13 Temmuz 2023 16:01
Son Güncellenme Tarihi: 13 Temmuz 2023 17:22

Menzil şeyhinin cenazesi: Devletten taziye, çakarlı araçlar, THY'den ek sefer…

Menzil Cemaatinin lideri Abdülbaki Erol için "devlet töreni" gibi cenaze töreni düzenlendi. Dr. Fatih Yaşlı "Tablo bize Türkiye’de inşa edilen rejimin dinsel karakteristiğini gösteriyor" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye’nin en büyük dini yapılanmalarından biri olan Menzil Cemaatinin lideri Abdülbaki Erol öldü. “Gavs” olarak nitelendirdiği Abdülbaki Erol için tarikatın merkezi olan Adıyaman’ın Kahta ilçesinde cenaze töreni düzenlendi.

Cenazenin getirilişi sırasında kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Köy girişini kapatan güvenlik güçleri, cenaze namazına katılmak için gelen araçları kurulan otopark alanına yönlendirdi. Binlerce kişi tarafından karşılanan cenaze, kılınan namazın ardından aile mezarlığına defnedildi.

Çakarlı araçların tahsis edildiği cenaze törenine, Adıyaman Valisi Osman Varol, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de katıldı.

MİLLET İTTİFAKINDAN TAZİYE MESAJLARI

Erol’un ölümüne ilişkin ve Cumhur ve Millet İttifakı liderlerinden taziye mesajları paylaşıldı.

Millet İttifakından Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “İlmi, manevi önderliği ve hizmetleriyle hayırlı insanlar yetiştirmeye emek veren Seyyid Abdülbaki Elhüseyni Hazretlerine Cenab-ı Allah’tan rahmet; yakınlarına ve sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Mekanı cennet makamı âli olsun” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da yaptığı açıklamada, “Ebediyete irtihal eden, ülkemizin tasavvuf önderlerinden Seyyid Abdulbaki Erol’a Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dilerim” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise şunları yazdı: “Ülkemizin ve coğrafyamızın yeri doldurulması güç kanaat önderlerinden Nakşibendi Şeyhi Sayın Abdulbaki Erol’un vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayız Cenabı Allah’tan merhuma rahmet sevenlerine başsağlığı diliyoruz.”

ERDOĞAN’DAN TAZİYE MESAJI

Cumhur İttifakından ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ömrünü ilim ve irfan yolunda İslam’a hizmete adamış, ülkemizin manevi rehberlerinden Seyyid Abdulbaki Elhüseyni Hocaefendi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve tüm talebelerine başsağlığı diliyorum. Rabbim mekanını cennet eylesin” açıklamasını yaptı.

THY’DEN EK SEFERLER

Cemaat mensuplarının Erol’un öldüğünü açıklamasının ardından THY, tarikat liderinin cenazesi için adeta seferberlik ilan etti.

Dikkat çeken açıklamaları ve cemaat içi faaliyetleri ile bilinen Erdem Özveren’in paylaşımına göre, THY, İstanbul’dan Adıyaman’a ek uçuş düzenledi.

TRT ekranlarında ramazan programlarını sunan ve Menzil'e yakınlığıyla bilinen Serdar Tuncer ise söz konusu ek seferler için THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’ye teşekkür etti.

FATİH YAŞLI: ERDOĞAN’IN YOLU İSKENDERPAŞA’DAN GEÇİYOR

Yaşananları Evrensel'e yorumlayan Siyaset Bilimci Dr. Fatih Yaşlı, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taziye mesajı hakkında “Erdoğan anayasasında laiklik yazan devletin en tepesinde yer alan kişi. Ölen ‘şeyh’ için taziyede bulundu. Hal böyleyken yönetiminde İslamcıların bulunduğu THY’den aksi yönde bir tutum beklemek zaten söz konusu olamazdı” dedi.

Saadet, Deva ve Gelecek Partilerinden gelen mesajları da yorumlayan Yaşlı, “Bu partilerle birlikte AKP, Milli Görüş geleneğinin farklı partileri. AKP, Saadet Partisinin içerisinden çıkmıştır ve DEVA ile Gelecek de AKP’nin içerisinden çıkan partilerdir. AKP’nin iktidarda, diğerlerinin muhalefette olması her dört partinin de İslamcı/Milli Görüşçü olduğu gerçeğini değiştirmez. Türkiye İslamcılığı ve onun ana akımı olarak Milli Görüş ise esas olarak bir tarikat örgütlenmesidir. Hareketin kurucu lideri Necmettin Erbakan, İskenderpaşa Cemaati’nin mensubudur ve onu parti kurmaya cemaatin lideri Mehmet Zahit Kotku teşvik etmiştir. Aynı şekilde 2000’lerin başında Erbakan’dan ayrılarak AKP’yi kuran kadroların yolu Erdoğan da dâhil olmak üzere gençlik yıllarında İskenderpaşa’ya düşmüştür” değerlendirmesinde bulundu.

"TARİKATLER VE CEMAATLER PALAZLANDIRILDI"

“Günümüz Türkiye’sinde başta AKP olmak üzere siyasal İslamcı bütün örgütler ve yapılar farklı derecelerde olmak üzere tarikat ve cemaatlerle organik bir ilişki içerisindedirler ve özellikle AKP döneminde cemaatler bir yandan sahip oldukları şirketler aracılığıyla giderek zenginleşirken bir yandan da devlet aygıtı içerisinde hızlı bir şekilde örgütlenmişlerdir” diyen Yaşlı, şöyle devam etti:

“Menzil Cemaati, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Gülen Cemaati’nin tasfiyesi neticesinde ortaya çıkan boşluğu çok çabuk bir şekilde doldurmuş ve başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere devletin çeşitli kademelerinde kadrolaşmasına hız vermiştir. Ayrıca cemaatin merkez üssü olan Menzil bugün adeta özerk bir 'İslam emirliği' gibi yönetilmektedir ve devlet bunu bilinçli bir şekilde görmezden gelmektedir. Ölen 'şeyh'in cenaze töreninde çıkan tabloyu da buna göre değerlendirmek gerekir; Türkiye’de tarikat ve cemaatler gerek iktidar gerek muhalefetteki İslamcı partiler aracılığıyla meşru bir görünüme kavuşmuştur, CHP ve İYİP gibi muhalefetin diğer unsurları ise tarikat ve cemaatleri karşılarına almaktan, 'laiklik' demekten ve laikliği savunmaktan özenle kaçınmaktadırlar.

Bu tablo bize her şeyden önce Türkiye’de inşa edilen rejimin dinsel karakteristiğini gösteriyor; evet belki anayasada yazmıyor ama üst ilkesi İslam olan bir rejim son 21 yıldır AKP eliyle adım adım inşa ediliyor. İrili ufaklı onlarca dini yapılanma şu an hem şirketleri aracılığıyla zenginleşiyor hem de siyasi bağlantılarını kullanarak devlet içerisinde kadrolaşıyor. Bugünkü Türkiye’nin iktisadi, siyasi ve toplumsal yapısını doğru bir şekilde anlayabilmek için mutlaka bu tarikat ve cemaat ağlarının AKP rejimi içerisindeki yerine, genişliğine ve yoğunluğuna bakmak gerekiyor dolayısıyla.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Alacaklarını isteyen Karşıyaka Belediyesi emekçileri: Enflasyonun ve giderlerin müsebbibi biz değiliz

SONRAKİ HABER

Çalışanına cinsel saldırıdan yargılanan patrona 13,5 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa