12 Temmuz 2023 16:07

Adana Çöplük Değildir Platformu: 200 bin kişi çöplüğün göbeğinde, Sofulu çöplüğünü şehir dışına taşıyın

Sofulu Çöplüğü’nün kaldırılması için yurttaşlar tarafından kurulan Adana Çöplük Değildir Platformu, “200 bin nüfus çöplüğün göbeğinde kalmış durumda” diyerek tesisin şehir dışına taşınmasını istedi.

Fotoğraf: Hüseyin Azar

Paylaş

Sofulu Çöplüğü’nün kaldırılması için Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yapan bölgenin muhtarları ve yurttaşları tarafından oluşturulan Adana Çöplük Değildir Platformu, “200 bin nüfus çöplüğün göbeğinde kalmış durumda” diyerek tesisin şehir dışına taşınmasını istedi.

Adana’nın kuzeyinde yer alan içerisinde Çukurova Üniversitesi’ni de barındıran Sarıçam İlçesi, son yıllarda en çok göç alan ancak köy görünümünden kurtulamayan bir ilçe. İlçe’nin Kozan yolu ile ayrılan batı tarafında Gültepe Mahallesi’nde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi etrafında bir şehirleşme ve nüfus artışı söz konusu. Yıllarca vahşi depolama ile çöp yığınlarının oluştuğu, kilometrelerce öteye rüzgarla koku yayan Sofulu Çöplüğü, 2008 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Yap İşlet Devret Modeli ile ITC Adana Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne dönüştürüldü.

Çöplük projesinin gündeme geldiği yıllarda bölgede çok fazla bir yapılaşma olmamasına rağmen yeni konutların o bölgeye yapılmasına izini verildi. Adana Kamuoyu tarafından Sofulu Çöplüğü olarak bilinen Sofulu Katı Atık Entegre Tesisi’nin kaldırılmasını isteyen bölgenin muhtarları ve yurttaşları tarafından oluşturulan Adana Çöplük Değildir Platformu, tesisin şehir dışına taşınmasını istiyor.

“ÇÖPLÜK ÇEVRESİNDE STADYUMLAR, YURTLAR, YENİ KONUTLAR YAPILDI”

Tesisin Gayrisıhhî Müessese (Sıhhi Olmayan İşletme) ruhsatına tabi bir yer olduğu için Katı Atık Kontrol Yönetmeliği’ne göre en az bir kilometre yakınında yerleşim yeri, okul, yurt konut, iş yeri olamayacağını hatırlatan Av. Yusuf Özer, şunları söyledi, “Bu ‘Çöplük’ tesisin hemen 150 m karşısında apartmanlar var. 300 m yakınlıkta 5.000 Öğrencilik Alparslan Türkeş BTÜ, 200 m yakınlıkta 1.500 Kişilik Kutul Amare Öğrenci Yurdu var. 1500 m yakınlıkta 33.000 kişilik yeni stadyum var. Son 5 yılda doğrudan çöplükten etkilenen ve 2 km alan içine kalan 30.000 yeni konut yapıldı. Kısaca Ülkenin geleceği gençler, çocuklar, sporcular ve 200.000 nüfus çöplüğün göbeğinde kalmış durumda” dedi.

Bu yapılar kaldırılamayacağına göre tesisin şehir dışında bir yere taşınmasını isteyen Özer, “Bu konuda Adana’mızın tüm siyasi parti il başkanlarını, Adana’mızın tüm ileri gelenlerini ve milletvekillerimizi en azından bu konuda birlik olmaya davet ediyoruz” dedi.

Yabancı ortaklı ITC firmasına yapılan anlaşmaya göre Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ton başına 4.5 Dolar bedel ödediğini ifade eden Özer, “Şirketin çöpün ayrıştırılmasından ortaya çıkan metan gazından elektrik üretip devlete satması ve bu enerjiden belediyenin pay almaması 30 yıllık süreninde geçici kabul tarihi olan 05.10.2011 Tarihinden başlatılması dikkat çekicidir. Her ne kadar, çöplük alanı Adana Büyükşehir Belediyesinin yeri olsa da, gerek çevre ve insan sağlığı, gerekse şehircilik ilke ve hedefleri ve gerekse de sosyal ekonomik ve kültürel yönden bu tesisin buradan kaldırılması elzemdir.” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hekim örgütleri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünden seslendi: İnsanca yaşamak istiyoruz

SONRAKİ HABER

Muğla Milas’ta orman yangını kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa