İngiltere'de pratisyen hekimlerin en uzun grevi başladı
İngiltere'de pratisyen doktorlar ücret artışı talebiyle greve çıktı. 5 gün sürecek grev, ülke tarihinde doktorların gerçekleştirdiği en uzun grev olacak.
Arşiv | Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel
İngiltere'de pratisyen hekimler ücret artışı talebiyle beş günlük greve çıktı. 18 Temmuz sabahı sona erecek grev, ülkede Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bünyesinde doktorların gerçekleştirdiği en uzun grevi olacak.
Pratisyen hekimler, son 15 yıldır ücret artışlarının enflasyonun altında kaldığına dikkat çekerek, uğradıkları gelir kaybının telafisi için yüzde 35 zam istiyor. Hükümetin teklif ettiği yüzde 5'lik ücret artışı üzerine doktorlar sendikası BMA tarafından yapılan oylamada, pratisyen doktorun yüzde 86'sı "Grev" demişti. Dördüncü kez greve çıkan pratisyen doktorların talepleri karşılanırsa 14 sterlinlik saat ücreti 19 sterline yükselecek.
İskoçya'da bu hafta için planlanan grevler ise iki yıllığına toplam yüzde 17,5 ücret artışı öngören yeni teklif üzerine iptal edildi. BBC'nin haberine göre BMA temsilcisi Vivek Trivedi, Başbakan Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Steve Barclay'i "inatçı" tutumları nedeniyle eleştirdi ve hükümetin İskoçya örneğini izlemesi halinde bugün grevi sonlandıracaklarını açıkladı. Bakanı Barclay ise yüzde 35'lik ücret artışının enflasyonu tetikleyeceğini iddia ederek sendikanın taleplerinden geri adım atması ve grevi iptal etmesi halinde masaya oturabileceklerini söyledi.
Grev boyunca binlerce randevu iptal edilecek ve acil durumlarda daha kıdemli doktorlar müdahale edecek. Hayati tehlike halinde ise hastalar acil servisi arayabilecek. Daha kıdemli doktorlar ve uzmanlar ise gelecek hafta 2 günlük greve gidecek.
Doktorların son grevinin maliyetinin 100 milyon sterlini bulmuştu. Ülkede sağlıktaki grevler nedeniyle NHS kapsamında 600 bini aşkın randevunun ertelendiği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)