dışarı çıkarmak istediğini belirten Erol, “Maalesef Başkanla tartışma yaşandı. Bize ya dışarı çıkmamızı ya da başka bir odada beklememizi söyledi biz ise buralar kamu kurumlarıdır. Yani bizlerindir aynı zamanda. Bozüyük muhtarı da oradaydı. Tepkimizi burada barışçıl bir şekilde dile getirmek istiyoruz” dedik ama ısrarla bizim oradan ayrılmamızı istedi kendisi” dedi.
İHALE İPTAL EDİLDİ
İhale için belediyeye gelenlere bu satışın yasal olmadığını ve hukuki olarak suç duyurusunda bulunulacağını söylediklerini dile getiren Erol, tepkilerin ardından ihaleye teklif vermek için gelenlerin ihaleye girmekten vazgeçtiğini, bu nedenle de ihalenin yapılamadığını söyledi. Erol, “Otoyolları, köprüleri, kamunun elinde ne varsa satan AKP’nin belediyesinin halka ait arazileri satmasını istemiyoruz” diye konuştu.