11 Temmuz 2023 12:50

Sevda Karaca, iş bırakan belediye işçileriyle bir araya geldi

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, ücret artışı talebiyle iş bırakan Çankaya Belediyesi işçileriyle bir araya geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, ücret artışı talebiyle iş bırakan Çankaya Belediyesi işçileriyle bir araya geldi.

İşçilerin sorunlarının büyüdüğünü belirten Karaca, “Mesele, gerçekten aynı derdi yaşayanları bir araya getirebilecek miyiz? Burada ısrar edecek miyiz, edemeyecek miyiz meselesi. İşimiz hiç kolay değil. En azından birbirimize, adım atmamıza sahip çıkmamız lazım. Hiç kolay olmayan bu yolda beraber yürüyeceğiz” diye konuştu.

"BİR EV, BİR ARABA ALMA HALİM YOK; YETİŞTİREMİYORUM"

Belediyenin Yıldız Yerleşkesi'nde düzenlenen basın açıklamasının ardından işçilerle görüşen Karaca'ya bir işçi, ev alma hayalinin bile olmadığını söyledi.

İşçi, “Bir ev alma, bir araba alma hayalim yok. Çocuğum var ama arabaya binip gezdirmek hayalim yok. Niye? Çünkü yetiştiremiyorum. Aldığımız ücretler belli. Bu ücretlerle zor. Burası atölye, en ağır koşullara sahip iş yeri. Buraya sendika da uğramaz zaten. Kaç sefer çağırmamıza rağmen sendikamız sağ olsun gelmiyor!” diye konuştu.

"EK İŞ OLMADAN AY SONUNU GETİREMİYORUZ"

Bir başka işçi ise bankaya borcu olduğunu belirterek, “Anadan, babadan kredi kartına… Borcu borçla ödüyoruz. Herkes artık ikinci, üçüncü bir iş olmadan ay sonunu getiremiyor. Cuma günü saat 10’a kadar çalıştık. Cumartesi pazar 11’e kadar çalıştık. Çoluk çocuğu göremiyoruz” dedi.

Karaca, Antep'teki işçilerin de benzer sorunlar yaşadıklarını ifade ederek, “Orada da ek iş yapmayan yoktur. Mesaiyi duyunca gözleri parlar. Bayramında, tatilinde çalışır" dedi.

"İNSANLAR BİZİ BİRLEŞTİREN ŞEYLER GÖRMEYE İHTİYAÇ DUYUYOR"

Herkesin durumun farkında olduğunu belirten Karaca, "Bildiğimizle ne yapacağız? Mesele biraz o galiba. ‘Yatırımların’ faturasını bizden kesmek istiyorlar. Yeni zamlar da gelecek. Kendilerini de ilan ediyorlar. Yani aslında her türlü sıkıntılar büyüyor. İnsanlar bugün, sizin burada yaptığınız gibi bizi birleştiren, ortak dert etrafında toplayan bir şey yapmaya, görmeye, bakmaya ihtiyaç duyuyor” diye konuştu.

"DEĞİŞİM AŞAĞIDAN OLMALI Kİ İSTEDİĞİMİZ OLSUN"

Sosyal demokrat belediyelerin AKP'li belediyelerden farklı bir tavır göstermesi gerektiğini belirten bir işçi ise, “Çankaya Belediyesi, ilçe belediyesi olarak en fazla ödeneği olan belediyelerden. Bu ücretlerin ve eylemlerin yeterli olacağını düşünmüyorum. İstediğimizi almadığımız sürece işçi, işçi işe gitmesin. Zaten bir işçi işe çıkmadığı zaman o sistem çöker” dedi.

Bir diğer işçi, sendikanın eylemi örgütlemediğini ifade ederek şunları dile getirdi: “İşçilere duyurular yapmadılar, mesaj bile gelmedi. Bu sorun bizim sorunumuz. Biliyoruz. Böyle eylemler yaptırmaya çalışıyoruz ama gücümüz yetmiyor. Değişimin de yukarıdan değil, aşağıdan başlaması lazım ki bizim istediklerimiz olsun. Onlar değişimi çok güzel yapıyorlar zaten! Hepimizi aynı noktaya getirdiler! Hepimizi asgari ücret seviyelerine indirdiler!"

"BU EYLEM YETERLİ DEĞİL"

“Hayır arkadaş, bu eylem yeterli değil” diyen bir başka işçi ise kreşlerin, yemekhanenin, sığınma evlerinin de iş bırakması gerektiğini söyledi. İşçi, "Bu bütünün problemi ama burası siyasi bir iş yeri ve insanlar buraya siyasi referanslarıyla giriyor. Sendikalar buna göre konumlanıyor. Biz bu tartışmayı işçi arkadaşlarımız arasında sürdüremiyoruz. Çünkü burada insanlar belirli şeyleri ayrıştırıyorlar onun adamı, bunun ekibi…” diye konuştu.

"HİÇ KOLAY OLMAYAN BU YOLDA BERABER YÜRÜYECEĞİZ"

Belediye işçisinin örgütlenmesinde siyasi belirleyicilerin olduğunu söyleyen Karaca, şunları dile getirdi:

“Her geçen gün kaybedecek şeylerimiz azaldığı için muhtemelen daha kazandırıcı bir şey oluyor. Her gün bir zam, her gün bir baskı… Mesele şu: Gerçekten aynı derdi yaşayanları bir araya getirebilecek miyiz? Burada ısrar edecek miyiz, edemeyecek miyiz meselesi. İşimiz hiç kolay değil. En azından birbirimize, adım atmamıza sahip çıkmamız lazım. Biz buraya yanınızda olduğumuzu söylemek için geldik. Elbette ki bir sürü sıkıntıyla karşı karşıya kalacaksınız. Bu noktada karşılaşacağınız her türlü sıkıntı bizim derdimizdir. Bunu gerekli yerlerle konuşmak, ifade etmek görevimiz aynı zamanda. Biz kendimizi işçi sınıfının partisi olarak ifade ediyoruz. Hiç kolay olmayan bu yolda beraber yürüyeceğiz. Yol bizim, mecbur yeneceğiz gerçekten de.”

Seçimin ötesinde yapılması gerekenlere de işaret eden Karaca şöyle devam etti:

“Sandığın ötesinde bir şey var. Aynı şey sendika seçimleri için de geçerli. Bu konuda da daha güçlü olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü olanaklarımızı artırdık. Elimizden gelen ne varsa her zaman yanınızdayız. Burada her türlü engel konusunda da arkadaşlarımız, yoldaşlarımız muhakkak yanınızda olacaklardır. Hepinize kolaylıklar diliyorum.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yurttaş tepki gösterdi Yatağan Belediyesi halka ait zeytinlikleri satamadı

SONRAKİ HABER

Çaycuma'da sel sularına kapılan Hüseyin Topçuoğlu'nun cansız bedenini oğlu buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa