Gözler Yargıtay'da… Av. Özen: Can Atalay için bugün tahliye kararı verilmeli
"Yargıtay'ın önüne tahliye talebi geldiği andan itibaren 3 gün içinde bir karar verilmesi gerekiyor. Yargıtay'ın önüne gittiği tarih ayın 10'u. Normal koşullarda bugün bir karar verilmesi gerekir."
Ekran görüntüsü, Halk TV yayınından alınmıştır.
14 Mayıs seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi davası tutuklusu Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, katıldığı Halk TV yayınında değerlendirmelerde bulundu.
Av. Özen, tahliye talebinin Yargıtay'ın önüne gittiği tarihin UYAP sisteminde 10 Temmuz olarak göründüğünü belirterek "CMK 105'e göre 3 gün içerisinde bir karar verilmesi gerekiyor. Normal koşullarda bugün bir karar verilmesi gerekir" dedi.
"BUGÜN 3'ÜNCÜ GÜN"
Gazeteci Ayşenur Arslan'ın "Bugün Can Atalay'ın tahliyesi için karar günü mü" sorusuna Avukat Deniz Özen şu yanıtı verdi:
"CMK 105'e göre normal koşullarda Yargıtay'ın önüne tahliye talebi geldiği andan itibaren 3 gün içerisinde bir karar verilmesi gerekiyor. UYAP sisteminde görünen, Yargıtay'ın önüne gittiği tarih ayın 10'u. Dolayısıyla bugün 3'üncü günü. Normal koşullarda bugün bir karar verilmesi gerekir.
Can Atalay'ın milletvekili seçilmiş olması nedeniyle kendisi hakkında gerçekleştirilen tahliye talebine ilişkin bir ara karar verilmesi için, tutukluluk haline ilişkin bir değerlendirme için belirtilen bir süreden bahsediyoruz."
"DERHAL TAHLİYE KARARI VERİLMELİ"
Arslan'ın "Tahliyesine gerek görülmemiştir, diye bir karar çıkabilir mi" sorusuna ise Özen'in yanıtı şöyle oldu:
"Çıkmaması gerekir. Çıkmamalıdır. Anayasa'nın 83. maddesi çok açık. Milletvekili yargılanamaz, tutuklanamaz, sorgulanamaz. Adalet Bakanı'nın işeret ettiği ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde değinilen Anayasa madde 14 istisnasına dayanılmaya çalışıldığını görüyoruz ama bu hatalı bir hukuki değerlendirme. Türkiye'de bu ilk kez yaşanmıyor ne yazık ki. Mustafa Balbay, Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu örnekleri var. Bütün bu AYM kararlarında Anayasa madde 14 istisnasının ne olduğunu tartıştı ve maddede bahsedilen 'Devletin bölünmez bütünlüğüne ilişkin suçlar' ifadesinin muğlak olduğunu, fiilen hiçbir suç tipi açısından uygulanamaz olduğunu söyledi. Yargıtay Ceza Kurulu'nun aylar önce Cumhuriyet davasına ilişkin verdiği bozma kararı var. Yargıtay, 'Ahmet Şık milletvekili seçildiği an itibarıyla yasama dokunulmazlığına kavuşmuştur. Dosyanın kendisi yönünden durdurulması gerekirdi' dedi. Dolayısıyla hukuken hiçbir şüphe yok. Türkiye'de hukuk devleti ilkesinin halen yerleşik olduğunu göstermek istiyorsa Yargıtay 3. Ceza Dairesi hakimleri, derhal Can Atalay hakkında tahliye kararı verilmeli." (HABER MERKEZİ)