Keziban Konukcu Kok, sendikalaştıkları için işten atılan Aluform Pekintaş işçilerini Meclise taşıdı
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok, Düzce’de kurulu Alufor Pekintaş’ta Türk Metal'e üye oldukları için işten atılan işçileri Meclis gündemine taşıdı.
![Keziban Konukcu Kok, sendikalaştıkları için işten atılan Aluform Pekintaş işçilerini Meclise taşıdı](https://www.evrensel.net/upload/dosya/241041.jpg)
Fotoğraf: TBMM
İLGİLİ HABERLER
![İskender Bayhan, Çalışma Bakanı’na sordu: Pekintaş işçilerinin davasına müdahil olacak mısınız?](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/238599.jpg)
İskender Bayhan, Çalışma Bakanı’na sordu: Pekintaş işçilerinin davasına müdahil olacak mısınız?
![Aluform Pekintaş’ta mücadele sürüyor: Hakkımızı aradık sendikalı olduk, işten atıldık](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/238427.jpg)
Aluform Pekintaş’ta mücadele sürüyor: Hakkımızı aradık sendikalı olduk, işten atıldık
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok, Türk Metal’de örgütlendikleri için Aluform Pekintaş’tan işten atılan işçilerin mücadelesini Meclis gündemine taşıdı.
Kok, Düzce’de sendika üyesi olduğu için çeşitli gerekçelerle işten çıkarılan ve direnişlerinin 9. ayında olan Aluform Pekintaş işçilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.
Anayasa’da sendikalaşmanın bir hak olarak tanındığını ancak buna rağmen sendikalaşmayı açık şekilde ihlal eden işletme yetkililerinin hiçbir yaptırım ile karşılaşmadığını belirten Kok, “Emekçiler anayasal hakları için direndiklerinde karşılarında kolluk gücünü bulmakta, gözaltı ve baskılarla karşılaşmaktadırlar. Anayasal hak olan sendikalaşma hakkının, yaratılan fiili durumlarla ortadan kaldırılmasının bir örneği de; Düzce’de bulunan Aluform Pekintaş fabrikasında yaşanmaktadır. Türk Metal Sendikası'na üye oldukları için 5 işçinin 2022 yılının Ekim ayında 26 ve 45, 49 kodları ile işten atılmaları ve sendikaya üye olan diğer işçilerin ise sendikadan istifa ettirilmeleri, istifa etmeyi kabul etmeyen 30'un üzerindeki işçinin tamamının ise tazminatsız olarak işten çıkarılması üzerine işçiler; işe iade, sendikal hakların verilmesi, işten atılmalarına gerekçe gösterilen maddelerin geri alınması ve kıdem ve ihbar tazminat talepleri ile fabrika önündeki direnişlerine 9 aydır devam etmektedirler” dedi.
İşçilerin sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamayacağını söyleyen Kok, Bakan Işıkhan’a şu soruları yöneltti:
- Düzce’de bulunan Aluform Pekintaş Fabrikasında Türk Metal Sendikası’na üye işçilerin sendikadan istifaya zorlandıkları, istifa etmeyi kabul etmeyen 30 işçinin Kod 25 ve Kod 49 ile tazminatsız olarak hukuksuz bir şekilde işten atıldıkları ve bunun üzerine işçilerin 9 aydır devam ettirdikleri direnişleri Bakanlığınızca bilinmekte midir? Bilinmekte ise işverene bu hukuksuz eylemi nedeniyle herhangi bir idari ve cezai işlem yapılmış mıdır?
- Düzce’de bulunan Aluform Pekintaş Fabrikasında işten atılan 30 fabrika işçisinin işe iadesi ve gasp edilen haklarının tamamının verilmesi için Bakanlığınızca bir girişimde bulunulacak mıdır?
- Kod 25 ve Kod 49’un işverenler tarafından kötü niyetli ve keyfi olarak kullanılmasına yönelik yaygın uygulamalar Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?
- Son 5 yıl içerisinde sendikalı oldukları gerekçesiyle işçileri işten atan işyeri sayısı kaçtır? Bunları kaçı hakkında işlem başlatılmıştır?
- İşçileri işten çıkarmak, tazminat ve işsizlik ödeneğini ödememek, sendikasızlaştırmak gibi kötü niyetli amaçlarla Kod 25’i ve Kod 49’u hukuksuz ve keyfi olarak kullanan işverenlere yönelik Bakanlığınızca herhangi bir yaptırım uygulanmakta mıdır?
- Bakanlığınızca Kod 25 ve Kod 49 ile işten çıkarılan işçilerin hak gaspı ve mağduriyetlerin daha ağır hak ihlallerine dönüşmemesi için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Son 5 yıl içinde Madde 25/II , Kod 29 ve Kod 26 ile işten çıkartılan işçi sayısı kaçtır?
- Son 5 yıl içinde Madde 25/II , Kod 29 ve Kod 26 ile işten çıkartılan işçilerin açmış olduğu dava sayısı yıllara göre kaçtır? Bakanlığınız bu davalardan kaçında müdahil konumdadır?
- Sayısız sendikalaşmanın engellendiğinin kanıtlandığı dava sonucu olmasına rağmen sendikalaşmayı engellemeyi yasaklayan yasa ve yaptırımlar işverenlere yönelik olarak neden uygulanmamaktadır?
- Bakanlığınız, Anayasa ile güvence altına alınmış olan sendikal hakların korunmasını, emekçilerin sendika hakkını, toplu iş sözleşme hakkını, grev hakkını güvence altına almak, sendikalaşmanın önündeki baskı ve engelleri kaldırmak, sendikal hak ve özgürlükleri genişletmek, işverenlerin sendikalaşmayı engelleyici tutumlarına karşı yasaların ve uluslararası sözleşmelerin uygulanmasını hayata geçirilmesini sağlamak üzere yasalarda ve uygulamada düzenlemeler yapmayı planlamakta mıdır?
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et