11 Temmuz 2023 16:28

NATO zirvesi | Ukrayna’nın sırtı sıvazlandı ancak üyelik yok

Vilnius Zirvesi’nden Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda “olumlu açıklamalar” yapılsa da ciddi bir ilerleme çıkmadı. Zelenskiy, NATO üyeliği için bir takvim verilmemesinin “saçma” olacağını söyledi.

Fotoğraf: NATO

Paylaş

Litvanya’daki iki günlük NATO zirvesinde İsveç’in üyeliği önündeki Türkiye ve Macaristan engeli kaldırılınca Ukrayna gündemine geri dönüldü. Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda “olumlu açıklamalar” yapılsa da beklendiği üzere yakın vadede yeni bir ilerleme vaadi çıkmadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin dünkü oturumu öncesi yaptığı açıklamada Ukrayna’nın üyelik yolunda “olumlu ve güçlü bir mesaj” alacağını söyledi. Ancak bu Ukrayna’nın doğrudan üyeliğe davet edilmeyeceği anlamına geliyor. Stoltenberg Kiev’in daha fazla askeri yardım alacağını, katılım için resmi koşulların hafifletileceğini ve NATO-Ukrayna Konseyi olarak adlandırılan ittifakla yeni bir iş birliği formatı oluşturulacağını da sözlerini ekledi.

ZELENSKİY’DEN TEPKİ: SAÇMA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna’ya NATO üyeliği için bir takvim verilmemesinin “saçma” olacağını söyledi.

Reuters’ın haberine göre Zirve’ye katılmadan önce Telegram üzerinden paylaştığı mesajında Zelenskiy, “Ne (NATO'ya katılma) daveti ne de Ukrayna’nın üyeliği için (bir) zaman çerçevesi belirlenmemesi eşi benzeri görülmemiş ve saçma bir durum. Aynı zamanda Ukrayna'yı davet etmek için bile ‘koşullar’ hakkında muğlak ifadeler ekleniyor” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusundaki belirsizliğin devam etmesinin, “Rusya ile müzakerelerde Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda pazarlık yapmak için bir fırsat penceresi bırakılması anlamına geleceğini” de ekleyerek, “Bu da Rusya için terörünü sürdürmek için motivasyon anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

FRANSA: UKRAYNA’YA YENİ FÜZE DESTEĞİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’ya yüksek tahrip gücüne sahip uzun menzilli yeni füzeler göndereceklerini bildirdi. NATO zirvesi için Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bulunan Macron, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya ek silah ve askeri mühimmat gönderileceğini de belirterek, Rusya’nın bu savaşı kazanmaması gerektiğini ifade etti. Ulusal basında, Fransa’nın Ukrayna’ya SCALP tipi füzeler göndereceği yazıldı.

ALMANYA: 700 MİLYONLUK DESTEK PAKETİ

Almanya da, NATO zirvesinde Ukrayna silahlı kuvvetleri için 700 milyon avroluk yeni destek paketi açıkladı. Savunma Bakanı Boris Pistorius, yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün Vilnius’ta Rusya’nın saldırısına karşı Ukrayna’yı desteklemek için başka bir paket oluşturabildiğimiz için çok mutluyum. Paket, Ukrayna’nın önceliklerine hizmet edecek. Hava savunması, tanklar, toplar. Paket yaklaşık 700 milyon avro değerinde. Bunu yaparak Ukrayna’nın sürdürülebilirliğini güçlendirmeye önemli bir katkıda bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

PAKETTE NELER VAR?

Almanya, destek paketi kapsamında 2 Patriot hava savunma sistemi bataryası, 40 Marder zırhlı muharebe aracı, 25 Leopard 1 muharebe tankı, 5 kurtarma tankı, 25 bin mermi, kapsamlı keşif ve insansız hava aracı savunma paketi ve bir Luna insansız hava aracı sistemi, bir sahra hastanesi için alt bileşenleri Ukrayna’ya gönderecek.

Almanya, şu ana kadar Ukrayna’ya yaklaşık 3 milyar avroluk silah sevkiyatına onay vermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

NATO Zirvesi: Erdoğan’ın geri adımı savaş örgütünü güçlendirdi

SONRAKİ HABER

Gebze'de çocuğun istismarcısıyla evlendirilmesi onayına EMEP'ten tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa